Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan proti vínu

.alev Scottová .časopis .klub

Noc na britskej ambasáde v Ankare: whisky a objatia tečú prúdom spolu s tónmi hry na gajdách niekde z Dundee. Užívala som si tieto škótsko-turecké pôžitky, ale keby som bola trochu mladšia a večierok by namiesto Jej Veličenstva kráľovnej sponzoroval, povedzme, Glenfiddich, mala by som spolu so 43 percentami tureckej populácie problém.

Ak chcete vidieť dôkaz, ako turecká vláda na čele s islamistickou Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP) ukazuje svaly a vniká do občianskeho a súkromného života ľudí, stačí sa pozrieť na nové zákony proti alkoholu. Jeden z nich zakazuje každému, kto ešte nemal 24 rokov, navštevovať  akékoľvek verejné podujatia, ktoré sú sponzorované firmami vyrábajúcimi alkoholické nápoje.  Keďže väčšinu večierkov a fund-raisingových podujatí jednoducho sponzoruje alkoholový priemysel, tieto veľké značky pravdepodobne nájdu nejaký spôsob, ako obísť túto legislatívu a veselá mládež z Istanbulu nebude mať žiadny dôvod zákon dodržiavať.  
Ale aj tak sa niečo zmení. Iný nový zákon zakazuje predaj alkoholu, osobitne piva a v Turecku obľúbeného raki, v prepravkách či nádobách s objemom 35 centilitrov alebo menej. Zákaz sa vzťahuje na obchody, ktoré súčasne predávajú aj sušené ovocie a oriešky, inými slovami, konvenčný turecký obchodík.
Tieto zákony sa týkajú Turkov aj turistov. Pochopiteľne, sú neférové nielen voči konzumentom, ale aj voči majiteľom obchodíkov, a už vôbec nehovorím o producentoch tureckého vína, ktoré sa v poslednom období tak prudko zlepšovalo. Je len prirodzené, že skutočný problém súčasného Turecka – chuligánstvo futbalových fanúšikov povzbudzované pitím piva  –zostáva obídený.
Logika nových protialkoholických zákonov je obskúrna a odráža stav islamistickej mysle tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Ten sa kedysi posťažoval, že nerozumie, prečo by niekto mal vôbec piť víno. „Prečo nemôžu jednoducho jesť  hrozno?“ spýtal sa Erdogan.
Kemal Atatürk, zakladateľ moderného Turecka a divoký zástanca sekularizmu, by neveril vlastným ušiam a iste by hodil do seba pár pohárikov raki.

Alev Scottová/
Je spisovateľka, píše pre britský Standpoint magazine. Vyštudovala klasické predmety na Oxforde, doučovala francúzštinu, angličtinu, latinčinu a matematiku, neskôr sa venovala divadlu.  Žije v Istanbule.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite