Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Westminsterské sobáše
Dvadsiaty deviaty apríl sa do histórie britskej monarchie zapisuje ako deň sobáša princa Williama s Kate Middletonovou. A tiež ako deň, keď novoobjavená hrdosť na monarchiu dosiahla na ostrovoch vrchol – v neposlednom rade aj preto, že kráľovská krv sa tentoraz spája s krvou ľudovou.
Uvidíme, kam sa pocity nadšenia z tohto bodu ešte vyberú, ale svadba to rozhodne bola pekná. Nevesta vykročila z rozprávkového koča v šatách, ktoré šikovne skombinovali starosvetské prvky, ako sú dlhá vlečka, dlhé rukávy a závoj, s milými a naskrze modernými detailmi. A vlastne stačilo už to, že ako celok róba nepripomínala šľahačkovú tortu, čo pri svadbe nebohej Diany tak trochu hrozilo. Ženích vyzeral v uniforme veľmi dobre, a hoci médiá rozoberali jeho predčasné plešivenie, všetko zachránil šibalsko-ostýchavý úsmev, ktorý, našťastie, zdedil po matke, nie po otcovi. Celkovo mohli poddaní spokojnej Alžbety II. konštatovať, že tento mladý pár vyzerá šťastne a očividne to medzi „Willsom“ a jeho „babe“ iskrí.
Aj to je pozitívna zmena, pretože pri Dianinej svadbe sa nedalo prehliadnuť určité napätie, ktoré vtedajšie médiá pripisovali neskúsenosti mladej nevesty. Časom sa ukázalo, že s tými citmi medzi mladomanželmi to nebolo také jednoznačné, a potvrdilo sa, že oči nevesty a ženícha neklamú.
A celkom milé porovnanie môžu teraz poskytnúť aj staré čiernobiele zábery svadby Alžbety II. s princom Filipom. Vidieť na nich dôstojnú, no menej štýlovú nevestu, ktorú zrejme vedomie povinnosti a protokol donútili mávať z balkóna svojmu ľudu takým tým legendárnym dreveným gestom, ktoré Alžbeta až s vekom priviedla k takmer elegantnej dokonalosti. Aj Alžbeta a Filip však boli pekný pár – s vážkami krásy mierne naklonenými na stranu ženícha. Aj medzi nimi to očividne iskrilo, čo neprekryli ani nánosy protokolu. A tento pár spolu bez škandálov prežil aj škandály, ktoré mu pripravili potomkovia.
Predsvadobné šialenstvo sa skončilo, začína sa realita. V záplave smutných správ je správa z Westminsterskej katedrály milá drobnosť a azda aj ten najväčší cynik pri pohľade na úsmevy, ktorými sa častovali mladomanželia, trochu pookreje. A že vraj načo sú svetu kráľovské svadby!
.mg Noví voliči
Maďarská vláda sa napokon zrejme odhodlá na kontroverzne vnímaný krok a novelizuje volebný zákon tak, aby mohli vo voľbách usporiadaných v Maďarsku voliť aj zahraniční Maďari. Oznámil to líder parlamentnej frakcie Fideszu János Lázár. Fidesz si je svojím kurzom v tejto otázke istý, keďže predpokladá, že väčšina zahraničných Maďarov by mu dala hlas.
.mg Nezvyčajné tornáda
V stredu večer sa južnými regiónmi Spojených štátov prehnala séria tornád. Podľa správ Národnej meteorologickej služby zúrilo viac ako 150 tornád za sebou a bola to najničivejšia katastrofa tohto druhu za posledných 37 rokov. Bilancia je takmer 300 mŕtvych, vyše tisíc zranených a obrovské hmotné škody. Podľa meteorológov je podobný jav nezvyčajný.
.mg Reaktor?
Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Jukija Amano prvý raz oficiálne povedal, že Sýria sa pokúšala o tajný jadrový reaktor. Pred piatimi rokmi izraelské bojové lietadlá zničili cieľ, ktorý, ako Amano teraz vyhlásil, bol „reaktor vo výstavbe“. Sýria túto informáciu poprela. Viac o Sýrii, o jej nepokojných dejinách aj súčasnosti v sekcii .svet.
.mg Rodný list
Prišlo to neskoro, ale predsa. Barack Obama predložil svoj dlho hľadaný rodný list a posmeškári žartujú, že ho asi konečne našiel v nejakom zapadnutom kúte. Rodný list, ktorý od Obamu časť verejnosti žiadala pred prezidentskými voľbami, dokazuje, že sa skutočne narodil na americkej pôde, na Havaji. A keby sa bol ten papier našiel skôr, posmeškov by bolo rozhodne menej.
.mg Euroval v Nemecku
Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), ktorý má v roku 2013 nahradiť doterajší euroval, možno stroskotá na nemeckom Spolkovom sneme. Dvanásť poslancov liberálnej FDP je totiž proti. Šéf liberálov a minister zahraničných vecí Guido Westerwelle tvrdí, že právo parlamentu zablokovať nemecký príspevok je nespochybniteľné: „Kontrola rozpočtu je neodvolateľné právo parlamentu a za žiadnych okolností mu ho nemožno odňať.“ 
.lk
Lech Walesa/
Na návštevu do Tuniska sa vybrala delegácia z Poľska na čele s exprezidentom a dávnym lídrom Solidarity. Sám Walesa sa vyjadril, že cestuje ako revolucionár a pokúsi sa „zistiť, či tam ide o podobný boj, pretože sú tam tiež v akcii odborári“. David Petraeus/
Veliteľ spojeneckých síl v Afganistane bude riadiť Ústrednú spravodajskú službu (CIA). Jej doterajší riaditeľ Leon Panetta prevezme ministerstvo obrany. Do konca júna je ešte ministrom obrany Robert Gates. O generálovi Petraeusovi prinášame rozsiahly materiál v Klube. Susan Riceová/
Americká veľvyslankyňa pri OSN informovala pri zasadaní Bezpečnostnej rady, že vojaci Muammara Kaddáfího nielenže majú za úlohu znásilňovať ženy, ale na ten účel dostávajú aj prídely viagry. Nie sú to prvé správy o sexuálnom násilí v Líbyi, prvý raz sa však spomína aj tento prípravok.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite