Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIA Na TV Patriot má licenčná rada iný meter
Spravodajstvo a politické diskusie v slovenských televíziách a rádiách to nemajú jednoduché. Licenčná rada totiž striehne na to, či dali rovnaký priestor koalícii a opozícii. Podľa zákona vysielateľ musí zabezpečiť názorovú pluralitu, objektívnosť a nestrannosť správ a politických diskusií. V tomto smere však Rada pre vysielanie a retransmisiu hľadá vyváženosť aj tam, kde nikomu nechýba. A  inde je zas slepá. Napríklad rada sankciovala Slovenský rozhlas za to, že politológovia v relácii Z prvej ruky sa zhodli na kritike Jána Slotu. Z pohľadu rady to bolo nevyvážené. Alebo ďalšia sankcia za nevyváženosť pre rozhlas bola za to, že exminister Ľubomír Jahnátek síce dostal pozvanie, aby sa vyjadril k svojej kauze, no neprišiel.
Na TV Patriot však ako keby oko rady nedovidelo. Bez problémov vysiela politickú diskusiu Na margo s moderátorom Igorom Kubišom, ktorý na nejakú pluralitu názorov hostí ani nepomyslí. Debatuje hlavne s politikmi SNS. Slota len za posledný mesiac bol hosťom dvakrát. Kritizoval svojich oponentov a moderátor iba súhlasne pritakával. Televízia vysielala dokonca celé preslovy Slotu v parlamente, prevahu má SNS aj v správach. A nie je to vec len týchto dní. Na TV Patriot však licenčná rada asi nikdy nenatrafila, ani na žiadny jej monitoring, až kým sa neozval nespokojný divák. Na program rady by sa vďaka nemu mala dostať prvá sťažnosť na Kubišovu reláciu.
.miroslava Kernová, Medialne.sk MÉDIÁ Strážny pes sa vracia
Na mediálnu scénu sa opäť vracia blog, ktorého ambíciou je kontrolovať novinárov. Niečo podobné donedávna robil súčasný šéf slovenskej pobočky Transparency International Gabriel Šípoš na blogu Slovak Press Watch. Nový blog Mediawath bude fungovať v rámci internetového portálu Mediálne.sk a sústrediť sa chce na faktické chyby v článkoch, logické nedostatky v argumentácii a neetické postupy. Podľa šéfredaktora Medialne.sk Tomáša Czwitkovicsa bude Mediawath monitorovať mienkotvorné denníky, spravodajské relácie televízií a niektoré týždenníky. Kľúčovým človekom nového projektu je spoluzakladateľ stránky Demagog.sk Matej Hruška. Jeho súčasťou bude aj rubrika Politické debaty pod lupou, ktorá chce monitorovať víkendové politické diskusie. O niečo podobné sa už v minulosti snažila aj spomínaná stránka Demagog.sk. Vybrané výroky politikov v týchto diskusiách hodnotila podľa kategórií pravda, nepravda, zavádzanie či neoveriteľné. Takýto prístup však má svoje úskalia. Ak sa napríklad k neúmyselnému omylu politika v nejakom čisle (Iveta Radičová o dlhu Carga)  priradí tá istá nálepka (zavádzanie) ako v prípade, keď politik vedome podsúva skreslené fakty, tak to kvalite hodnotenia určite neprispieva. Rovnako ani prílišné bazírovanie na detailoch. Napríklad v prípade poslanca Štefanca, ktorému sa ušla nálepka „nepravda“ za vetu, že premiérka poslala kontrolu z Úradu vlády na Daňové riaditeľstvo. V skutočnosti premiérka kontrolu „iba“ iniciovala.  Blogu Mediawath treba držať palce, aby sa mu darilo preukázať väčšiu zrelosť a nadhľad, ako to bolo v prípade Demagoga.
.jozef Majchrák INTERNET Viac vzrušenia z Piana je v Česku
Je zábavné sledovať, ako projekt spoločného spoplatnenia deviatich stránok slovenských médií rezonuje v českých médiách. Ak sa človek chce dočítať o relevantných výhradách a reálnych rizikách Piana, musí preliezť české médiá a sledovať tamojšiu diskusiu. Tá je oveľa vzrušujúcejšia ako u nás. Českí analytici a novinári sa rozdelili – niektorí vylučujú neúspech dobre pripraveného projektu, iní sú však skeptickí a hovoria o „nabití si huby“. Aj také slová padali napríklad v mediálnej diskusii na českom verejnoprávnom rozhlase. Na Slovensku unikátny projekt, ktorý prvýkrát vo svete testuje model spoločného spoplatnenia viacerých médií, pritom nevzbudzuje žiadne veľké emócie, ak nepočítame zopár nahnevaných anonymných internetových diskutérov. Ale prv, než sa začneme rozčuľovať, že Slováci skočia na každú hlúposť, dodajme, že aj českí experti pripúšťajú, že pre Slovákov má ten projekt svoju logiku -- vzhľadom na veľkosť nášho mediálneho trhu.  Navyše, na Slovensku nie je jeden silný internetový hráč (ako je český Seznam.cz), ktorý by mohol diktovať podmienky, ale naopak, je tu niekoľko hráčov, ktorí sa vedia dohodnúť. Svoje zohráva aj fakt, že „tvár“ celého projektu Tomáš Bella je všeobecne rešpektovaný ako človek,  ktorý sa veci rozumie. Faktom je, že na našom malom mediálnom trhu je zmysluplných možností, ako nájsť nové zdroje pre médiá, oveľa menej ako v Česku, a tak aj rozhodovanie, či treba ísť do riskantného experimentu, bolo o niečo ľahšie.
.eva Čobejová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite