Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Briti na invalidnom
Britské štátne financie nabiehajú na šetriaci režim. Keďže grécky scenár hrozí aj Albionu, je pochopiteľné, že vláda sa usiluje šetriť, kde môže. Verejnosť je už dostatočne pobúrená škrtmi, ktoré jej siahajú do peňaženky, a teraz má ďalší námet na rozčuľovanie: podľa Ministerstva práce a dôchodkov až vyše 80-tisíc Britov poberá dávky ako výpomoc v invalidite vinou alkoholizmu, drogovej závislosti alebo obezity. Tento údaj bol zverejnený v rámci prehodnocovania všetkých poberateľov týchto dávok – a prehodnocovanie je, ako inak, súčasťou spomínaných šetriacich opatrení.
Osemdesiattisíc nie je číslo, ktoré by tvorilo podstatnú časť nárokov na podporu v invalidite. Oveľa viac poberateľov uvádza ako dôvod svojej neschopnosti pracovať celkom iné zdravotné stavy: na prvom mieste stojí depresia (tú má „v papieroch“ takmer 400-tisíc recipientov), na druhom mieste chronická bolesť chrbta (vyše 168-tisíc ľudí). No je to dosť na to, aby sa daňoví poplatníci cítili minimálne rozpačito – ak majú prispievať, tvrdí aj premiér David Cameron, ich peniaze musia putovať k ľuďom, ktorí sú neschopní pracovať „bez vlastného zavinenia“. Labouristi sa okamžite ozvali, že vláda by predovšetkým musela zabezpečiť vznik dostatočného počtu pracovných miest, inak sú jej reči o zbytočne podporovaných „invalidoch“ zbytočné. A z ľavej strany politického spektra zaznievajú aj výstrahy, aby nedochádzalo k stigmatizovaniu a rozdeľovaniu poberateľov podpory na tých, ktorí si to zaslúžia, a ostatných.
O kampaň proti konzumentom alkoholu či mastných jedál tu však nejde. Vláda, zložená z konzervatívcov a liberálnych demokratov, sa už dávnejšie usiluje dostať čo najviac poberateľov rôznych sociálnych podpôr späť do pracovného procesu. Argumentuje tým, že predchádzajúca labouristická garnitúra ponechala týchto ľudí v „začarovanom kruhu“ – nemotivovala ich na prácu a podporovala u nich návyky nezlučiteľné s pôsobením na pracovisku. Problematická však zostáva otázka zavinenia – určitá miera viny sa totiž dá nájsť pri mnohých zdravotných problémoch, ktoré človeka vyradia z práce. Konzervatívci a liberálni demokrati sa tak ocitajú pred dilemou, ktorá reže až do samej podstaty štátu blahobytu.
.mg

Sýrsky jazmín

Sýria po takmer päťdesiatich rokoch zrušila slobodu obmedzujúci výnimočný stav. Na jeho odvolaní trvali od začiatku demonštranti inšpirovaní jazmínovými revolúciami. Demonštrácie stále pokračujú, prebieha aj streľba do davov a nepokoje v Sýrii už pripravili o životy desiatky ľudí. Prezident Bašár al-Asád, ktorého odstúpenie demonštranti tiež žiadajú, zostáva pri moci.
.mg

Číňan, učenec, katolík

So schválením Kongregácie pre kauzy svätých sa začína príprava procesu blahorečenia Paula Sü Kuang-čchi, čínskeho učenca, katolíka, ktorý sa venoval prekladom európskych vedeckých traktátov do čínštiny. Sü (1562 - 1633) bol Kongregáciou vyzdvihnutý ako príklad toho, že možno byť „vynikajúcim Číňanom“ i katolíkom.
.mg

Dosť demokracie

Po atentáte v Minsku zostali zničené ľudské životy a tamojšia vládnuca garnitúra je zrejme odhodlaná využiť túto udalosť na posilnenie svojej moci. V krajine oslabenej obavami má prezident Lukašenko šancu uspieť. Nahrať mu môžu aj hospodárske problémy, pretože s jeho vyhlásením, že demokracie už malo Bielorusko dosť, sa v kríze stotožní čoraz viac ľudí.
.mg

Smrť v Misuráte

Pri útoku granátmi v líbyjskom meste Misuráta zahynuli dvaja reportéri: Brit Tim Hetherington, a Američan Chris Hondros. Dvaja ďalší západní novinári zostávajú so zraneniami v nemocnici. Obaja zosnulí patrili k špičke žurnalistiky a ich práce získali viacero prestížnych ocenení. Hetherington bol v tomto roku nominovaný na Oscara za dokumentárny film Restrepo.
.mg

Teroristi?
Lukáš Lhoťan, bývalý člen Ústredia moslimských obcí a Islamskej nadácie so sídlom v Brne, oznámil českým médiám, že tieto organizácie sú prepojené s osobami a organizáciami, ktoré majú styky s medzinárodným terorizmom. Lhoťan ako príklad týchto organizácií uviedol Hamás či Moslimské bratstvo. Jeho tvrdenia však zástupcovia českých moslimských spoločností odmietajú.
.mg


Fidel Castro/
Z postu prvého tajomníka ÚV komunistickej strany sa kedysi odchádzalo topánkami napred. Niečo sa na Kube asi predsa mení, lebo Fidel Castro na túto funkciu rezignoval. Samozrejme, nahradil ho jeho brat Raúl a neočakáva sa, že by Fidelov odkaz zavrhol.

Jean-Claude Juncker/
Predseda skupiny ministrov financií krajín eurozóny sa vyjadril, že v prípade ekonomickej politiky nie je za otvorenosť. Podľa neho netreba transparentne informovať o témach, ktoré môžu vyvolať neistotu trhov, a pripustil, že kvôli tomu v minulosti klamal.

Arnold Schwarzenegger/
Podľa amerického týždenníka Newsweek sa bývalý guvernér Kalifornie rozhoduje, či bude kandidovať na kreslo prezidenta Európskej únie. Keď už rodenému Rakúšanovi americká ústava zahatala cestu do Bieleho domu, možno skúsi prezidentovať aspoň takto.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite