Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA ZĽUDOVIEŤ

Čo je ľudové a čo Janky Menkynovej
Možno ste si niekedy v ÚĽUVe kúpili misky vydlabané z dreva korytárskou technikou, prestieranie z hrubostáčaného šúpolia, košíky zo štiepaného dreva, rozkošné drevené hračky či šperky z rohoviny. A napĺňalo vás to národnou hrdosťou, aký mal ten náš ľud nesmierne vytríbený a nadčasový vkus. Áno, technika, použité materiály aj vzory môžu byť pôvodné ľudové, ich konkrétne aplikovanie však navrhla a výrobky dizajnovala s veľkou pravdepodobnosťou výtvarníčka Janka Menkynová, ktorá 42 rokov formovala remeselnú tvorbu a dizajn „ľudových umelcov“. V galérii ÚĽUV na Obchodnej v Bratislave si môžete pozrieť jej retrospektívnu výstavu, ktorá potrvá až do 4. júna.  Ale v podstate jej výstava sa odohráva nepretržite na našich poličkách, aj na rôznych jarmokoch, pretože množstvo jej autorskej práce zľudovelo a kopíruje sa bez kopyrajtu. 




TREBA SA SOBÁŠIŤ Svadba v McDonald‘s 
Dalo sa to čakať, že pri detských narodeninách to nezostane a jedného dňa, keď hamburgeroví odchovanci dorastú, McDonald‘s im ponúkne svadobné hostiny. Údajne na takúto službu dostávajú minimálne desať požiadaviek do mesiaca. Od magického dátumu 10.10.2010 sa teda môžete zosobášiť v tejto sieti rýchleho stravovania a zároveň symbolu mrzkej globalizácie a kapitalizmu, zatiaľ len v Hong Kongu. Nemusíte ani chodiť do kostola alebo na úrad. Najlacnejšia oslava začína od 1280 dolárov, za ktoré dostanete jedlo a pitie pre 50 ľudí vrátane obrandovaných plastových darčekov pre hostí a svadobnej torty zloženej z balíčkov jablkového koláča. Alkohol nepredávajú, ale Hongkongčanom to vraj neprekáža. Okrem svadby organizujú aj zásnuby a výročia svadieb. A jedného dňa, veríme, že to príde, si tu určite budete môcť objednať aj kar.




TREBA SA LEN POZERAŤ
Sedemdesiatročná whisky Glenlivet
Pre skutočne zanietených zberateľov whisky pripravili nezávislí bottleri Gordon & MacPhail výnimočnú sériu ikonickej škótskej whisky Glenlivet. Tá bola naliata do prvých amerických dubových sudoch po sherry vo februári 1940 počas bojov o Britániu a odvtedy zrela a zrela sedem dekád, naberala na sile a odparovala povinnú anjelskú daň. Sto sedemdeciek sa predáva po 13000 libier, dvojdecky po 3200.  Podľa spisovateľa a degustátora Petra Pišťanka, je však takáto whisky skutočne len na pozeranie, pretože jej chuť musí byť až príliš drevitá a ostrá. Po 30 rokoch už drevo zo suda nápoju na kvalite nemá čo pridať, skôr naopak. Zaujímavejšia preto môže byť kolekcia The Decades, ktorá obsahuje päť fliaš z rokov 1954, 1963, 1974, 1980 a 1991 za 2850 libier, ktoré dokumentujú históriu Glenlivet.





TREBA OBSADIŤ STRECHY
Umenie a reklama pre vesmír
Newyorská umelkyňa Molly Dilworth sa rozhodla, že na strechách New Yorku vytvorí umenie viditeľné z neba. Ak nevlastníte krídla ani raketu, môžete ho pozorovať cez satelitné snímky na Google Earth. Lenže, keď sa jej maľba objavila na satelitných snímkoch, umelkyňa sklamaná kvalitou zobrazenia celý projekt predčasne zabalila. Čo nie je dosť dobré pre umelca, mohlo by byť dobré pre biznis a reklamu. Keď už sa zdalo, že všetky médiá a zvislé plochy sú zabrané reklamami a logami firiem, umelkyňa objavila nový nepočarbaný priestor, ktorý by sa dal obrandovať. Ak rozmýšľate nad tým, či anjeli a kozmonauti sú dostatočne veľká cieľová skupina, asi zatiaľ nepoznáte žiadnu z aplikácií na mobile či počítači, kde sa stále častejšie používajú práve satelitné mapy a ktorých popularita neustále rastie. 


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite