Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Štefanov stále imúnny
Poslanec SNS a exminister výstavby Igor Štefanov o imunitu pre podozrenie v kauze nástenkového tendra zatiaľ nepríde. Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý vrátil spis na došetrenie Špeciálnej prokuratúre.
Jeho rozhodnutie prekvapilo, keďže vydanie Štefanova na trestné stíhanie nežiadal len vyšetrovateľ, ale predtým sa s ním stotožnil aj Úrad špeciálnej prokuratúry spolu s dozorujúcou prokurátorkou. Spis následne čakal na Tichého rozhodnutie 45 dní. „V spise som nenašiel také dôkazy a také skutočnosti, ktoré by ma oprávňovali predložiť do Národnej rady návrh na zbavenie poslaneckej imunity poslanca Štefanova,“ povedal Tichý.
Minister vnútra Daniel Lipšic za dlhým nekonaním vidí politické dôvody a blížiacu sa voľbu generálneho prokurátora, ktorá bude 17. mája tajnou voľbou v parlamente. Poslanci podľa Lipšica dostali signál, že ak zostane „dnešné vedenie prokuratúry, bude ich mať kto chrániť“, povedal pre SME. Celý prípad považuje za spolitizovaný aj Štefanov, ktorý povedal, že treba počkať, ako to celé bude aj v budúcnosti Generálna prokuratúra posudzovať.
Minister vnútra v marci informoval, že v kauze nástenka boli obvinení štyria ľudia, ktorí mali pripraviť štát o 3,6 miliardy korún. Dodal, že na Štefanova bol podaný podnet na zbavenie imunity. Podľa ministra vnútra dôkazy potvrdzovali, že šlo o zmanipulovaný tender s vybratým víťazom ešte pred otváraním obálok. Do kauzy boli podľa neho zapletení vysokí predstavitelia Ficovej vlády. Štefanov to označil za klamstvo.
Nástenkový tender sa udial ešte v roku 2007, za vlády Roberta Fica. Tender za 3,6 miliardy korún bol vypísaný len na nástenke budovy rezortu výstavby, verejnosti neprístupnej. Súťaž vyhral jediný uchádzač: konzorcium, v ktorom boli okrem belgickej spoločnosti dve firmy blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi.  Nevýhodnú zmluvu s nimi ministerstvo podpísalo už na druhý deň. Štát mal firmám platiť za predražené právne služby, televízne šoty či za už existujúce analýzy. Úrad pre verejné obstarávanie konštatoval, že bol porušený zákon a zmluva nemala byť podpísaná.
Ministrom bol vtedy Marián Janušek, ktorý práve pre netransparentný tender prišiel o post. Nahradil ho vedúci výberovej komisie tendra Igor Štefanov, ktorého podpis je aj na nevýhodných zmluvách.                    
.gaš Otvorený list
František Mikloško, Ján Čarnogurský a historici Milan Zemko a Jozef Jablonický poslali premiérke Radičovej otvorený list.  Píšu v ňom o obave z politických tlakov na Ústav pamäti národa a premiérku vyzývajú nemeniť zákon o ÚPN tak, aby umožňoval politické zásahy do personálnych otázok. Na Úrade vlády už dlhšie funguje skupina, ktorá zmeny tohto zákona pripravuje.
.jm Hromadné výpovede
Slovenskí lekári sa rozhodli, že vyskúšajú českú cestu. Lekárske odborové združenie jednohlasne prijalo rozhodnutie, že pôjdu cestou hromadných výpovedí. Ich termín ešte nie je známy, odborári potrebujú čas na prípravu. LOZ má takmer 2 000 členov, na Slovensku je okolo 18 000 lekárov. Odborári dúfajú, že výpovede podajú aj tí, čo nie sú členmi odborového združenia.
.eč, SITA Rybári
Minister životného prostredia Nagy zverejnil držiteľov VIP rybárskych povoleniek. VIP rybári mohli na rozdiel od tých obyčajných, ktorí za povolenku zaplatili od 50 do 550 eur, loviť celý rok zadarmo. Na zozname boli umelci, športovci, ale aj zamestnanci parlamentu a politici. Napríklad exminister Kaliňák či štátna tajomníčka Nicholsonová. Tá už povolenku vrátila.
.jm KBS protestuje
Konferencia biskupov protestovala proti výstave talianskeho sochára Paola Schmidlina v Bratislave. Jej súčasťou je socha nahej britskej kráľovnej Alžbety II. či pápež Benedikt XVI. v podväzkoch. Podľa arcibiskupa Zvolenského sochár znevážil pápeža. „ Skutoční umelci sú vedení pravdou a láskou. Technická zdatnosť spojená s nemorálnosťou zabíja,“ povedal arcibiskup.
.jm, SITA Trh práce
Nemecko a Rakúsko k 1. máju otvorili svoj trh práce pre zamestnancov z ôsmich členských štátov EÚ v strednej a východnej Európe. Sedem rokov po našom vstupe tak skončili prechodné obdobia, ktoré si obe krajiny vymohli. Hoci v Rakúsku i Nemecku sú medzi obyvateľstvom stále živé obavy pred lacnou pracovnou silou, experti žiadny veľký nápor neočakávajú. Kto totiž chcel pracovať v zahraničí. ten si už dávno našiel prácu vo Veľkej Británii alebo v Írsku.    
.lk
Peter Paluda/
Sudca Najvyššieho súdu je kandidát strany SaS na post riaditeľa Národného bezpečnostného úradu. S jeho nomináciou nemajú problém ani ďalšie koaličné strany. Paluda bol v predchádzajúcom období v otvorenom konflikte so šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Richard Sulík/
Predseda SaS  a parlamentu si povedal dosť a vyhlásil, že jeho strana už nekývne na žiadne zvyšovanie daní. Reagoval tak na úvahy ministerstva financií o zvyšovaní dane z nehnuteľnosti, spotrebných daní z piva a vína a zavedení špeciálnej bankovej dane. Ľudmila Benkovičová/
Šéfka Štatistického úradu čelí ostrej kritike ministra vnútra, že nezvládla prípravu na sčítanie. Benkovičová tiež vytiahla bojovný slovník, obviňuje z chýb ministerstvo, bráni svojich ľudí, ale najmä svoju ohrozenú pozíciu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite