Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Juraja Podmanického

.časopis .hudba

Deus: Pocket Revolution (V2 2005)

Deus: Pocket Revolution (V2 2005)
Vybrať si jeden naj album pri mojom remesle je nemožné, ale vybrať si album ktorý stál pri mojom hudobnom a aj ľudskom zlome je už ľahšie.  Kapelu DEUS mi ukázal Tomáš Sloboda a Martin Andráš, som im do konca života zaviazaný. Keby vedeli, čo spôsobili. Bol som na tejto kapele asi stokrát a tento rok pôjdem stoprvý. Mišo Kaščák to šéfol a ešte ako. Ja Deusu predskakujem. Chápete? Kapela Billy Barman predskakuje Tomovi Barmanovi, musí sa to všetko dozvedieť! Je čas aby sme konečne prehodili pár slov. Veď moja kapela sa volá podľa neho!  
Deus vydali album Pocket Revolution v roku 2007. Po dlhšej odmlke napísali album, ktorý mal konečne koncept a odštartoval  druhú etapu ich bytia na tomto svete. Theres no rules here,  I been making stuff up from the begining. Prvé slová zo skladby Pocket Revolution sú pre mňa aj pre album dôležité. Žiadne pravidlá a pekne od začiatku. Celé sa to začína skladbou Bad Timing. Kvílivá a naliehavá gitara, ktorá sa nesie celou skladbou, vás nenechá pokojných. Tu si Barman zadefinuje svoju polohu a náladu hlasu, s ktorým vás bude sprevádzať celým albumom.  
Jeho spev je opozitom k celej kapele. Barman na vás prehovára tým najjemnejším spôsobom, ako sa len dá, len málokde ukáže svoju naozajstnú farbu a plnosť hlasu. Tento kontrast ma na tejto kapele baví asi najviac. Pieseň 7 days, 7 weeks  je krásna, jemná durová pieseň, kde na začiatku máte pocit, že kapela je u vás v obývačke a spevák vám čosi šušká do ucha. Stop-Start Nature. Vintage sound gitara  plus dokrútená skreslená basa sa rovná obrovská noise stena v refréne a nebol by to Deus, keby vás na záver nezabil stoptime s malým preslovom do duše. If you dont get what you want prirodzene nadväzuje na náladu, ktorá vo vás zostala z predchádzajúcej informácie. Ja ich mám spojené úplne. What we talk about, jeden groove, bicie pod dekou a Barman už nikdy nechce spievať sám.
Deus je pre mňa zásadná kapela a asi aj vždy bude. Zamiloval som sa do nej. HOTOVO, porobené. Ich piesne sa dajú točiť do nevidím. Títo Belgičania majú obrovský zmysel pre detail,  aj po desiatom posluchu nájdete v ich práci niečo nové. Odporúčam tento album každému, keď už pre nič iné, tak aspoň pre poslednú skladbu Nothing Really Ends. V prítomnosti tejto skladby je určite láska. Pred pár rokmi mi ju darovala a bol to môj najkrajší vzťah. Autor je spevákom skupiny Billy Barman.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite