Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Peter Zajac

.peter Zajac .časopis .osobnosti

Skúšam zhrnúť čriepky z diskusií o živnostníkoch a dohodároch. Je to zvláštne čítanie o rodiacej sa mýtotvorbe. Možno vôbec prvým mýtom je predstava, že živnostníci sú tradiční remeselníci. Lenže „živnostníkmi sú aj desaťtisíce ďalších ľudí, ktorí pracujú na autorské zmluvy alebo dohody o vykonaní práce – vedeckých pracovníkov, prekladateľov, grafikov, redaktorov, umelcov, ekonómov, IT expertov, ale aj mnohých iných profesií, ktoré vykonávajú samostatne zárobkovo činné osoby od architektov až po sociálnych pracovníkov (Darina Kárová).“

Druhým mýtom je tvrdenie, že súčasný návrh nemá alternatívu, lebo zmeny v daňovo-odvodovom systéme sa nedajú oddeliť od zvyšovania odvodov. Dajú, stačí správne nastaviť ich parametre, napríklad percentuálnu sadzbu odvodov pre živnostníkov  a dohodárov tak, aby sa ich odvodové zaťaženie nezvýšilo.
Ďalší mýtus pokladá za nespravodlivé, že živnostníci platia menej odvodov ako zamestnanci. Ide o nebezpečný pokus postaviť ich proti sebe, ale najmä o miešanie jabĺk s hruškami. Živnostník berie na seba podnikateľské riziko, ručí neobmedzene, platí minimálne odvody, aj keď je v strate, v mnohých prípadoch je aj zamestnávateľom.  Celkom prakticky to podľa jednej internetovej diskusie znamená, že  „nemá nárok na dovolenku, na platené voľno, na návštevu u lekára, na preventívne prehliadky, na súkromné obydlie, pretože prevádzku má spravidla v byte alebo dome, kam musí zo zákona vpustiť každú kontrolu, robí  v pracovné dni aj sviatky, soboty, nedele,  nemá stanovený maximálny limit pracovného času, nárok na odstupné pri strate práce, sám si hľadá prácu, kupuje pracovné prostriedky, nástroje a ochranné pomôcky, vedie daňovú, účtovnú, odvodovú evidenciu, platí poplatky a ak nemá pravidelný príjem, nedostane dokonca ani hypotéku.“
Posledný rozšírený mýtus hovorí, že zamestnávatelia a zamestnanci zneužívajú živnosti a dohody na obchádzanie odvodových povinností. Ide len o odhady a dohady, nikto ani len poriadne neanalyzoval, prečo k tomu dochádza, chýba vyhodnotenie dopadov zvýšenia odvodov živnostníkov a dohodárov, bezpečne vieme len to, že by viedlo k zvýšeniu nezamestnanosti a tým aj finančnej záťaže štátu.  
Reforma zjednodušujúca daňovo-odvodový systém je potrebná a rozumie tomu každý, kto mal aspoň raz v živote do činenia s morom ustavične sa meniacich papierov a formulárov. Ale treba ju urobiť tak, aby na ňu nedoplácali zamestnanci, živnostníci a dohodári. A ak má niekto za ňu zaplatiť, má to byť kypiaci štát z úspor verejných výdavkov, ktoré vzrástli v posledných piatich rokoch takmer o 7 miliárd eur za rok. To by bolo spravodlivé.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite