Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Česká strana sociálnodemokratická mala zjazd a zvolila si svojho predsedu. Kandidáti boli Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Sú rovnako mladí, vyzerajú rovnako, hovoria rovnako, obliekajú sa rovnako, majú rovnaké názory a postoje – čím sa teda od seba odlišovali?

Veľa toho nebolo: Sobotka sa štylizoval ako viac ľavicový, Hašek ako ostrejší. Ale žiadne idey či ideály v ich spore nehľadajte, oni dvaja len rozdelili sociálnu demokraciu do dvoch tímov. Ako vo futbale: Sparta verzus Slávia, Slovan verzus Inter, to je všetko. Nakoniec sa tesnou väčšinou stal predsedom Sobotka, a potom pohodlnou väčšinou prvým podpredsedom Hašek.
Bývalý predseda sociálnych demokratov Jiří Paroubek vyhlásil, že ani jeden z nich nie je schopným vodcom opozície, že skutočnú opozíciu proti vláde v ČR predstavujú vládne strany (áno, tri vládne strany sa medzi sebou hádajú, a tak predstavujú tú najúčinnejšiu opozíciu). A to mal Paroubek dobrý postreh.
Tiež povedal, že pre opozíciu robí viac prezident Václav Klaus než Hašek a Sobotka dokopy. Klaus podľa Paroubka ukázal príklad, ako vládu kritizovať. Najprv za to, že v rámci dôchodkovej reformy chcela zvýšiť (zjednotiť) DPH na 20 percentách. A po tom, ako vládna koalícia pod tlakom kritikov vrátane Klausa také razantné zvýšenie dolnej hodnoty DPH prehodnotila, prezident Klaus ju hneď kritizoval za to, že je slabá, že kritikom ustupuje a nestojí si za svojím názorom. Tomu, čo predviedol Klaus, sa hovorí chucpe. A ja sa nečudujem, prečo to bolo Paroubkovi sympatické.
Samozrejme, najostrejší politický boj v Česku sa viedol o osud ministra obrany Alexandra Vondru. Vondra ešte ako minister pre európske záležitosti vo vláde Mirka Topolánka bol zodpovedný za prípravu českého predsedníctva v EÚ a jeho úrad zaplatil súkromnej firme (vybranej bez verejného konkurzu) za ozvučenie konferencií mnohonásobne vyššiu sumu, ako sa povodne čakalo. To proti nemu vytiahol jeho kritik a minister financií Kalousek. A požadoval Vondrov odchod.
Vondra prijíma politickú zodpovednosť, odmieta však osobnú vinu a dáva Kalouskov útok proti sebe do súvislosti so svojím pôsobením na ministerstve obrany, kde sa snaží odstrániť bývalé korupčné zvyklosti. Predovšetkým nakupovanie vojenského materiálu cez sprostredkujúce súkromné firmy, čo je systém, ktorý kedysi na ministerstve obrany zaviedol už v 90. rokoch 20. storočia niekdajší vplyvný námestník ministra, ktorý sa vraj osobne priatelí s majiteľmi tých sprostredkujúcich firiem. Ten námestník sa volal Kalousek. „Kalousek na mňa útočí, pretože obranu čistím od korupcie.“ Tak nejako znie Vondrova neoficiálna obhajoba. Premiér Nečas, ktorý zase ministra Kalouska až tak veľmi rád nemá, Vondru podržal. 
Autor je poradca českého premiéra, žije v Prahe.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite