Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Čo s tým dlhom
Poskytnutie medzinárodnej finančnej pomoci Grécku minulý rok sprevádzali ostré diskusie. Už vtedy malo Grécko a krajiny eurozóny pred sebou voľbu: financovať grécku krízu, alebo umožniť reštrukturalizáciu gréckeho dlhu? Napokon prevládol –aspoň na oficiálnej rovine –názor, že Grécko sa s finančnou pomocou ostatných krajín dokáže z ťažkostí dostať. Pomoc v objeme 110 miliárd eur dostali Atény od Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu s podmienkou, že prijmú úsporné opatrenia, ktoré vyriešia katastrofálny stav verejných financií.
Odvtedy ubehlo dosť času, stále však nie je jasné, či je Grécko schopné svoje problémy riešiť. Minulú stredu v Nemecku zaznela možnosť reštrukturalizácie gréckeho dlhu prvý raz oficiálne. Vyslovil ju minister financií Wolfgang Schäuble, no akoby sa zľakol dopadov výroku, zmiernil ho dodatkom, že treba počkať na analýzu gréckej situácie, ktorú v júni dostane Európska centrálna banka a Európska komisia. „Ak táto správa dospeje k záveru, že panujú pochybnosti o zvládnuteľnosti gréckeho dlhu, bude s tým treba niečo urobiť,“ citovali nemeckého ministra financií noviny Die Welt. Európska centrálna banka reštrukturalizáciu gréckeho dlhu stále rázne odmieta. Tvrdí, že Grécko musí pokračovať v konsolidačnom programe, a dodáva, že reštrukturalizácia by viedla k ohrozeniu gréckej demokracie.
K tejto poplašnej správe sa však dajú vyjadriť minimálne zdvorilé pochybnosti, pretože podľa prieskumov je grécka verejnosť nadpolovičnou väčšinou naklonená aspoň nejakej podobe reštrukturalizácie dlhu (hoci je otázne, či si pod reštrukturalizáciou nepredstavuje nejaké masívne oddlženie svojej vlasti). Obavy sa týkajú skôr celkovej nálady trhov, ktoré na situáciu v Grécku reagovali opäť poklesom. A čo by v prípade reštrukturalizácie bolo s ďalšími euroekonomikami? Čo Írsko? Čo Portugalsko?
Otázna však zostáva aj podoba prípadnej gréckej reštrukturalizácie, pretože pri prehodnocovaní pôžičiek pôjde o to, ako sa vybalansujú záujmy veriteľov a dlžníkov. No už to, že Nemecko reštrukturalizáciu opatrne spomína, je dôkazom, že je nielen potrebná, ale že aj včera bolo na ňu neskoro. Je to smutná satisfakcia pre tých, ktorí túto tvrdú, no realistickejšiu cestu odporúčali už vtedy, keď sa rozhodovalo o europomoci pre Grékov.
.mg Rozpočet!
Rozpočtové provizórium v USA sa končí. Kongres schválil federálny rozpočet do konca fiskálneho roku a škrty, ktoré doň zapracoval, majú takmer republikánmi požadovanú výšku. Predstava republikánov bola ušetriť 39 miliárd z federálnych peňazí, momentálna verzia ráta s 38 miliardami. Škrty nezasiahnu rezort obrany, ktorý má dokonca prisľúbené päťmiliardové navýšenie.
.mg Praví Fíni
Hlasy proti prispievaniu do klobúka padlým euroekonomikám počuť už aj zo severu. Timo Soini zo strany Praví Fíni povedal, že finančná pomoc takéhoto typu je neúnosná a neefektívna. Soiniho strana sa už v tej chvíli tešila na všeobecné voľby, v nedeľu 17. apríla totiž Fíni rozhodovali o tom, či takmer 17-percentnú podporu z prieskumov pretaví Soini aj do šance na zostavenie vlády.
.mg Praprajazyk
V prestížnom časopise Science uverejnili správu o zistení Quentina Atkinsona, evolučného psychológa z University of Auckland na Novom Zélande, že moderné jazyky sveta (ktorých je zhruba 6-tisíc) možno vystopovať k spoločnému zdroju – k reči, ktorou pred 50-tisíc až 40-tisíc rokmi hovorili raní ľudia v Afrike. Dr. Atkinson založil svoju teóriu na skúmaní počtu foném v jazykoch.
.mg Menej ako Korán
Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre ľudské práva sa na Korán a Bibliu uplatňuje dvojaký meter, ktorého obeťou sú kresťania. Zatiaľ čo spálenie jednej knihy Koránu vyvoláva medzinárodné reakcie a ostrý nesúhlas, ničenie Biblie sa obchádza mlčaním. Dôkazom je spálenie 300 kusov Biblie v Iráne vo februári tohto roku či jej nedovolené držanie v Saudskej Arábii.
.jd, Res.Claritatis.cz Jemen v stanoch
V jemenskej metropole Sanaa vyrástlo stanové mestečko, v ktorom sa zišli demonštranti zo všetkých regiónov, hlásil pre BBC tamojší korešpondent, ktorý z bezpečnostných dôvodov nemohol byť menovaný. Aj to vypovedá o vážnosti situácie v krajine, kde opozícia volá po ukončení tridsaťročnej vlády prezidenta Saleha. Od začiatku protestov zahynulo vyše 100 ľudí a  Saleh odmieta odstúpiť, hoci ho na to vyzvali aj náboženskí vodcovia.
.mg
Silvio Berlusconi/
Taliansky premiér, stíhaný škandálmi, vyhlásil, že v roku 2013 už do funkcie kandidovať nebude. Ak slovo dodrží, časť Talianov si vydýchne. A jeho priaznivci sa uspokoja zdôvodnením, že Berlusca predsa nemôže byť večne mladý, hoci očividne chce. David Cameron/
Obmedzenie počtu prisťahovalcov nepostihne britský pracovný trh, vyhlásil David Cameron v prejave, ktorým reagoval na obavy tamojšej podnikateľskej komunity. Od 6. apríla totiž v Británii platí stály limit na počet zahraničných pracovníkov z krajín mimo EÚ. Ajša Kaddáfí/
Dcéra líbyjského lídra Muammara Kaddáfího sa v prejave pred jeho priaznivcami verejne postavila na stranu svojho otca. Po správach o tom, že časť jeho rodiny uvažuje o vystriedaní Kaddáfího na čele krajiny, sa Ajša stala hlasom kaddáfíovských lojalistov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite