Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Bokovky europoslancov
Európsky parlament zažil minulý týždeň škandál. Traja z jeho poslancov si vyslúžili obvinenia z korupcie. Obvinený je bývalý rakúsky minister vnútra Ernst Strasser, bývalý rumunský vicepremiér Adrian Severin a bývalý slovinský minister zahraničných vecí Zoran Thaler. Reportéri použili taktiku, pri ktorej vystupovali ako lobujúci zástupcovia finančného priemyslu. Uvádzajú, že počas tejto akcie kontaktovali okolo šesťdesiat europoslancov a ponúkli im hotovostné odmeny, ak budú volení zástupcovia európskeho ľudu v ich prospech predkladať pozmeňujúce návrhy k regulačným zákonom, ktoré parlament prijíma v dôsledku ekonomickej krízy.
Falošní lobisti údajne uspeli u desiatich poslancov a ako prvých zverejnili spomínaných troch „konzultantov“. Od Thalera, Severina a Strassera dostali reportéri prísľub, že budú v Európskom parlamente pôsobiť v prospech firiem, ktoré zastupujú, a za to si vyúčtujú „konzultačné poplatky“ až 100-tisíc eur ročne. Rakúšan Strasser sa na zverejnenej tajne urobenej videonahrávke chválil počtom klientov, ktorých takto zastupuje. Reportérom v prestrojení za lobistov ponúkal, že bude bojovať aj za ich záujmy, samozrejme, nie zadarmo. Zároveň ochotne opísal fungovanie poslanca, ktorý je zároveň lobistom – môže lobovať, no na rozdiel od „bežných“ lobistov má omnoho lepšie šance, aby pre klientov vybojoval priaznivú legislatívu. Strasser sa po zverejnení kompromitujúcich informácií vzdal postu, najskôr sa však bránil, že hneď rozpoznal novinársku provokáciu. (Vzhľadom na jeho vystupovanie na nahrávke to nie je pravdepodobné.) Slovinec Thaler tiež odstúpil, na adresu Sunday Times sa však rozhorčil, že euroskeptický postoj týchto novín znižuje dôveryhodnosť investigatívnej akcie. Rumun Adrian Severin sa odstúpeniu bráni, pretože sa necíti vinný.  Severin patrí vo svojej vlasti k odporcom monitorovania korupcie, pretože podľa neho Rumunsko nie je o nič skorumpovanejšie ako hociktorá iná krajina EÚ. Asi o tom niečo vie. A čerešničkou na torte sú jeho slová, že to, ako sa pri kontakte s „lobistami“ zachoval, nebolo ani nezákonné, ani to v Európskom parlamente nepredstavuje žiadnu výnimku. Sunday Times medzitým oznámili, že chystajú zverejnenie ďalších mien skorumpovaných poslancov.
.mg Kučma stíhaný
Bývalého prezidenta Ukrajiny Generálna prokuratúra trestne stíha za vraždu opozičného novinára Georgija Gongadzeho, ktorá sa stala v roku 2000. Kučma tvrdí, že je nevinný a pripravený absolvovať „pekelné muky“, ak mu pomôžu nevinu dokázať. Vykonávateľ vraždy sa priznal už dávnejšie, podľa vyšetrovateľov si zločin objednal Jurij Kravčenko, vtedy minister vnútra. Nitky však vedú ešte vyššie.
.mg Sýrsky jazmín
Začas sa zdalo, že vláda sýrskeho premiéra Bašira Assada, jedna z najtvrdších v regióne, odolá jazmínovým otrasom. Od januára sa však v Sýrii opakujú protesty. Vládne jednotky v meste Dará minulý týždeň strieľali do demonštrantov a výsledkom bola údajne až stovka mŕtvych. Demonštranti žiadajú zrušenie výnimočného stavu, ktorý platí od roku 1963, a viac slobody.
.mg Otrasy v Barme
Severovýchod Barmy, územie, kde sa nachádzajú hranice s Thajskom a s Laosom, postihlo minulý týždeň vo štvrtok silné zemetrasenie s magnitúdou od 6,8 do 7,0. Otrasy pocítili aj v 800 km vzdialenej thajskej metropole Bangkok a pôvodne sa predpokladalo, že zemetrasenia boli až dve. V piatok bol hlásený počet mŕtvych najmenej 60, počítalo sa však s tým, že bude rásť.
.mg Spolkové voľby
Nemeckí kresťanskí demokrati sa dusia vo vlastnej šťave. V nedeľu sa volilo v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, kde CDU vládla 60 rokov, a v Porýní-Falcku. V oboch spolkových krajinách cítiť pokles popularity vládnej strany CDU a Bádensko-Württembersko disponuje silnou protiatómovou loby, takže po katastrofe v Japonsku sa tamojší voliči klonia k Strane zelených.
.mg Po katastrofe
Japonsko nesie následky katastrofálneho zemetrasenia, najsilnejšieho v zaznamenaných dejinách krajiny a štvrtého najsilnejšieho na svete od roku 1990. Podľa novších údajov je mŕtvych a nezvestných viac ako 20-tisíc. Znepokojenie vyvoláva stav jadrových elektrární. V piatok boli pre vysokú radiáciu zastavené záchranné práce na dvoch reaktoroch elektrárne Fukušima-I. V Tokiu vydali informáciu, že vodu z vodovodu by nemali piť malé deti.
.mg
Hugo Chávez/
Venezuelský prezident súdi, „že na Marse možno aj bola civilizácia, no potom tam dorazil zlý kapitalizmus a celú planétu zničil“. Vyjadrenie vyslovil pri príležitosti Svetového dňa vody, pripomína však reči ľudí, ktorí sa posilňujú niečím iným než vodou. Elizabeth Taylorová/
Vo veku 79 rokov umrela herečka, ktorej slávne i smutné okamihy definovali pojem hollywoodskej hviezdy. Elizabeth Taylorová sa preslávila už ako detská herečka, neskôr oslňovala nielen fyzickým zjavom, ale aj kvalitnými rolami, ktoré písali dejiny filmu. Moše Kacav/
Izraelský exprezident bol odsúdený na sedem rokov väzenia za znásilnenie a ďalšie sexuálne delikty. Znásilnenia sa 65-ročný Katsav dopustil v roku 1998 a následne v rokoch 2003 a 2005, keď vykonával úrad prezidenta, sexuálne obťažoval dve ženy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite