Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chvála dobrovoľníctva

.milan Ftáčnik .časopis .klub

Keď sa v politike hovorilo o otvorenosti a dobrovoľníctve, spájali sa zväčša s pravicou. Chcem ukázať, že je to omyl.

Nemyslím si, že by sa nemali spájať s pravicou. Naopak, mali. Rovnako tak ako s ľavicou. Nie sú to totiž pravicové ani ľavicové témy. Otvorenosť a dobrovoľníctvo súvisia s demokraciou a demokratickým duchom.  Preto ak chceme moderné  mesto a moderný štát, či  vládnu červení, alebo modrí, mali by sme priať obom. Otvorenosť a dobrovoľníctvo sú totiž synonymom aktívnych a angažovaných občanov, a bez nich striedanie pravice a ľavice trochu stráca zmysel.
Týka sa to aj mňa osobne. Keď sa ma novinári pýtali, čo budú moje prvé kroky vo funkcii, odpovedal som, že otvorená samospráva. Nevyžaduje si to veľké finančné prostriedky a najľahšie sa dosahuje zhoda s poslancami.
Preto som začal so zverejňovaním informácií nad rámec zákona. Okrem zmlúv a faktúr, čo je prístup, ktorý mám spoločný s vládou Ivety Radičovej, zverejňuje Bratislava aj žiadosti o zaujatie stanoviska k investičným projektom a záväzné stanovisko mesta k nim. Zverejnil som zoznam pridelených nájomných bytov od roku 1991 a budeme ich zverejňovať raz štvrťročne, ako som prisľúbil. Takto budeme pokračovať aj v ďalších citlivých oblastiach. Začal som s pravidelným dňom otvorených dverí. Roky to chýbalo a ľuďom nestačia vyhradené dve hodiny.
Snažím sa zmeniť aj vzťah k informovaniu poslancov o veľkých témach, ako sú PKO alebo rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu či príprava mesta na majstrovstvá sveta. Predkladám pravidelné informačné správy a zmenil som doterajší prístup, že po rozhodnutí ani poslanci, ani verejnosť neboli dostatočne informovaní o realizácii. Na internete zverejňujeme nielen materiály na zasadnutie zastupiteľstva ako doteraz, ale aj materiály mestskej rady, hoci to nemusí byť ich definitívna podoba.
Zorganizovali sme dve verejné diskusie k príprave koľajovej trate v Petržalke a pripravujeme diskusiu o budúcnosti nábrežia a objektov PKO. S jediným cieľom, aby ľudia ovplyvnili rozhodnutia poslancov.
Viac ako politici zvolení na štyri roky menia mesto občania.  Chcel by som preto oceniť spontánne iniciatívy, akou sa stala dobrovoľnícka akcia Vyčistime si svoje mesto, s ktorou prišla skupina na Facebooku pred majstrovstvami sveta.  Mesto na ňu zareagovalo ponukou technickej pomoci, a potom aj vlastnými akciami čistenia mesta, kde pozvalo ďalších dobrovoľníkov. Prebiehajúce majstrovstvá sveta v hokeji sú ďalším príkladom, ale nemali by sme zostať iba pri nich. To, či a ako zmenia naše mesto, uvidíme až po nich, keď si médiá menej budú všímať chod mesta a rozhodujúci budú opäť „iba“ občania. Autor je primátor hlavného mesta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite