Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prvých desať dielov

.časopis .hudba

Najprv boli Dano Salontay, Šina a ich pesničky. Potom Dlhé diely, ktoré sa nebadane zmenili na Longital. Desať rokov tejto pôvabnej kapely zhrnieme do desiatich (krátkych) dielov.


1. Šina

Vyštudovaná strojná inžinierka, ktorá sa živila ako grafická dizajnérka a knižná redaktorka Jana si brnká na gitare a na klavíri, skladá pesničky. Už ako Šina posunie nejaké svoje nahrávky Martinovi Burlasovi, z čoho vznikne v októbri 2001 jej prvý album Master a Margaréta. Potom, už s Dlhými dielmi, nahrá ešte albumy Šinadisk a In Virgo.


2. Dano Salontay

Šikovný džezový gitarista a všeobecne talentovaný muzikant odchádza študovať do USA, kde ho navštívi Šina. Vtedy a tam niekde vznikajú Dlhé diely. V septembri 2001 nahráva Dano s Dlhými dielmi svoj prvý album September a o rok neskôr ďalší, ktorý sa volá Tu. Už je tam všetko: krásna zvukomaľba, texty ako mantry, jemnosť, z ktorej raší sila.


3. Slnko Records

Dano a Šina neobchádzajú veľké ani malé vydavateľstvá. Všetko si robia sami. Albumy vyrábajú priamo pre záujemcov, ktorí ich potom dostávajú napríklad s vylisovaným kvetom ako súčasťou obalu. Vydavateľstvo Slnko Records ukazuje, že tvorivosť a snaha robiť veci správne je silnejšia než kríza hudobného priemyslu.


4. Dvaja

Dlhé diely sú kapela, v ktorej okrem Dana a Šiny hrá Maťko Zajko s Ajdžim Szabom a niekedy aj Marián Slavka a Peter Lipa mladší. Keďže však veľa koncertujú, Dano so Šinou prichádzajú k poznaniu, že v dvojici (a s elektronickými mašinkami) je to jednoduchšie. 


5. Sveta diely

V roku 2004 vychádza prvý album Dlhých dielov. Volá sa Sveta diely a aj s odstupom siedmich rokov je výborný. Nasamplované zvuky, Danove gitary, ktoré hýria farbami, civilný spev, texty, ktoré sa síce nerýmujú, ale vždy mieria presne.


6. Longital

V kapele Dlhé diely je všetko pravdivé. Aj názov, keďže práve na Dlhých Dieloch, v malom byte s krásnym výhľadom, Šina a Dano bývajú. Ale ten názov sa mimo československej jazykovej oblasti nedá vysloviť. Tak sa Dlhé diely menia na Longital, čo je, mimochodom, staré meno kopca, na ktorom sa sídlisko nachádza.


7. Výpravy

V roku 2006 vychádza album Výprava a v roku 2008 Gloria. Dano a Šina sa pomaličky posúvajú od hudby pokojnej k hudbe živelnejšej, z gitár sa ozývajú ostrejšie riffy, Šina akoby sa prestala obávať vlastného hlasu a smelo spieva. Koncerty Longitalu sú nielen krásnym, ale aj vzrušujúcim zážitkom.


8. Svet

Longital hrá často v Česku, v Poľsku a v Maďarsku. Ale nielen to. Kapela absolvuje časť európskeho turné s The Frames a zahrá si aj na prestížnom festivale SXSW 
v Austine, kam ich na základe ukážky ich hudby pozvali organizátori.


9. Teraz

Teraz je aktuálny album Longitalu. Keď vyšiel, napísali sme o ňom toto: Najnovší album Teraz je podľa .týždňa vôbec najlepším v ich diskografii. Prečo? Osobné texty, výrazné melódie, bohaté aranžmány, ktoré nejdú proti podstate pesničiek. A skvelý Šinin spev!"


10. Narodeninový koncert

Štrnásteho apríla, teda vo štvrtok, oslávia Longital a Dlhé diely desiate narodeniny špeciálnym koncertom v bratislavskom divadle Malá scéna, kde si s Danom a Šinou zahrajú aj Ajdži Szabo a Maťko Zajko. Na tento koncert vás radi pozývame!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite