Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Legálne kríže
Európsky súd pre ľudské práva vydal dlhoočakávané rozhodnutie v otázke vystavovania krížov ako symbolov kresťanského náboženstva v talianskych školách. Podľa tohto rozhodnutia nie sú kríže, ktoré sa nachádzajú v talianskych štátnych vzdelávacích inštitúciách, porušením ľudských práv.
Spor o kríže v talianskych štátnych školách sa začal s podnetom Fínky Soile Lautsi, ktorá je  vydatá za Taliana a ktorej nevyhovovalo, že jej deti navštevujú štátnu školu, kde sa v triedach vystavuje krucifix. Keďže taliansky súd rozhodol, že sťažnosť je neopodstatnená, Soile Lautsi sa rozhodla obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Ten v roku 2009 rozhodol, že talianska prax vystavovania kresťanských krížov v štátnych školách predstavuje porušenie práv rodičov vzdelávať dieťa podľa svojho vlastného priania. Okrem toho vraj kríže porušujú náboženskú slobodu detí –môžu rozrušiť deti, ktoré nie sú kresťanského vierovyznania. Veľa sa pohovorilo a popísalo o tom, že pohľad na kríž môže žiakom privodiť nepríjemné pocity. Omnoho nepríjemnejšie sa však určite cítili mnohí dospelí Taliani, a vôbec nie len kresťania, keď sa rozhodnutie súdu v roku 2009 zverejnilo. Taliansko, krajina na juhu Európy, pokladá totiž kresťanský kríž za súčasť svojej kultúrnej a národnej identity – a tá je Talianom stále drahá, aj keď im už možno dodržiavanie kresťanských zásad v praktickom živote veľa nehovorí. Kríž bol do talianskych tried povinne zavedený v dvadsiatych rokoch minulého storočia, no od roku 1984, keď sa katolicizmus prestal pokladať za štátne náboženstvo Talianska, sa už nevyskytoval všade, stále však zostával pomerne bežný. Je iste príznačné, že za jeho odstránenie viedla kampaň obyvateľka Talianska, ktorá pochádza z celkom iného kultúrneho prostredia.
Proti rozhodnutiu Európskeho súdu sa vtedy odvolala talianska vláda, a konala tak na základe verejného presvedčenia, že predošlé rozhodnutie zasahuje do výsostne talianskych záležitostí.
Minulý piatok teda Európsky súd rozhodol znovu – a tentoraz v prospech tých, ktorých kríž v školách neruší. Toto rozhodnutie privítali nielen obhajcovia práv kresťanov či obhajcovia náboženských slobôd všeobecne, ale aj obhajcovia talianskej suverenity.
.mg

Bahrajn v kríze

Bahrajnská kráľovská rodina odoláva požiadavkám demonštrantov, ktorí tvrdia, že monarchia by mala skončiť. Nepokoje už majú aj obete na životoch a situáciu na žiadosť panovníka rieši medzinárodná jednotka Rady pre spoluprácu arabských krajín v Perzskom zálive. Zásah vojenskej jednotky odsúdila OSN, USA aj Irán. Malý, na ropu bohatý Bahrajn sa stáva rozbuškou.
.mg

Plamene

V Tibete stále vrie hnev na čínsku vládu. Tentoraz sa pri protivládnych protestoch zapálil 21-ročný mních, ktorý tým chcel pripomenúť výročie protestov z marca 2008, ktoré čínske vojská brutálne potlačili. Krátko po zapálení prišli policajti, mnícha uhasili, no zároveň ho zbili, a tým vyvolali nepokoje. Mladý muž na následky popálenín umrel, očakávajú sa ďalšie nepokoje.
.mg

Vyhrali by

Česká koalícia by teraz u voličov prepadla, hovoria prieskumy, podľa ktorých by si víťazstvo pripísali sociálni demokrati. Tí sa venovali minulý týždeň aj ďalším príjemným problémom – straníckemu zjazdu a výberom vedenia. V piatok sa očakávalo víťazstvo Bohuslava Sobotku, lídra, ktorý prevzal stranu po odchode Jiřího Paroubka. Paroubek na zjazd prišiel tiež, ale nie po triumf.
.mg

Nebezpeční?

Najvyšší súd Anglicka a Walesu rozhodol, že kresťania, ktorí považujú homosexualitu za nemorálnu, si nemôžu adoptovať deti. Spor sa týkal manželov Owena a Eunicy Johnsonovcov z menšej protestantskej cirkvi, ktorí v minulosti opatrovali už 15 detí s psychickými poruchami. Podľa súdu je ich náboženské presvedčenie spoločensky nebezpečné, porušuje totiž zákon o rovnoprávnosti.
jd.

Spoločný základ

Európska komisia navrhuje spoločný výpočet základu dane z príjmov podnikov, ktoré vykonávajú činnosť v EÚ, aby redukovala administratívnu záťaž pre veľké firmy. Sadzby by si každý z 27 členských štátov stanovil sám, no podniky by využili výhody jedného kontaktného miesta a mohli by konsolidovať zisky a straty. Nový systém by bol údajne voliteľný, firmy, ktoré by chceli, mohli by ďalej postupovať podľa vnútroštátnej úpravy.
.lk


Hillary Clintonová/
Ministerka zahraničia USA sa v rozhovore pre CNN počas návštevy Egypta vyjadrila, že sa v ďalšom volebnom období nechce uchádzať o vládnu funkciu. Nechce ani opäť kandidovať na prezidentský post.

Barack Obama/
Barack Obama sa vydal na dlho plánovanú zahraničnú cestu do Latinskej Ameriky. Jej ciele sú predovšetkým ekonomické – export amerických tovarov –, no aj tak to, vzhľadom na krízu v Japonsku a arabské revolty, vyzerá ako príliš idylický výlet.

Serž Sargsjan/
Arménsky prezident čelí protestom, opozícia tvrdí, že by mal odstúpiť, a vláda takisto. Organizátori protestov uvádzajú, že sa inšpirovali arabskými revolúciami. Pripomínajú si aj iný protest, z marca 2008, ktorý polícia brutálne potlačila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite