Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme v skrini kostlivcov

.martin Hanus .marek Vagovič .časopis .rozhovor

Hovorí, že v týchto dňoch diskutuje s koaličnými politikmi o voľbe generálneho prokurátora, ale aj o vzťahu morálky a kompromisu. Ivana Mikloša chce stále presvedčiť, že v spore o prenájom budovy Daňového riaditeľstva v Košiciach konala správne. Premiérka Iveta Radičová.

.slováci budú najbližšie dva týždne žiť hokejom. Vy budete zrejme premýšľať, či po májovej schôdzi parlamentu a voľ be generálneho prokurátora prežijete ako premiérka. Veríte tomu?
Aj ja budem žiť hokejom, teším sa naň. Takisto ma potešilo, že sa naše hokejistky udržali v najvyššej skupine a všetky neprajné reči, že dostali od Kanady 20 gólov, komentujem tak, že aj československí hokejisti kedysi v začiatkoch dostali od Kanady tú dvadsiatku.

.stíhate sledovať aj ženský hokej?
Vy by ste ho nesledovali, keby sa naša kapitánka volala Iveta Karafiátová? (dievčenské meno Ivety Radičovej – pozn. red.)

.rodina?
Nie, len menovkyňa. Ale aj tak by ma ženský hokej zaujímal, má budúcnosť. V prípade mužov sa skôr obávam, že naposledy hrajú v takom silnom zložení. Takisto vieme, že naši mladí do 18 rokov nedopadli dobre. Ale na čo ste sa vlastne na začiatku pýtali? (Smiech.)

.veríte, že neskončíte v máji ako premiérka?
Všetky kroky, ktoré robím, vedú k tomu, aby som ňou mohla byť, aby som spolu s členmi vlády a poslancami naplnila Prog - ramové vyhlásenie vlády, aby sme dodržali slovo, že do politiky vnesieme morálku a aby sme naplnili záväzok, že sa pokúsime o renesanciu právneho štátu. A práve Generálna prokuratúra je jedným z jeho pilierov. Na to, aby som ako premiérka obstála so cťou, je potrebné túto tému zvládnuť.

.čo pre to robíte?
Pozrite sa, ľudia sa trápia. Cítia dosahy hospodárskej krízy, a preto hľadáme riešenia, ktoré niekedy aj bolia. Okrem iného sme spustili antikorupčné programy, pretože inak tu nebude dôvera a inak nebudeme zaujímavou a dôveryhodnou krajinou pre zahraničných investorov. Preto teraz veľa hovorím s poslancami, bavíme sa o právnom štáte a o témach, o ktorých sme v politike prestali hovoriť.

.o akých témach?
Aký je vzťah medzi kompromisom a etikou? Kde je to už za hranicou? Je možný relativizmus v etike aj politike? Je zodpovedné riskovať pád vlády kvôli voľbe generálneho prokurátora?

.prečo ste sa vy osobne rozhodli riskovať?
Pre mňa a dovolím si tvrdiť, že aj pre poslancov, je to jasná téma. Jeden z poslancov KDH zacitoval vetu, že na to, aby padla Trója, museli použiť lesť trójskeho koňa, a na to, aby padla vláda, stačí pár kríz. Tento aforizmus napísal Stano Radič. Už dávno som v politike nezažila takú diskusiu o hodnotách ako teraz. Zhováram sa s našimi politikmi o tom, čo je a čo nie je klientelizmus.

.s kým o tom hovoríte? S politikmi SDKÚ?
Absolvovala som tieto rozhovory na pôde všetkých koaličných strán a budem v tom pokračovať. Chcem to presne zadefinovať, aby v súvislosti s pojmom klientelizmus nevznikali otázniky. Prečítala som si o tom pár štúdií a všade sa pod klientelizmom rozumie uprednostnenie. Teda ak uprednostníte niekoho, kto je rodinou či spolustraníkom. Ale nikde nie je vymedzenie, že klientelizmom je, ak v súťaži vyhrá straník. Otázkou je, ako zabrániť uprednostneniu, a práve o tom sa bavíme.

.vlani v novembri nebol Dobroslav Trnka zvolený len šťastnou náhodou, pretože niekto zle vyplnil hlasovací lístok. Napriek tomu ste sa vyjadrili, aby sa zopakovala „normálna tajná voľ ba“. Lenže ak sa tak stane, skončíte ako premiérka a skončí aj táto vláda.
(Ticho.) Minuloročné voľby šéfa prokuratúry mali nedôstojnú podobu. Neželám si nedôstojnú podobu voľby kohokoľvek, nie je to dôstojné ani voči poslancom. Pokiaľ je niekto presvedčený, že nie je potrebné meniť osobu na čele Generálnej prokuratúry, je čestné to otvorene povedať a hlasovať tak. Ak sa koalícia rozhodne pre nedôstojné spôsoby, tak sa naše cestu rozídu.

.takže podľa vás by sa mali všetci zúčastniť tajnej voľ by a hlasovať so všetkými dôsledkami?
Áno. Nech poslanci dodržia základné pravidlá tajnej voľby, čo neznamená, že viem, ako budú konať. Neviem. Je pravda, že raz už odhlasovali verejnú voľbu, takže teraz po rozhodnutí Ústavného súdu vznikla veľmi neštandardná situácia. Je na poslancoch, ako to vyriešia.

.váš postoj je síce principiálny, ale môže mať tieto dôsledky: pár koaličných poslancov, ktorí už raz volili Trnku, ho budú voliť aj teraz. Novým generálnym prokurátorom sa stane Dobroslav Trnka, Iveta Radičová nebude premiérkou a víťazom bude Robert Fico. Forma voľ by bude síce vznešená, ale s takýmito konzekvenciami. Stojí vám to za to?
Tu nejde o formu, ale o obsah. Tak vrátime hodnoty do politiky, alebo nevrátime?

.alebo vrátite do vlády Roberta Fica.
Na to vám odpoviem neskôr. Sľúbili sme si a dali sme záväzok, že sa pokúsime o hodnotovú politiku. Alebo na základné hodnoty rezignujeme? Nie je tá cena privysoká?

.tých piatich-šiestich poslancov, ktorí sa zrejme opäť z nie najčistejších motívov chystajú voliť Trnku, však tieto vaše otázky nepresvedčia.
 Vláda nemôže vládnuť bez väčšiny, je teda jedno, či je takých poslancov šesť alebo šestnásť.

.lenže pri verejnej voľ be by ste väčšinu asi mali.
To je predpoklad.

.ktorý má však istú logiku.
Áno. Môžete mať pravdu, ale nemusíte. Aj o tomto s poslancami diskutujeme, bavíme sa aj o predčasných voľbách a možnom návrate predošlej vlády. Verte, že o tomto rozmýšľam denne. Vždy sa však dostaneme k najzásadnejšej téme: kompromis verzus morálka. A k otázke, kedy je ten kompromis za hranicou. Mne sa niektoré veci zdajú už za hranicou. Ale ja mám zodpovednosť. Viem si predstaviť, že ma koaliční poslanci oslovia a navrhnú mi postup, ktorý pokladajú za prijateľný a pre mňa osobne bude tento postup v medziach možného kompromisu.

.smeruje to k tomu?
Myslím si, že áno. Deväťdesiat percent poslancov plne rešpektuje môj postoj.

.ste teda za tajnú voľ bu bez poistiek, alebo ste aj za verejnú voľ bu?
Vciťujem sa do kože poslankyne – veď som ňou aj bola –, že keby som raz mala vyargumentované, že voľba má byť verejná, tak by som to určite chcela naplniť. Takéto rozhodnutie poslancov by som rešpektovala, lebo mu rozumiem.

.špekuluje sa, či nie je váš postoj k tajnej voľ be hrou na predčasné voľ by, do ktorých by ste išli s vlastnou stranou.
Tak toto mi teda nenapadlo. (Smiech.) Naozaj nie. Viem niečo o tom, čo znamená budovať si vlastnú stranu.

.špekulácia číslo dva: vláda ide z krízy do krízy, vy nemáte SDKÚ pod kontrolou, a preto ste stratili vnútornú motiváciu stáť na čele tejto vlády.
Nepatrím k ľuďom, ktorí sa vzdávajú boja. Bez právneho štátu nebude v tejto krajine dôvera, a to bude vplývať aj na ekonomiku. Preto je potrebné urobiť niečo s jedným pilierom práva, ak je to v našich silách. Iná vec je Najvyšší súd, kde toho veľa spraviť nevieme. Ale musíme sa pokúšať o to, čo je možné, inak Slovensko nenaštartujeme.

.prečo je pre vás Trnka ako osoba natoľ ko dôležitý, že s ním spájate svoj politický osud?
To nie je osobný spor, hoci už boli tendencie dostať to do tejto polohy. Kľúčové je, že Generálna prokuratúra má za sedem rokov, keď bol pán Trnka jej reprezentantom, také výsledky, aké má.

.koľ kokrát ste sa po voľ bách stretli s Trnkom?
Dvakrát. Prvýkrát išlo o oficiálne prijatie všetkých významných predstaviteľov štátu. O druhé stretnutie ma požiadal pán Trnka.

.dôvod?
Bolo to pár dní pred druhým kolom voľby generálneho prokurátora. Nepatrím však k politikom, ktorí zverejňujú obsah neformálneho stretnutia, hoci prebehlo na Úrade vlády.

.to bolo neformálne stretnutie?
Áno. Pán Trnka ma požiadal o neformálne stretnutie.

.je pravda, že sa vás pred voľ bou generálneho prokurátora pokúšal vydierať?
Neodpovedám.

.naznačil vám, že keď ho podporíte za šéfa prokuratúry, preverí financovanie Smeru?
Neodpovedám.

.minister vnútra Lipšic tvrdí, že Trnka bol za viacerými ústavnými činiteľmi, pričom sa takto snažil získať hlasy vládnej koalície.
Neodpovedám.

.je pravda, že Trnka vám púšťal nejaké nahrávky, respektíve ukazoval nejaké dokumenty?
To nie je pravda. Nebudem sa však ďalej vyjadrovať k tejto téme. Nepovažujem za korektné informovať o obsahu tohto rozhovoru.

.pomohol niekedy Trnka vašej dcére alebo bývalému partnerovi?
Moja dcéra sa obrátila na Generálnu prokuratúru ako každý iný občan (dôvodom boli neodôvodnené kontroly zo strany štátnych orgánov – pozn. red.). Ten prípad sa napokon skončil tak, že ministerstvo práce sa muselo na základe rozhodnutia súdu ospravedlniť neziskovej organizácii, v ktorej pracuje moja dcéra. Treba však povedať, že Generálna prokuratúra konštatovala, že všetko prebehlo v rámci zákona.

.prečo potom Trnka na tlačovke, ktorú zvolal po tom, ako nebol zvolený za šéfa prokuratúry, tvrdil, že vám pomohol?
Na to sa treba spýtať pána Trnku. Moju dcéru to však popudilo, keďže má to stanovisko prokuratúry k dispozícii.

.aký ste mali pocit z neformálneho stretnutia s ním?
(Dlhé ticho.) Opätovne som si kládla otázku, čo bolo cieľom tohto stretnutia.

.vaším problémom je, že ak chcete presadiť niečo, čo je podľa vás dôležité, musíte hroziť demisiou. Nevnímate spätne ako chybu, že ste minulý rok na jeseň nekandidovali za šéfku SDKÚ?
Demisiu som ponúkla len pri jednej téme. Pri druhej téme, ktorá trvala len týždeň (kauza prenájmu budovy Daňového riaditeľstva – pozn. red.), som dosiahla isté riešenie. Moja veta znela: ja, a teda ani moja vláda, nebude vystavená v NR SR odvolávaniu z dôvodu Mikulčík. Nebudem predsa obhajovať niečo, čo sa nedá obhajovať.

.inak povedané: ak neodíde Mikulčík, odídem ja. Bola to teda hrozba demisiou.
Naozaj to vnímam inak. Je rozdiel, ak poviem, končím a dosť. Ja som však pozvala predsedu strany a požiadala som ho, aby zvážil, či má byť celá vláda vystavená odvolávaniu pre Mikulčíka. Že si to treba v takejto nahote pomenovať.

.mikloš je asi najdôležitejším ministrom vašej vlády...
...áno, je.

.aký máte teraz vzťah?
Nemôžem povedať, že to náš vzťah nepoznačilo, pretože by to nebola pravda. Ale oboch nás to mrzí.

.mrzí vás to ako vzájomné nedorozumenie, alebo každý z vás má pocit, že ten druhý ho podrazil?
Z mojej strany určite nemám pocit, že by ma podrazil. Mrzí ma, že sme sa zrazu ocitli kvôli jednej budove, ktorá sa navyše ani neprenajme, v takom ostrom spore. Stálo to vôbec za to? Verte, že túto otázku som si kládla celé noci.

.čo sa to vlastne stalo? S Miklošom ste vraj boli dohodnutí, že oMikulčíkovi sa budete baviť až po Miklošovom návrate z pracovnej cesty v USA. Krátko po tom, čo minister odletel, ste však vyzvali Mikulčíka na odstúpenie.
Bolo to trochu inak. V pondelok (11. apríla – pozn. red.) sa objavila v médiách informácia o prenájme. Pozvala som na spoločné sedenie ministra Mikloša aj riaditeľa daňového úradu Mikulčíka. Ten mi priniesol dokumenty, ktorými ilustroval, že ušetril verejné zdroje, že sa robil prieskum trhu, doniesol zápis pracovnej skupiny, ktorá konštatovala, že táto budova je najvýhodnejšia. V utorok sme sa stretli opäť, a požiadala som ministra aj pána Mikulčíka, aby zrealizoval novú súťaž, nech nie je ani najmenšia pochybnosť. Potom som sa však dozvedela, že zmluva o budúcej zmluve s tou druhou firmou (VSH Development, ktorá bola podpísaná ešte za Ficovej vlády – pozn. red.) nie je zrušená, hoci ma predtým uistil, že tá zmluva bola zrušená. Neverila som vlastným očiam a ušiam. Znovu sme sa stretli. Vyvstali ešte nové fakty, o ktorých sme predtým nevedeli.

.teda vy ani Mikloš.
Áno.

.a Mikloš bol šokovaný rovnako ako vy?
Áno, bol.

.prečo ste sa potom dostali do takého konfliktu?
Pán minister bol presvedčený, že je to len veľké nedorozumenie. On to naozaj vnímal cez prizmu verejného záujmu a ušetrenia verejných peňazí.

.prečo ste však požiadali Mikulčíka o odstúpenie v čase, keď Mikloš odišiel do USA?
Vo štvrtok som požiadala o právnu analýzu môjho poradcu, pána Vozára. Do večera mi ju vypracoval, vyplynulo z nej, že v tej veci prenájmu bol porušený aj zákon. Zavolala som si pána ministra aj pána Mikulčíka a oboznámila ich s výsledkami právnej analýzy. A pána Mikulčíka som vyzvala, aby prijal politickú zodpovednosť, o čom som potom v piatok informovala aj verejnosť. V piatok ráno pred svojím odletom mi pán minister zavolal, že o chvíľu dostanem právnu analýzu renomovanej advokátskej kancelárie, ktorá tvrdí opak. Minister ma požiadal, aby som nekonala, kým sa to nevyjasní. Na obed som dostala analýzu, prečítala som si ju a potvrdzovala všetko, čo napísal pán Vozár. Žiaľ, pán Mikloš už bol v lietadle, to je pravda. Ale nie je pravda, že som mu zasiahla do kompetencií – nevyzvala som ho, aby Mikulčíka odvolal, vyzvala som Mikulčíka, aby odstúpil.

.vašu stranu ste však nepresvedčili.
Je pravda, že prezídium SDKÚ som o svojom postupe nepresvedčila, ale ani pán Mikloš prezídium nepresvedčil.

.a potom si vás a pána Mikloša zavolal na rozhovor v trojici Mikuláš Dzurinda.
Áno, a bol to dlhý rozhovor.

.po ktorom ste vyšli pred novinárov dosť zničená.
(Ticho.)

.prečo ste po tomto rozhovore pristúpili na ponižujúci kompromis, že oMikulčíkovom osude má rozhodnúť kontrola NKÚ?
Ale ja si pána Mikloša vážim, a on bol stále presvedčený, že sa mýlim. Mne ešte stále stojí za to presvedčiť ho, že som sa nemýlila a konala správne. Jeho sa najmä dotklo, že som nepočkala do pondelka, kým sa vráti. Ale s čím som mala čakať, keď som mala na stole zmluvy a právne analýzy? Poslednou kvapkou bol piatkový telefonát pána Mikulčíka, že či má podpísať ukončenie zmluvy o budúcej zmluve, kde si tá firma pýta za postavenie nejakých priečok vyše 490-tisíc eur. Jasne som povedala nie, to bola posledná kvapka. Niekto mi vyčíta, že som konala neskoro, iní mi vyčítajú, že priskoro.

.problém je, že ste menili názory: Najskôr ste hájili prenájom, hoci v médiách už boli takmer všetky fakty, potom ste hovorili opak.
Ako som vám práve vysvetlila, celý čas som konala na základe informácií, ktoré som mala k dispozícii. Mne ani nenapadlo, že zač nem objavovať nové pravdy. Ani dnes vám nepoviem viac, je tam kontrola Úradu vlády.

.je pravda, že Dzurinda bol v tomto konflikte skôr zmierovateľom?
Je pravda, že robil medzi nami mediátora. Ale takisto sa vyslovil, že pán Mikloš má pravdu a že toto nebol prípad klientelizmu.

.hoci ste v konečnom dôsledku dosiahli svoje aMikulčík odstúpil, tento spor ukázal aj to, že v strane nemáte zázemie a ľudí, o ktorých sa môžete oprieť. Prečo si nebudujete toto zázemie?
Absolvovala som primárky na volebného lídra, myslím, že ich výsledky sú odpoveďou na to, akú mám v strane pozíciu. Teraz som nepresvedčila prezídium.

.lenže o dôležitých veciach sa rozhoduje práve v straníckom prezídiu. Keby sa za Dzurindovej vlády dostal do sporu s premiérom jeho minister z SDKÚ, ustúpiť by musel minister, čo je, napokon, úplne normálne. Prečo to teraz takto nefungovalo?
(Dlhé ticho.) Nemyslím si, že ten, kto má moc, má automaticky pravdu. Takých premiérov sme tu už mali, a neboli vždy šťastím pre krajinu. Nie sme v totalite ani v autoritatívnom režime. Hoci som premiérkou, nemyslím si, že mám vždy pravdu. A v tomto prípade sa predseda SDKÚ prikláňal k názoru, že pravdu má minister financií a nie ja. Môžem pátrať po dôvodoch, ale toto je fakt. Určite sa to dalo na hranu postaviť hneď, ale ja som chcela svojich partnerov presvedčiť.

.keď odstúpil Dzurinda minulý rok z volebnej kandidátky, povedali ste, že financovanie SDKÚ je čisté. Stále si to myslíte?
(Ticho.) Naše účtovníctvo overil audítor, dokonca medzinárodný. Nemám dôvod spochybňovať prácu ľudí, ktorí sú vyberaní náhodným spôsobom. Každý navyše nesie zodpovednosť len za obdobie, odkedy má na politiku reálny vplyv.

.otázka stojí tak, prečo sa za každou väčšou kauzou SDKÚ vynorí Gabriel Palacka. Na jeho schránke je dodnes aj meno podnikateľa a okresného šéfa SDKÚ Ondreja Ščurku, ktorý mal dostať do prenájmu budovu Daňového riaditeľstva v Košiciach.
No áno, tomu sa hovorí, že kostlivci.

.čo ste urobili pre to, aby vám stále nevyskakovali zo skrine? Prečo sa stal opäť pokladníkom SDKÚ Igor Kucej?
Nehnevajte sa, že sa budem zase odvolávať na účtovné správy, ale ja sa musím o niečo oprieť. Žiadna kontrola nič protizákonné nezistila.

.dodnes však nevieme, kto požičal SDKÚ prvých 400-tisíc eur, respektíve, kto stojí za firmou Allied Wings.
Ale to neviem ani ja. Možno to vie vami spomínaný Palacka, tak sa ho na to treba spýtať. Ja som sa v tom čase o politiku ani len neobtrela.

.má SDKÚ právo vyčítať Smeru, že mu na začiatku pomohli utajení sponzori?
Nechcem hovoriť o tejto téme – na otázky o financovaní strany som už v minulosti odpovedala viackrát. My sme však tú pôžičku riadne splatili.

.verejnosť však stále nevie, komu.
Ak sme presvedčení o tom, že toto je fatálna chyba jednej politickej strany, tak ju dajme zrušiť.

.tomyslíte vážne?
Áno. Čo iné mám na to povedať, ak je toto skutočne problém, ktorý permanentne likviduje kredit strany, hoci sú v nej nové tváre a robí iný typ politiky?

.rovnako by sa mohol brániť aj Smer.
Pokiaľ viem, obe strany skončili na Generálnej prokuratúre s výsledkom, že sú čisté ako ľalia.

.a sme na začiatku rozhovoru.
Presne tak.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite