Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .osobnosti

Pawel Mitera vymyslel dokonalý spôsob, ako si nájsť prácu. Mal 25, žil vo Vroclavi a bol nezamestnaný. Tak do poľskej verejnoprávnej televízie napísal email, v ktorom sa predstavil ako šéf kancelárie prezidenta Bronisława Komorowského a dodal, že pán prezident si želá, aby Pawel (mladý a schopný novinár) dostal čím skôr vlastný televízny program. Na konci pridal svoje telefónne číslo.

Ešte v ten deň mu zavolal jeden zo šéfov TVP a ponúkol mu spoluprácu. Nikto nepreveroval, o koho ide a čo vlastne neznámy absolvent politológie vie robiť. Skrátim to, Mitera podpísal s televíziou trojmesačný kontrakt na produkovanie programu. Zmluva bola vo výške 39-tisíc zlotých, čo je asi 10-tisíc eur.
Keď sa to prezradilo, TVP oznámila, že podá na Miteru žalobu. Mladík odpovedá, že jeho ponuka bola od začiatku provokáciou a jeho cieľom bolo ukázať mechanizmy, aké vládnu vo verejnoprávnej televízii.
Celá táto vec vedie k nemilým reflexiám. Hovorí totiž o extrémnom spolitizovaní poľského verejného života jednou stranou. Nikdy po páde komunizmu nemala žiadna strana v Poľsku takú moc ako dnes Občianska platforma. Má premiéra, vládu, prezidenta, väčšinu v Sejme aj Senáte, verejnoprávne médiá a teší sa podpore súkromných médií a veľkého biznisu. Všetci ostatní šéfovia vládnych inštitúcií, ktorí boli od Platformy nezávislí, zahynuli počas smolenskej katastrofy. Premiér Donald Tusk sa cíti taký silný, že nedávno vyhlásil, že vlastne nemá s kým prehrať.
Lord Acton napísal, že vláda korumpuje a absolútna vláda korumpuje absolútne. Dominancia Občianskej platformy vystavuje politikov tejto strany veľkým pokušeniam. Ako prví majú v Poľsku šancu vyhrať parlamentné voľby dvakrát po sebe. Doteraz sa taký kúsok nepodaril nikomu. Musia však mať na pamäti osud maďarských socialistov, ktorí tiež vládli dve obdobia po sebe, ale na konci boli zmetení Fideszom.
Družina Ferenca Gyurcsanya mala podobné tromfy, ako dnes družina Donalda Tuska. A tiež podobné slabosti. Zničila ich pýcha a arogancia. Nedalo sa totiž ukrývať vlastnú nekompetentnosť neustálymi hrami s public relations.  Nakoniec im nepomohla ani absolútna dominancia v mainstreamových médiách. Najmä, keď už dnes existujú alternatívne informačné zdroje.
V tejto chvíli je pre poľskú opozíciu hlavným kanálom na komunikáciu internet. Väčšina vláde naklonených médií sa na opozíciu pozerá nevraživo. Ako však ukázali aj udalosti v Egypte, vplyv kyberpriestoru na vytváranie politických udalostí stále rastie.
   
Autor je poľský novinár, šéfredaktor časopisu Fronda a spolupracovník .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite