Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIA Zrušenie koncesií sa odkladá

Skeptik by mohol poznamenať, že sa to dalo čakať. Keď sa má štát vzdať nejakých poplatkov od daňovníkov, vznikne okamžite problém. Ani tentoraz to inak nebolo. Verejné prísľuby vládnych politikov  hovorili o tom, že v roku 2012 už žiadne koncesionárske poplatky za médiá verejnej služby platiť nebudeme. Ale plán sa odkladá, možno na rok 2013. Iste, koalícia má dostatok vážnych argumentov. Novovzniknutá rozhlaso-televízia má akútny nedostatok financií, nemá za čo vyrábať, musí prepúšťať, ozdravovať, riešiť vysoké zadlženie, ktoré zdedila po predchádzajúcom manažmente STV. A tak teraz musíme opäť raz všetci zachraňovať verejnoprávne médiá, a ďalej platiť. Nie je to fér, lebo najmä SaS v tomto smere vzbudzovala vo svojich voličoch veľké očakávania, že hneď, ako sa dostane k moci, tie poplatky zruší. SaS tému pretlačila aj do referenda, objavila sa v Programovom vyhlásení vlády, kde sa píše, že vláda považuje koncesionárske poplatky za protisociálnu daň, preto ich zruší. SaS dostala k dispozícii aj ministerstvo kultúry, ktoré je za celý tento proces zodpovedné. Tak kde je problém? K myšlienke zrušenia protisociálnych koncesionárskych poplatkov sa vláda stále ešte hlási, ale vraj na to nemá. No kedy bude mať štátna kasa dosť peňazí, aby tie médiá platila sama? Skeptik by povedal, že nikdy. Optimista, že možno vo volebnom roku. To už však nebude pripomínať zásadné a principiálne rozhodnutie osvietených politikov, skôr predvolebnú kampaň.

.eč



MÉDIÁ Pápež odpovie na otázky divákov

Na Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista, bude Benedikt XVI. ako prvý pápež v histórii na televíznej obrazovke odpovedať na otázky divákov. Mimoriadne vydanie relácie A Sua immagine – Domande su Gesu (Na svoj obraz – Otázky o Ježišovi) odvysiela talianska verejnoprávna televízia RAI o 14.10. Teda v čase, keď podľa tradície Ježiš zomieral na kríži. „Ak by niekto očakával, že líder 1,2 miliardy katolíkov bude naživo ,grilovaný´, ostane sklamaný,“ napísal pre britský denník Guardian rímsky korešpondent John Hopper. Relácia bude nakrútená v niekoľkodňovom predstihu, pričom Benedikt XVI. nebude sedieť v televíznom štúdiu, ale vo svojej pracovni alebo v privátnej kaplnke. Keďže počas 80 minút bude odpovedať len na tri divácke otázky týkajúce sa osoby Ježiša Krista, možno z jeho strany očakávať skôr miniprednášky. Niet sa však čomu čudovať. „Benedikt XVI. sa cíti pápežom predovšetkým vtedy, keď premýšľa a rozpráva,“ napísal v komentári pre denník Corriere della Sera vatikanista Luigi Accattoli. Nie je to prvýkrát, čo Benedikt XVI. vystúpi v televízii mimo prenosov rôznych apoštolských ciest či liturgických slávností. Päť mesiacov po svojom zvolení za pápeža ako prvý pápež poskytol televízne interview poľskej televízii TVP. Primát historicky prvého pápeža zachyteného na filmovom plátne však drží Lev XIII. V roku 1896 ho vo vatikánskych záhradách nasnímal režisér Vittorio Calcina.

Imrich Gazda



MÉDIÁ Svadba v tlači

Svadba princa Williama a jeho snúbenice Kate Middletonovej sa bude konať 29. apríla a pohľad do britskej tlače by nám mal potvrdiť, že ostrovný bulvár sa vie pri podobných príležitostiach úplne odtrhnúť z reťaze. Tamojšie médiá však nevystrájajú ani zďaleka tak ako pred tridsiatimi rokmi, keď sa vydávala Diana Spencerová za princa Charlesa. Vtedajšia poľovačka verejnosti a médií na 19-ročné dievča, ktoré nemalo s podobným typom komunikácie skúsenosti, sa neopakuje. O šatách, účesoch a záujmoch peknej Kate tlač síce špekuluje, no zúrivé prenasledovanie s fotoaparátmi a mikrofónmi ako pred tromi desaťročiami sa nekoná. Nevedno, či sa dá menší záujem bulváru o Kate v porovnaní s lovom na Dianu vysvetliť „dospievaním“ médií. Toto vysvetlenie totiž uvádza vo svojom blogu na stránke Guardianu reportér Roy Greenslade, ktorý šialenú éru Diany zažil v denníku Sun. Greenslade však možno prejavuje prílišnú zhovievavosť voči vlastnej brandži. Nejde ani tak o „dospelejší“ bulvár, skôr o to, že sobáš teraz čaká staršiu, skúsenejšiu a v komunikácii s médiami zbehlejšiu Kate Middletonovú – navyše poučenú Dianinou tragédiou. Samozrejme, prominentom pomáhajú aj lepšie možnosti brániť sa pred obťažovaním paparazzov. A ešte čosi: spoločenská klíma sa mení, kráľovská rodina je po všetkých tých šarvátkach a škandáloch menej atraktívna a dopyt po útržkoch z jej súkromia klesá. Bulvár to vie a zariadi sa podľa toho, nie však preto, že by „dospel“ – len si normálne stráži živobytie.

.mg


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite