Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marine Le Penová: prekoná otca?

.erika Mokrá .časopis .profil

Najskôr ťa ignorujú, potom sa ti smejú, potom sú proti tebe a potom vyhráš. Aj týmto Gándhího citátom povzbudzujú na sociálnych sieťach novopečenú líderku Národného Frontu Marine Le Penovú jej sympatizanti.

Jej cestu nahor skutočne sprevádzal výsmech a opovrhnutie. Minulý týždeň však médiá zverejnili prieskumy verejnej mienky o popularite prezidentských kandidátov rok pred voľbami a začína sa ukazovať, že aj druhá časť Gándhího vety je prorocká. Nová šéfka nacionalistov s 24 percentami poskočila na prvé miesto: predbehla kandidáta socialistov Dominiqua Straussa Kahna aj súčasného prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Ak by to bolo takto aj pri urnách, postup do druhého kola by si Marine Le Penová zabezpečila presne tak, ako sa to pred rokmi šokujúco podarilo jej otcovi Jean-Marie Le Penovi.

.dcéra extrémistu
Tejto 42-ročnej advokátke a najmladšej dcére kontroverzného zakladateľa Národného frontu sa podarilo vniesť paniku do všetkých politických táborov, a to len mesiac po tom, čo ju zvolili do vedenia nacionalistov. Ani volanie jej oponentov, že Le Penová ešte neponúkla riešenia a profituje z ekonomického úpadku zapríčineného krízou, nepomáha.
Je isté, že raketovému vzostupu novej šéfky ultrapravice pomohla politická klíma, kríza identity aj sociálne nešváry v krajine galského kohúta. Marine Le Penová z nich obviňuje prisťahovalectvo, nečinnosť Európskej únie a nekompetentnosť ekonomických elít. Treba jej však priznať, že je to výrazná osobnosť, ktorej sa darí zbavovať svoju stranu extrémistickej nálepky. Do Národného frontu zavial nový vietor, a jeho šéfka sa netají tým, že chce, aby ich odvial až k centru moci. Ak nič iné, za niekoľko mesiacov dala ultrapravicovému Národnému frontu novú fasádu, ktorá sa páči čoraz väčšiemu počtu Francúzov.
Možno za schopnosť bojovať, ktorou sa Marine Le Penová vyznačuje, môžu aj skúsenosti z detstva a dospievania. Ako priznala vo svojej biografii, nemala to ľahké. Postaral sa o to jej vlastný otec xenofóbnymi vyhláseniami, ktoré viedli k izolácii celej rodiny. Ako študentka práva často cítila odsúdenie zo strany učiteľov aj spolužiakov. „Nikto nechcel byť spájaný s Marine Le Penovou – vnímali to ako profesionálnu vraždu,“ napísala v roku 2006. „Na každom kroku mi pripomínali, že som dcéra Le Pena, a robili všetko pre to, aby som sa za to cítila vinná.“ Nenávisť voči Le Penovcom pocítila na vlastnej koži ako dieťa po útoku na ich rodinný dom v roku 1976, keď tam vybuchlo 5 kilogramov dynamitu a obyvatelia iba zázrakom prežili.

.čaká sa na premenu
Keď v roku 1992 napokon mladá Le Penová získala titul v odbore trestného práva, začala ako stážistka obhajovať imigrantov „bez papierov“, ktorí si nemohli dovoliť právnika. Podľa slov jej kolegu a známeho Nicolaya Fahorofa malo byť toto bizarné rozhodnutie dcéry pravicového extrémistu krokom k jej nezávislosti od kontroverzného otca. Ten sa v tom čase stával stálym návštevníkom súdnych sietí – žalovali ho za urážky a povzbudzovanie k rasovej nenávisti. Čerstvá právnička sa zasa čoraz častejšie objavovala po boku otca – počas súdnych procesov ako jeho obhajkyňa. V roku 2002 ju nečakaná výhra Jean-Marie Le Pena v prvom kole prezidentských volieb posunula do svetla reflektorov. Národný front ju poveril komunikáciou s médiami a novicka si v tejto role počínala veľmi dobre. Osud Marine Le Penovej sa definitívne spojil so stranou jej otca.
Aj podľa mnohých komentárov ženská tvár, ktorá by zmäkčila imidž strany, národniarom dlho chýbala. Nová líderka má údajne potenciál zmeniť extrémistickú stranu, presmerovať ju na tradičné hodnoty a bližšie k pravicovým stranám, s ktorými by našla spoločnú reč.
Mäkšiu rétoriku však Marine Le Penová odmieta uplatňovať stále. Keď nedávno moslimovia zablokovali ulice Paríža, aby sa zhromaždili na piatkovú modlitbu, Le Penová to prirovnala k okupácií národného územia. Jej odkaz moslimom vo Francúzsku je jasný: Musíte sa prispôsobiť európskej kresťanskej kultúre, a to zahŕňa aj odstránenie závojov, ktoré úplne zakrývajú tvár. Musíte prestať s modlitbami na ulici, pretože je to v záujme zachovania dlho budovaného sekulárneho charakteru krajiny.

.výstraha Európe
Bývalá advokátka ilegálnych prisťahovalcov dnes nehodlá tolerovať príliv imigrantov z Afriky. Minulý týždeň na návšteve talianskeho ostrova Lampedusa, kde od začiatku revolúcií dorazilo takmer 9 000 imigrantov, varovala Európu, že takýto prílev ľudí nezvládne. „Európa má 5 miliónov nezamstnaných, nemôžeme prijať migrantov.“
Podpora Le Penovej môže prísť aj zo strany žien. Pre mnohé Francúzky je totiž Marine Le Penová, ktorá po rozvode sama vychováva svoje tri deti, stelesnením úspešnej ženy, ktorá však rozumie problémom matiek žijúcich bez muža.
Národný front vznikol v roku 1972 a už pred deviatimi rokmi takmer prekročil brány Elyzejského paláca. V týchto časoch, keď do francúzskych kalendárov pribúda čoraz viac Mohamedov, Hassanov a Abdulov, a zároveň obyvateľom krajiny ubúdajú sociálne istoty, voliči môžu čakať spásu od „národných hrdinov“ typu Le Penovcov. „Marine Le Penová ma nijako nestraší. V 2012 budem voliť FN, aby sa zmenil chod vecí v tejto krajine,“ znejú odkazy tisícov fanúšikov v diskusiách na internetových stránkach.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite