Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je tu maloletý?

.martin Droppa .časopis .týždeň doma

Nie je jednoduché určiť, či osoba, ktorá sa na našom území ocitne nelegálne, je, alebo nie je maloletá. Ako sa to dá spraviť?

.ak zadržia maloletého, polícia vychádza z jeho dokladov. Teda, pokiaľ ich má. Častejšie je, že doklady nemá. Vtedy údaje o veku poskytne polícii, a tá informáciu akceptuje. Ak zadržaný povie, že má menej ako osemnásť rokov, polícia ho prevezie do Detského domova pre maloletých bez sprievodu v Hornom Orechovom. V prípade pochybností o veku môže polícia požiadať o určenie kostného veku z röntgenových snímok zápästia. Na to, ako sa to robí, sme sa opýtali Radoslava Beňuša, docenta na Katedre antropológie Prírodovedeckej fakulty UK a hlavného konzultanta pre antropológiu Inštitútu forenzných medicínskych expertíz.

.s kolegom Norbertom Moravanským pracujete na projekte, ktorým by sa mohlo expresne riešiť určovanie veku maloletých. V čom spočíva metóda určovania biologického veku?
Biologický vek odráža fyziologický a funkčný stav organizmu. Na jeho určenie sa využíva stanovenie rastového, vývinového, kostného a zubného veku. Rastový vek sa stanovuje na základe antropometrie jedinca, vývinový vek sa stanovuje na základe vývinu sekundárnych pohlavných znakov. Tieto metódy sú dosť nepresné, preto sa častejšie využíva kostný vek, ktorý sa stanovuje na základe dozrievania kostí zápästia a ruky, prípadne dozrievania hrudného konca kľúčnej kosti. Pri zubnom veku sa stanovuje stupeň prerezávania aminera lizácie zubov.

.aké je uplatnenie tejto metódy?
Projekt je technicky a odborne pripravený na úplné forenzné použitie. Potenciálne môže byť nastavený na určovanie biologického veku jedincov s neznámou identitou, ako aj pre klinickú prax či telovýchovné lekárstvo na sledovanie normálneho rastu a vývinu detí a adolescentov.

.ako sa dnes určuje vek maloletých, predovšetkým migrantov, prichádzajúcich k nám nelegálne?
Nemáme informácie o tom, že by sa overoval ich vek biologicky. Pokiaľ sú to osoby, ktoré už majú odtlačky prstov v systéme EURODAC, tak sa porovnáva ich súčasne udávaný vek s predošlými záznamami.

.je vaša metóda spoľahlivá?
Biologický vek predstavuje celkový stav rastu a vývinu jedinca, nemusí vždy korelovať s kalendárnym vekom. Pri súčasnom stave poznatkov ametód sa spoľahlivosť v korelácii biologického veku s kalendárnym pohybuje od dvoch do štrnástich mesiacov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite