Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Biby Grebeňovej

.časopis .hudba

COCTEAU TWINS: HEAVEN OR LAS VEGAS (4AD)

Počúvaniu hudby sa venujem odjakživa. Staré rodičovské platne, moje vlastné, noci s rádiami Luxembourg a Ö3, kotúčák, kazeťák, CD-čka, mp3-ky, Rádio_FM... Jediným albumom, ktorý sa nesie celým mojím životom ako jeho fluidum a ochranca zároveň je Heaven Or Las Vegas (HOLV) od Cocteau Twins. Paradoxne, toto CD už niekoľko rokov nevlastním – zjavne mi ho niekto zabudol vrátiť. Je mi to jedno, poznám z neho všetky piesne naspamäť –  automatické bicie, gitary či spevy sa stali mojou súčasťou.
Album HOLV vyšiel v roku 1990 aj na Slovensku. Stál málo peňazí oproti zahraničným originálom a v tom čase zalepil medzeru po indie kapelách z 4AD, čo bolo jedno z vydavateľstiev, ktoré som ako tínedžerka spoznávala. Keď som HOLV počula prvýkrát, mala som 17 rokov. Nedokázala som ho vypnúť, zaspávala som so slúchadlami na ušiach. Veľa sme z neho po roku 1993 hrali v rádiu Ragtime –  dá sa povedať, že tento album je silno hitový.
O Cocteau Twins je známe, že boli návykovou kapelou. Do zbláznenia a prežívačiek na koncertoch, aj cez svoje pestré albumy. Neviem, ktorý ich album je najlepší. Veď fanúšikovia ich priebežne zjedli úplne všetky. Každý máme svoj. A kapela sa do nás hlboko vryla, čo považujem za najsilnejší prejav popularity.
HOLV prišiel ku mne zrejme v správnom čase. Éterickosť, snovosť, silná atmosféra aj priamočiarosť týchto desiatich piesní vo mne zostali. Nemusím o ňom hovoriť, nemusím ho vlastniť. A aj keď to vyznie srandovne, máme sa navzájom. Biba Grebeňová je dídžejka, hudobná redaktorka a manažérka. Pôsobila v Rádiu Ragtime, v súčasnosti má program Pohoda_FM na Rádiu_FM. Je manažérkou kapiel Noisecut, Home Made Mutant, Datasystem a Hugo D'Gen.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite