Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exkluzívne rozhovory so zločincami a obvinenými

.miroslava Kernová .časopis .médiá



Prívlastkom exkluzívny zvyknú redakcie označiť rozhovor, na ktorý sú obzvlášť hrdé. Exkluzívny môže byť rozhovor s medailistkou z olympiády či so spevákom Bonom, a označenie exkluzívny sa dá zniesť aj pri rozhovore s dôležitým politikom.

Ale označiť ako exkluzívny rozhovor s obvineným zo závažnej trestnej činnosti, napríklad z brutálnej vraždy, tak to je už novinárske absurdum.
Minulý rok v lete Markíza vo svojich hlavných správach ako „exkluzívny“ označila rozhovor s 18-ročným Romanom, obvineným z brutálnej vraždy priateľky Martiny. Roman pre redaktora Markízy tvrdil, že je nevinný.
Exkluzívny priestor na svoju obhajobu má vyhradený Jozef Roháč vo vysielaní Joj. V januári 2011, keď ho maďarský súd na prvom stupni oslobodil spod obžaloby v prípade pokusu o úkladnú vraždu, Joj priniesla exkluzívny rozhovor v správach, ako aj samostatné nezostrihané vydanie „exkluzívnej spovede Potkana". Podľa prístupu redaktora to vyzeralo, ako keby robil rozhovor s politickým väzňom. Z otázok typu „Čím si to vysvetľujete, že im vy sedíte takto v žalúdku?“ cítiť, že redaktor si našiel asi aj kamaráta. Pred pár dňami nitriansky súd vydal Roháča na trestné stíhanie do Maďarska, samozrejme, opäť nechýbala Joj a redaktor Martin Mózer a jeho „exkluzívny“ nový rozhovor s Roháčom, ktorý vyšiel aj v Novom čase.
Aj Plus jeden deň má za sebou podobnú exkluzivitu. V januári publikoval na pokračovanie rozhovor s bývalým príslušníkom SIS Michalom Hrbáčkom, ktorý figuroval v kauze odvlečenia Michala Kováča ml., ale aj v kauze Rašelina Qwido či v prípade pozemkovej mafie v Rusovciach. „Michal Hrbáček prehovoril: Na moju hlavu vypísali odmenu milión eur!“ uvádza titulok ilustrovaný usmiatym Hrbáčkom. Denník prináša rozhovor šéfredaktorky, o týždeň vychádza pokračovanie s označením „Exkluzívne“ a titulkou: „Je to osobná pomsta z minulosti.“
Pamätná aj po rokoch ostáva reportáž Markízy z narodeninovej oslavy Mikuláša Černáka. Jednu z najhorších zvrhlostí tohto druhu žurnalistiky má na konte česká TV Nova. Tá v čase nájdenia tela stratenej Aničky na svojom portáli ohlásila: „Zabil Aničku? Exkluzívny rozhovor s podezřelým Otou T.“
Články o vraždách a zločinoch sú neodmysliteľnou súčasťou bulváru. Ale ak je niekto obvinený z mimoriadne závažného zločinu, tak môže dostať priestor na vyjadrenie, ale proti nemu by malo stáť vyjadrenie prokurátora, orgánov činných v trestnom konaní, lebo bez toho je takýto exkluzívny rozhovor vždy len neadekvátnym priestorom na samoobhajobu pred verejnosťou.
Navyše, pri bežnom rozhovore napríklad s politikom je novinár v pozícií oponenta. V prípade rozhovoru s obvineným, zločincom či vrahom môže byť redaktor len v pozícií nejakého štatistu. Nepozná vyšetrovací spis a všetky okolnosti prípadu, také informácie má zvyčajne len vyšetrovateľ, prokurátor či sudca. Ich hlas však pri takýchto exkluzivitách chýba.
Mediálne.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite