Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vladimír Krčméry: Bože, táto sa ti podarila!

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety profesor  Vladimír Krčméry aktívne pomáha v tých najchudobnejších krajinách sveta. Tvrdí o sebe, že si nie je vedomý žiadnych cností, iba nerestí. Tie na nás Pánboh dopustil, aby nás zachránil pred pýchou.

Počúvam Haydna
Najradšej mám 104 Haydnových symfónií a štyri omše. Veľkú časť napísal v okolí Bratislavy, preto ma jeho hudba tak priťahuje. Pri nej relaxujem. Z času na čas, keď mám pocit zanedbaného dobra, tak si pustím Mozartovo Requiem – časť Confutatis maledictis.  

Relaxujem s ružencom
Ruženec som považoval za zlozvyk starých babiek. Však je to furt dokola, verklíkuješ Zdravas Mária. Panna Mária musí byť z toho nervózna. Kňaz Peter Filipovič ma naučil vnímať ruženec ako formu relaxujúceho dialógu. Spýtal sa ma: Bol si niekedy zaľúbený? Bol. Ako si reagoval, keď ti frajerka povedala, že ťa má rada? Dobre. A stalo sa ti niekedy, že ti to povedala aj dvakrát denne? Áno. Aj trikrát? Áno. Pochopil som.

Som netrpezlivý rybár
V lete sa snažím cez obednú prestávku nejesť. Zo školy je to desať minút k prvému jazeru na Železnej, tam chytám ryby. Ak nemám do hodiny záber, odchádzam. Ak mám, tak beriem korisť a odchádzam aj tak.

Ženy, lazaristi a jezuiti
Hantuchová s bratom sponzorujú celý jeden náš projekt v Kambodži, na ktorý ide výťažok z predaja tohto kalendára. Krásne ženy už veľmi nevnímam, ale to je chyba, to je znak staroby. Kolega, lazarista, ma naučil, že keď mám kučeravé myšlienky, musím to obrátiť pozitívne, všímať si to pekné, nie to, čo zvádza. Naučil ma povedať: Pane Bože, táto sa ti ale skutočne podarila. Niekedy sú však v živote chvíle, keď sa treba držať jezuitského hesla: V úteku je spása. Niekedy som  lazarista, niekedy jezuita.

Víno pijem ľadové
V horúčave som schopný vypiť aj sud vína, ale musí v ňom byť množstvo ľadu. Najlepšie vína na zemeguli sú v strekovskej oblasti. To je miesto, kde sa človek musí správať veľmi rozumne, a neprísť v netriezvom vide, ako hovoria Rusi. Sú tam fantastickí vincúri, tam vznikli všetky novokrížence, ktoré sa volajú podľa riek: Dunaj, Morava, Váh, Nitra. Torysa má najviac resveratrolov zo všetkých vín na svete –teda polyfenolov, ktoré majú kardioprotektívny účinok.

Fajčím len v Sudáne
Tam, kto nefajčí, dostane maláriu. Pápež Ján XXIII., náruživý fajčiar, ponúkol švédskeho diplomata cigaretkami a on odmietol so slovami, že tejto neresti neholduje. Svätý otec si spokojne zapálil a povedal: Viete excelencia, keby to bola neresť, tak by ste jej určite holdovali.

Spím dvojfázovo
Chodím spať so sliepkami, vstávam skoro, dnes som začal o tretej. Vtedy je pokoj, odmodlím sa, aby ten deň nebol len bezbrehé naháňanie sa. Potom popracujem a o šiestej si na dve hodinky ešte líham. To som sa naučil v Ríme od profesora Mannyho, ktorý opísal patofyziológiu siesty. Spím na dvakrát a pracujem na dvakrát, medzitým mám siestu a cez ňu na rybách môžem meditovať nad veľkým stvoriteľským dielom v prírode alebo počúvať Haydnove symfónie. Manželka sa na môj dvojfázový spánok hnevá, aspoň v noci by chcela mať pocit, že počuje môj dych a aj o to som ju pripravil. Hádam na starobu začnem podriemkávať, ako tí starci na vedeckých radách.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite