Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.elena Akácsová .časopis .lifestyle


Treba sa inšpirovať: Architektonické prstene

Francúzsky šperkár Philippe Tournaire, známy svojou filigránskou prácou, pred časom upútal pozornosť kolekciou zlatých atramentových pier, ktoré vzdávali hold známym architektonickým dielam, ako napríklad parížskej Invalidovni či moskovskému Chrámu Vasilija Blaženého. Inšpiráciou mu boli historické prstene rodu Merovejovcov, ktorí vládli nad Franskou ríšou, neskoršie prstene galských žien a tiež stredoveké svadobné židovské prstene, dekorované malými budovami symbolizujúcimi budúci dom mladomanželov aj zničený Jeruzalemský chrám. Preto nikoho neprekvapilo, keď minulý rok vytvoril aj sériu architektonických prsteňov, venovaných rôznym mestám. Malo to taký úspech, že kolekciu už rozšíril o novšie vzory. Benátky, Paríž, New York, Moskva, orientálne paláce, čínske pagody ale aj súkromné rezidencie a vilky, to všetko sa dá nosiť na prste vyhotovené v zlate, platine a drahokamoch.




Treba sa povoziť: Skromný komfort pre lovcov

Dvaja mongolskí biznismani, jeden majiteľ medených a uhoľných baní, druhý vlastník pivovaru, sa vybrali do pohoria Altaj na lov vlkov. Pri tej príležitosti si nekúpili typické dopravné prostriedky pre túto oblasť – teda kone, ale hneď dvakrát 362 koní a nechali si ich doviezť do Ulanbátaru. Kone sa skrývajú pod kapotou vozidla, ktoré sa inak bežne používa na vojenské zásobovanie v extrémne náročných terénoch a podmienkach. Ide o dva modely Zetros 6x6 s dieselovými motormi, vyrobené v divízii nákladiakov Mercedesu. Model je prispôsobený nenáročným potrebám pravých lovcov vlkov – má spálňu, obývačku, kuchyňu aj kúpeľňu so sprchou, mramorovými kachličkami a podlahovým kúrením. Nechýba 46-palcový plochý televízor, outdoorová prenosná kuchyňa, zvuková hi-fi aparatúra Bose, satelit a bezdrôtový internet. Vždy funkčný.





Treba plávať v rytme: Prehrávač do vody 

Nie je to horúca novinka, ale dve z dvoch plávajúcich autoriek .týždňa, ktoré MP3 prehrávač Speedo Aquabeat vlastnia, ustavične zdôrazňujú, že plávať s hudbou v ušiach dáva tomuto športu nový rozmer. Rýchla hudba vybudí na výkon, pomalá znásobuje pocit pohody. Dá sa s ním plávať a potápať až do hĺbky troch metrov, v slanej vode to však výrobca neodporúča. Najnovší model má 4GB pamäte, zmestí sa naň minimálne tisíc pesničiek vo formáte MP3 aj WMA, môžete plávať aj deväť hodín na jedno nabitie. Nabíja sa cez USB kábel. Je ľahký, maličký, v rôznych vtipných farbách, dá sa jednoducho uchytiť na plavecké okuliare, má veľké a ergonomické tlačidlá, ktorými sa ovláda prehrávanie a hlasitosť. Jeho jednou nevýhodou je skutočnosť, že každému okoloplávajúcemu treba vysvetľovať, čo to je a kde sa to dá kúpiť. 




Treba zakvitnúť: Gardenia a bonsai

Od 14. – 17. apríla sa na výstavisku Agrokomplex v Nitre už po pätnásty raz uskutoční prehliadka kvetov, záhradkárstva a bonsajov. Záhradkári a milovníci kvetov si môžu popásť oči aj dušu na kvetoch, od najmenších sukulentov a črepníkových kvetov cez kríky a dreviny, tropické a exotické rastliny až po záhradné nábytky, grily, svietidlá, jazierka, úžitkové aj celkom neužitočné okrasné predmety. V sprievodnom programe sa návštevníci môžu podučiť, ako pestovať zeleninu, okrasné aj liečivé rastliny, pestovatelia citrusov si môžu nechať odborne zaštepiť svoje rastlinky. Súčasťou programu je súťaž v reze a vrúbľovaní ovocných drevín. Jarný rez v záhrade si budú môcť návštevníci vyskúšať aj sami pod odborným dohľadom. Sprievodný program súbežnej výstavy bonsaiov je rozdelený do poeticky nazvaných dní – Deň kvetov v miske čaju, Kráľa čaju, vychádzajúceho slnka a čiernych kondorov. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite