Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemáme na výber

.ivan Mikloš .časopis .týždeň doma

Takmer celá diskusia o odvodovej reforme sa zúžila na to, že živnostníci na reformu doplatia. A viacerí koaliční partneri vyhlásili, že zmeny sú síce potrebné, ale len tie, ktoré takéto dôsledky mať nebudú.

Poďme teda najskôr k dôsledkom. Áno, podľa našich prepočtov zmeny znížia čisté disponibilné príjmy u 228 000 živnostníkov a u 8 300 zamestnancov. Zároveň sa však zvýšia čisté príjmy u 1 650 000 zamestnancov a u 67 500 živnostníkov.  Zníženie príjmov však bude dôsledok odstránenia neodôvodnenej exkluzivity  v zdaňovaní živnostníkov.  Táto exkluzivita spočíva v umelých konštantách  2 a 2,14 o ktorých násobky sa znižuje vymeriavací základ, z ktorého platia odvody. Bez zrušenie tejto deformácie nie je možné systém zásadne zjednodušiť, a nie je ani možné odstrániť silnú motiváciu na prechod od štandardných zamestnaneckých pomerov k živnostiam a dohodám. Tieto praktiky sa v posledných rokoch výrazne rozmohli a ohrozujú nielen udržateľnosť verejných financií, ale aj kvalitu podnikateľského prostredia. Prechod od zamestnaneckého pomeru k živnosti alebo dohode (či už dobrovoľný, alebo nútený), znamená pri zachovaní hrubého príjmu 1 000 eur pri živnosti úsporu na daniach a odvodoch 411 eur a pri dohode 443 eur.
Väčšej časti živnostníkov a všetkým dohodárom sa teda čisté príjmy znížia, ale len v dôsledku odstránenia neodôvodneného zvýhodnenia v doterajšom deformovanom systéme. Zároveň však platí, že omnoho väčšiemu počtu daňovníkov sa čisté príjmy zvýšia a čo je ešte dôležitejšie, všetkým daňovníkom, najmä však živnostníkom a podnikateľom, sa výrazne zníži administratívna záťaž a náklady súvisiace s vykazovaním daní a odvodov.
Rešpektujem dôležitosť a špecifičnosť živnostenského stavu. Náš návrh to zohľadňuje tým, že zavádza liberalizáciu odpisov pre živnostníkov, 16 percent sociálny odvod (oproti 19 percent u zamestnancov), daňový bonus a tiež zvýšenie podielu odvodu do druhého piliera pre živnostníkov.
Návrh odvodovej reformy znamená isté presuny v odvodovej záťaži, zníženie u zamestnancov a zvýšenie u dohodárov a živnostníkov, celkovo však daňovo-odvodové zaťaženie nemení.
Nedá sa zaviesť jednoduchý systém, spravodlivý a udržateľný systém bez toho, aby sme nezrušili najväčšie deformácie dnešného systému. A nedá sa to, žiaľ, urobiť bez toho, aby to aj nebolelo. Ak to však urobíme, som presvedčený, že výsledky budú rýchlo viditeľné. Aj v tom, že sa vytvorí priestor na celkové zníženie odvodového zaťaženia práce.

Autor je minister financií.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite