Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bicie ako životný štýl

.rudi Rus .časopis .hudba

Patrí k tej malej skupine bubeníkov, pri ktorej sólach sa na koncertoch jednoducho nemôžete nudiť. Pracovitý, všestranný, vždy dobre naladený a hlučný aj v telefonickom rozhovore.

Mike Terrana na linke La Paz – Bratislava nielen o pripravovanom koncertnom turné v našich končinách.

.tvoja vlastná koncertná šnúra sa bude volať Classics For The New World. Čo môžeme očakávať v Bratislave?
Bude to výlučne v mojej réžii. Ja a moje bicie v projekte nazvanom Sinfonica. Už pred niekoľkými rokmi som sa rozhodol, že urobím niečo v štýle vážnej hudby. Takýmto druhom projektov som sa v minulosti venoval skôr okrajovo. Vždy so mnou nahrávali aj gitaristi, basgitaristi a klávesáci, symfonickú časť hudobného prejavu tak často vyslovene zatienili. Tentoraz som sa teda rozhodol, že to bude iba nahrávka orchestra a mojich bicích. A samozrejme pridám aj nejaké to sólo.
.je zaujímavé, že na území bývalého Československa budeš mať hneď päť koncertov. 
Z nejakého zvláštneho dôvodu som u vás dosť populárny. Nie som si istý, prečo, ale viem, že sa to celé začalo pred pár rokmi, keď som na festivale Masters Of Rock predstavil môj sólový projekt. Hral som fusion a ľuďom sa to podľa všetkého veľmi páčilo. Veľmi sa teším, že k vám znovu zavítam v rámci tohto malého turné.
.nahrával a koncertoval si s obrovským množstvom rôznych umelcov. Čo je podľa teba dôležité pre bezproblémovú a úspešnú spoluprácu s takými odlišnými osobnosťami ako Tony MacAlpine, Yngwie Malmsteen, Peavy Wagner, Roland Grapow alebo Axel Rudi Pell?
V prvom rade venujem priveľa energie vyrovnávaniu sa s mojou vlastnou osobnosťou (smiech). Dosť ťažko sa so mnou vychádza, to priznávam. Som perfekcionista vo všetkom, čo robím. Veľa vecí chcem mať po svojom. Často si musím pripomínať, že pracujem pre niekoho iného, kto má svoju vlastnú predstavu. Vždy je to o kompromisoch. Vždy niečo dávaš a niečo dostávaš. Keď mám s niekým dlhodobo uzavretý kontrakt, znamená to, že som v tom zrejme dobrý a sú so mnou spokojní. Často si treba zahryznúť do jazyka a robiť to, čo ti povedia. Ako v každej inej práci (smiech). Hoci, často to veru ani náhodou nie je ako v štandardnom zamestnaní. Zavri ľudí do tourbusu – nedostatok spánku, zlé jedlo v priebehu celých mesiacov – veľmi rýchlo zistíš, akí v skutočnosti sú. Spoznáš ich oveľa rýchlejšie, ako pri bežnej komunikácii a stretávaní sa napríklad raz za týždeň. Keď si s niekým v práci, po ôsmich hodinách idete každý domov. Na turné niečo také neexistuje. Tí ľudia sú tam stále s tebou (smiech).
.aké sú tvoje najčastejšie rady pre mladých bubeníkov?
Najdôležitejšie je, aby boli sami sebou, aby si vytvorili vlastný, špecifický štýl založený na ich osobnosti. Netreba sa báť a treba nasledovať svoj sen. Samozrejme, nie je ľahké byť profesionálnym hudobníkom. Často treba mať šťastie, môžeš byť vynikajúci bubeník, ale nedostaneš sa do naozaj dobrej kapely, s ktorou by si napríklad zarábal dosť peňazí. Treba byť realistický pri stanovovaní cieľov, je dôležité tvrdo pracovať, no a predovšetkým, vždy sa hudbou dobre baviť. Zábava je základ všetkého.
Mike Terrana sa narodil 21. januára 1960 v Buffale, štát New York. Patrí medzi najproduktívnejších, najvšestrannejších a najvyhľadávanejších rockových bubeníkov súčasnosti. Od roku 1997 žije v Nemecku, aktuálne v Hamburgu. Má na konte desiatky albumov a stovky koncertov s umelcami a kapelami ako Tarja Turunen, Tony MacAlpine, Gamma Ray, či Yngwie Malmsteen.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite