Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Červená knižka

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Je to sen každého šéfkuchára. Roztrasenými rukami ju otvoriť, nalistovať v nej svoju vlastnú reštauráciu a pri nej mať naskladané tri krásne hviezdy, pekne jednu vedľa druhej. Vyšiel nový Michelin.

Tento červený sprievodca najlepšími reštauráciami sveta začal vychádzať už v roku 1900. André Michelin bol veľký gourmet, a tak do sprievodcu, ktorý mal nadšencom motorizmu pomôcť nájsť na cestách mechanikov, pumpy, predajne pneumatík a všetko potrebné na tento mladý a rozvíjajúci sa šport, pridal aj zoznam tých najlepších reštaurácií. Neskôr ich začal aj hodnotiť a kritériá, pochopiteľne, opäť vychádzali  z motorizmu.
Reštaurácia dostáva jednu hviezdičku, ak ide o „veľmi dobrú kuchyňu vo svojej kategórii“. Čiže, ak idete autom okolo, oplatí sa vám zastaviť sa. Dve hviezdičky patria reštaurácii so „skvelou kuchyňou, pre ktorú sa oplatí zachádzka“. A kto má „vynikajúcu kuchyňu, ktorá stojí za samostatný výlet“, určite dostane to najväčšie ocenenie – tri hviezdičky. Motorizmus sa však postupne ujal a už nebol len vášňou vyvolených a aristokratov. Michelinov sprievodca sa preto v roku 1955 rozhodol, že začne oceňovať aj reštaurácie, ktoré majú „dobré jedlo za primerané ceny“ a vymyslel ocenenie Bib Gourmand. Bib je skratka mena známeho tučného maskota pneumatík Michelin Bibendum. Poviete si, aké jednoduché. Všetky tieto pomerne krátke charakteristiky jednotlivých ocenení však za sebou skrývajú veľmi prísne kritériá, pričom dosiahnuť už len Biba alebo nebodaj jednu hviezdu je často celoživotným úspechom.
Sprievodca preto odjakživa vzbudzuje veľké vášne. Aj teraz. Len čo vyšiel, v Česku sa okamžite zdvihla veľká vlna nevôle zo strany rôznych kulinárov, gourmetov a foodblogerov, prečo práve jednu hviezdu má mať opäť reštaurácia hotela Four Seasons Allegro, a nie iná a prečo Bib Gourmand nemajú aj ďalšie reštaurácie, nielen tých päť, ktoré ho tento rok získali. Nehovoriac o tom, že minulý rok jednou hviezdou ocenená reštaurácia Maze slávneho Gordona Ramsayho po vydaní sprievodcu v Česku skončila.
Čo by sme za to dali, keby sme takto mohli polemizovať aj my na Slovensku! Najprv by sme sa však museli dostať na kulinársku mapu inšpektorov Michelinu, čo nie je také jednoduché. Zatiaľ pre nich zrejme nie sme zaujímaví. Jednak pre to, že u nás nevidia potenciál na predaj svojho sprievodcu a nemáme ani natoľko rozvinutý turizmus ako Praha či Budapešť, ktorá od tohto roku už tiež má svoju prvú hviezdu pre reštauráciu Costas. Mesto, do ktorého inšpektori zavítajú, musí mať dostatočný počet päťhviezdičkových hotelov a dobré kulinárske referencie v médiách. Až potom do mesta inkognito zavíta prvý inšpektor, ubytuje sa v ňom na dva týždne a mapuje terén. Posiela do centrály podrobné správy o reštauráciách, ktoré navštívil a tie, čo stoja za zmienku, idú po ňom preveriť ďalší, rovnako nenápadní inšpektori. Utajenie je vraj také dôkladné, že ich pracovné zaradenie v koncerne Michelin často nepozná ani najbližšia rodina.
Inšpektori si pri svojej návšteve všímajú a hodnotia všetko. Od zariadenia cez obsluhu po kuchárske umenie, ceny jednotlivých jedál, ktoré by mali byť primerané tomu, čo sa podáva, kvalitu podávaných surovín, miestne špeciality. Málokedy sa stáva, že reštaurácia okamžite dostane nejakú hviezdičku. Buď musí mať známeho kuchára, ktorý už hviezdičku niekde získal, alebo musí  svoju  úroveň potvrdiť niekoľko rokov za sebou. Kto  však chce získať hviezdičky tri, nestačí mu len kúpiť „hviezdičkového“ šéfkuchára. Tri hviezdy dostane len tá reštaurácia, ktorej majiteľom je sám šéfkuchár.

Autor je scenárista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite