Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bolo treba konať rýchlo

.matej Gašparovič .časopis .týždeň v ekonomike

Rozhovor s krajským predsedom KDH v Banskej Bystrici Petrom Muránskym o jeho angažmáne v prospech firiem, ktoré čerpali najviac prostriedkov z Recyklačného fondu.

.prečo ste presadzovali vznik Recyklačného fondu?
Môj vstup do zákona bol len v ustanovení Správnej a Dozornej rady, kde som namietal, aby tam nesedeli tí, ktorí budú poberať benefity, ale naopak tí, ktorí doň budú platiť – reprezentanti priemyselných zväzov. Rozšírili sme radu aj o zástupcov miest a obcí. .prečo podľa vás markantnú časť dotácií dostala úzka skupina firiem?
Na to je jednoduchá odpoveď. Na Slovensku bolo potrebné vybudovať kapacity na spracovanie komodít, ktoré zákon o odpadoch nútil spracúvať BAT technológiou (best available technology). Tí, ktorí prišli s návrhmi projektov medzi prvými, boli maximálne podporení a následne sa maximálne podporovali na dobudovanie technológií presne tak, ako si to vyžadujú BAT technológie. .takže u prvého sa potom podporoval monopol?
Nikto z nich nemá monopol. Bolo treba konať rýchlo, aby boli v čase, keď mali prichádzať kontroly EÚ, vybudované technológie na plnenie limitov. .najväčší poberatelia dotácií vytvorili združenie RÚREP, kde ste ako výkonný sekretár spolu s Igorom Sidorom. No vy ste boli zároveň spravodajcom zákona, ktorým fond vznikal...
Rozumiem, kam smerujete. Spravodajca zákona neznamená nič. On len „odspravodajcuje“ návrh vlády, šlo o vládny návrh zákona. Tieto spoločnosti, ktoré mali BAT technológie, sa združili do stavovskej, cechovej...
<//strong>...lobistickej...
<//strong>...organizácie, tak ako sa zhromažďujú iné rôzne firmy. Ja aj Sidor sme sa tam objavili až v roku 2006, predtým som pána Sidora nepoznal.   .nikdy ste nerobili pre Elektro Recycling (ER)?
Nikdy som nepracoval v žiadnej zo spoločností, ktoré spomínate. .existuje svedectvo, že ste sa za ER zúčastnili v jednom podniku na vyjednávaní o cenách.
V rokoch 2006 – 2010 som sa mohol zúčastniť na takýchto stretnutiach, ale ako zástupca únie. Určite som nevyjednával o cenách. Ako výkonný sekretár únie som sa na rôznych stretnutiach zúčastňoval aj pri iných členoch únie. .aká bola vaša úloha na týchto stretnutiach?
Žiadna. Bol som tam ako zástupca únie. Za akým účelom sa firmy združujú do stavovskej organizácie? Aby ich hájila, pomohla vysvetľovať právny stav. .no toto nebol lobing na ministerstve. Prečo byť  na obchodnom rokovaní medzi dvoma súkromnými firmami?
Na takom stretnutí som nebol. .boli ste v SEWE, keď s nimi Elektro Recycling vyjednával o cenách.
SEWA nemôže byť súkromná firma, zbiera prostriedky od spotrebiteľov. Tie peniaze sú z istého hľadiska verejné. .v RUReP (Republiková únia recyklačného priemyslu) ste zadarmo?
To sú stavovské pozície, ktoré sú neplatené. .to ste tam boli len tak?
Je to záujmové združenie. .vás to zaujíma?
Áno, v parlamente sa venujem legislatíve odpadového hospodárstva a životnému prostrediu. Voláme po odbornosti, nie? .čo ste robili tie štyri roky mimo parlamentu?
Mal som ešte jedno záujmové združenie, ktoré spolupracovalo s RUReP, a tiež s jednotlivými recyklátormi, ktorí nie sú členmi tohto združenia. .z toho ste žili?
Čiastočne. .aké bolo to záujmové združenie?
Bolo to záujmové združenie. .ale čo robilo?
Ide o záujmové združenie, ktoré robilo servis aj pre RUReP aj pre iné organizácie pôsobiace v oblasti odpadového hospodárstva. .nechcete o tom veľmi hovoriť, je to tajné?
Nie, ale nevidím dôvod, prečo by som pitval niečo, kde som pôsobil v medzivolebnom období.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite