Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Podozrivý prenájom
Vládna SDKÚ čelí zatiaľ asi najväčšej kauze v tomto volebnom období. Na svetlo ju tentoraz nevyniesli médiá, ale šéf Smeru Robert Fico. Ten minulý týždeň zvolal tlačovú konferenciu na ktorej SDKÚ obvinil zo straníckeho klientelizmu. Malo k nemu prísť tým, že Daňové riaditeľstvo, ktorému šéfuje nominant SDKÚ Miroslav Mikulčík, podpísalo tento rok zmluvu o prenájme budovy so spoločnosťou Nitra Invest. Spolumajiteľom tejto firmy je okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Ščurka. Za ročný prenájom má Daňové riaditeľstvo platiť 6,6 milióna eur, pričom časť tých peňazí môže podľa Fica slúžiť na financovanie Dzurindovej strany. „Je to niečo, čomu až nerozumieme, do akej miery môže siahať arogancia, nadutosť a namyslenosť predstaviteľov SDKÚ. Čo si mysleli, že sa na to nikdy nepríde? Že nevieme rátať, koľko je dva a dva, ako veci fungujú?“ rozhorčoval sa na tlačovej konferencii expremiér. Mikulčík sa bráni tým, že Daňové riaditeľstvo touto zmluvou ušetrí za päť rokov 3,5 milióna eur oproti cene, ktorú dohodlo predchádzajúce vedenie. Takúto zmluvu by vraj bez problémov podpísal aj s bratom Roberta Fica.
Fico žiadal, aby premiérka Radičová vyvodila z kauzy dôsledky a odvolala ministra financií Ivana Mikloša, pod ktorého rezort Daňové riaditeľstvo spadá. Fico tiež povedal, že budú zvedaví na personálne pozadie cyperskej spoločnosti TPE Holdinng I, ktorá je spoluvlastníkom Nitra Investu. Podľa neho ide o ľudí zo slovenského politického prostredia a spoločnosť nazval garážovou firmou. Radičová na kauzu reagovala tak, že požiadala Mikulčíka, aby otvoril možnosť pre každého, kto má záujem prihlásiť sa lacnejšou ponukou na prenájom. Tým vraj kauzu považuje zo svojej strany za uzavretú. Viacerí politici SDKÚ sa vraj vyjadrili, že výber firmy je podľa nich v poriadku, pretože sa ušetrili štátne peniaze. Fico na Radičovej slová reagoval vyhlásením, že sa ukázalo, aká je premiérka politicky nesvojprávna a označil ju za výstavnú figúrku v rukách Mikloša, Dzurindu a Palacku.
Na konci týždňa firma Nitra Invest oznámila, že odstupuje od zmluvy na prenájom budovy v Košiciach. Podľa Sčurku nechcú, aby sa s vládou Ivety Radičovej s SDKÚ, ani s jeho osobou spájali akékoľvek pochybnosti. Svoju ponuku chce však opäť predložiť v rámci verejnej súťaže.  
.jm Odstupné a odmena
Miloslava Zemková dostala trojmesačné odstupné aj odmenu po tom, čo opustila post riaditeľky SRo a stala sa šéfkou RTVS. Rade RTVS takáto štedrá finančná dávka neprekážala. Predseda parlamentu však Zemkovú vyzval, aby odstupné vrátila, lebo naň nemá morálne právo. Odmenu si však podľa Sulíka zaslúži. Hovorkyňa RTVS oznámila, že Zemková už odstupné darovala.
.eč, SITA Čisté mesto
Nadchádzajúce majstrovstvá sveta v hokeji inšpirovali nielen bratislavskú samosprávu, aby začala riešiť čistotu mesta, ale aj dobrovoľníkov, ktorí sa organizujú cez sociálne siete. Verejné priestranstvá čistia aj študenti základných a stredných škôl. Vyčistené má byť nielen okolie štadióna, ale aj významné uzly mesta. Škoda, že také majstrovstvá nie sú v Bratislave častejšie.
.eč Plno v base
V slovenských väzniciach dnes sedí o tristo ľudí viac, ako je ich oficiálna kapacita, zastaraná je aj technická ostraha. Napätá situácia zvyšuje riziko mimoriadnych udalostí, tvrdí správa rezortu spravodlivosti. Ako riešenie ponúka výstavbu novej väznice či domáce väzenie pre menej rizikových trestancov, ktorých by monitoroval elektronický náramok.                 
.gaš Pod ochranou
Štátnej lotériovej spoločnosti Tipos, od ktorej cyperská firma Lemikon vymáha 66 miliónov eur, súd povolil reštrukturalizáciu. Tipos je tak chránený pred veriteľmi, Lemikon si až do ozdravenia nebude môcť vymáhať pohľadávky. Prednostný veriteľ je navyše štát, ktorý si od Tiposu môže vymáhať nedávno schválený mimoriadny odvod na protipovodňové opatrenia.             
.gaš Privatizácia a euroval
Na rokovaní finančného výboru parlamentu skonštatoval minister financií Mikloš, že slovenský príspevok do Európskeho stabilizačného mechanizmu by mohol byť splatený z výnosov privatizácie. Náš príspevok je takmer 660 miliónov eur a podľa ministra by takéto riešenie nezvýšilo deficit verejných financií, pretože by sa zmenila len podoba štátnych aktív. Nový euroval, ktorý bude existovať od roku 2013, má poskytovať pomoc štátom v dlhových problémoch.   
.lk
Richard Zedník/
Slovenský hokejový útočník nečakane počas prípravy opustil reprezentačné mužstvo. Odôvodnil to nespokojnosťou s úlohami, ktoré mu určil tréner Glen Hanlon. Podľa medializovaných informácií sa Zedníkovi nepáčilo, že s ním tréner nepočíta v prvom alebo druhom útoku. Roman Šípoš/
Śéf Úradu pre verejné obstarávanie v súlade so svojimi „hodnotami a zásadami“ radšej odstúpil. Nominanta Smeru kritizovala premiérka, keďže pričasto zastavoval tendre. Úrad zatiaľ povedie bývalý šéf obstarávania na ministerstve vnútra Marek Vladár. Juraj Majchrák/
Bývalý podpredseda Najvyššieho súdu SR spáchal samovraždu. Dôvodom boli zrejme vážne zdravotné ťažkosti. Podľa Daniela Lipšica patril k najčestnejším sudcom na Najvyššom súde. Angažoval sa aj v Združení sudcov Slovenska. Patril aj ku kritikom Štefana Harabina.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite