Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Nový zákonník
Slovenská vláda schválila minulý týždeň rozsiahle zmeny Zákonníka práce. Práve tie by mali prispieť k zníženiu vysokej, dlhodobo dvojcifernej nezamestnanosti. Ďalším cieľom je napraviť dôsledky negatívnych zmien, ktoré do Zákonníka práce vniesla minulá garnitúra pod vedením strany Smer. Zdá sa však, že spokojný nie je nikto. Republikovej únii zamestnávateľov sa zdá, že reforma je ustráchaná a nedostatočná. Odbory sa zase vyhrážajú protestmi s neskrývaným cieľom zvaliť vládu. Vyhovuje im totiž doterajšia podoba Zákonníka, zdedená po minulej vláde. Premiérka vraj porušila dohodu a štrajkovať chcú dokonca aj cez majstrovstvá sveta.
Spokojní nie sú ani viacerí predstavitelia vládnej koalície. Za záujmy zamestnávateľov sa na rokovaní kabinetu postavil minister hospodárstva Juraj Miškov. Stranícky druh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála chcel pretlačiť šestnásť požiadaviek, z ktorých však napokon prešla len jedna: a to zrušenie odstupňovania minimálnej mzdy.  
Medzi najdôležitejšie zmeny v návrhu, ktorý ešte bude musieť schváliť parlament, patrí predĺženie skúšobnej lehoty u vedúcich zamestnancov na šesť mesiacov, pričom ostatní budú mať tri. Výpovedná lehota má byť odstupňovaná podľa počtu odrobených rokov od jedného do piatich mesiacov. Práve v tomto bode minister Mihál odmietol ustúpiť, navzdory tlaku koaličných partnerov, aby to boli len tri mesiace. V prípade, že zamestnanec dostal výpoveď, sám si určí, či chce odstupné, výpovednú lehotu, alebo ich kombináciu. Ak však zamestnanec dá výpoveď sám, zvolí si medzi týmito možnosťami zamestnávateľ. Po hromadnom prepúšťaní počas dvoch mesiacov zamestnávateľ nebude môcť vytvoriť to isté pracovné miesto a obsadiť ho iným zamestnancom. Väčší priestor má dostať kolektívne vyjednávanie i delené pracovné miesto.
Reťazenie pracovných pomerov na určitý čas, ktoré bolo taktiež v minulosti predmetom sporov, rieši novela tak, že predlžovanie zmluvy je možné len trikrát v priebehu troch rokov. Podobne aj agentúry dočasného zamestnávania budú môcť zamestnanca na  určitý čas dodať firme maximálne trikrát v priebehu troch rokov. Nárok na dovolenku má byť päť týždňov po dosiahnutí veku 33 rokov. Avšak trojročnú rodičovskú dovolenku si rodič bude môcť rozložiť na päťročné obdobie.   
.lk Opäť amnestie
KDH už šiestykrát predloží do parlamentu návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií z roku 1998. Tie sa týkajú zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča do cudziny a predseda HZDS ich udelil vo funkcii zastupujúceho prezidenta.  Kresťanskí demokrati doteraz nikdy s týmto návrhom neuspeli. Novým prvkom teraz je, že zrušenie amnestií podporuje aj Ján Slota.
.jm Ponuka pre OKS
Strana Most ponúka štyrom poslancom za OKS, ktorí sú členmi jej poslaneckého klubu, dohodu, ktorá by im umožnila účasť na koaličných radách. Rokovaní by sa mohli zúčastniť vtedy, ak by mali na prerokúvanú otázku iný názor ako politici Mostu.  Podľa šéfa strany Bélu Bugára by to pomohlo upevniť stabilitu vládnej koalície a stabilizovať poslanecký klub.
.jm Čudná nominácia
Vedúcou služobného úradu ministerstva financií bude Ingrid Šikulajová, ktorá nahradí vo funkcii Janu Červenákovú. Zaujímavé je, že Šikulajová pracovala ako poradkyňa riaditeľa Daňového riaditeľstva Mikulčíka, ktorý musel opustiť svoje kreslo po spochybnenom sťahovaní daňových úradov v Košiciach. S Mikulčíkom  Šikulajová predtým pracovala vo firme CSC Computer Sciences.
.eč Drogy aj zbrane
Slovinská skupina z kauzy tureckého kamióna neplánovala „len“ prevoz látky na výrobu heroínu. Podľa šéfa policajtov Spišiaka sa 175 miliónov eur za drogy malo použiť na nákup zbraní. Tie sa mali cez Slovensko prepašovať do rúk severoírskych a baskických teroristov z IRA, respektíve ETA. V ohrození bol aj slovenský rukojemník, ktorého plánovali zavraždiť.            
.gaš Bez dividend
Deutsche Telekom, majoritný akcionár Slovak Telekomu (ST), nevyplatí zisk a dividendy vo výške 258 miliónov eur. Prehlasoval tak záujem štátu, ktorý má v ST 49-percentný podiel,  z dividend by teda dostal 126 miliónov. Minister hospodárstva Juraj Miškov to označil za zneužitie dominantného postavenia akcionára. Nemecký Telekom má pritom záujem o kúpu zvyšného podielu, ktorý vláda plánuje predať.                                          
.gaš
Anna Belousovová/
Expodpredsedníčka SNS sa nevzdáva a zakladá vlastnú politickú stranu. Názov ešte prezradiť nechce, ale tvrdí, že nová strana bude dôslednou opozíciou vlády Ivety Radičovej. Belousovovej bývalý šéf Slota údajne vyhlásil, že jej projektu dáva nulové šance. József Nagy/
Minister využil svoju právomoc a zrušil výnimku, na základe ktorej sa ťažilo kalamitné drevo aj v prírodnej rezervácii Tichej a Kôprovej doliny. Vec sa má opäť prerokovať aj za účasti mimovládnych organizácií, ktoré proti ťažbe protestovali. Ondrej Dostál/
Poslanec za OKS sa nevzdáva myšlienky presadiť vysielanie pôvodných českých rozprávok v českom jazyku. Priznáva však, že v súčasnosti nevidí takúto úpravu zákona o štátnom jazyku ako reálnu a priechodnú. Zdravý rozum ešte v tej veci nezvíťazil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite