Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Odpočúvania či hra?
Poslanec za SNS a exminister výstavby Igor Štefanov, ktorý momentálne čelí obvineniu v kauze takzvaného nástenkového tendra, vyvolal minulý týždeň v parlamente ďalší rozruch. Vyhlásil, že podľa jeho informácií je s vedomím ministra vnútra Daniela Lipšica odpočúvaných najmenej štyridsať politikov. Nepredložil žiadne dôkazy, iba sa odvolal na dobre informované zdroje a dodal, že Lipšic sa snaží sústrediť moc do svojich rúk. Na Štefanovo vystúpenie reagoval aj podpredseda Smeru Robert Kaliňák, ktorého strana vraj disponuje takýmito informáciami už od decembra minulého roka. Podľa neho sa treba pýtať na Krajskom súde v Nitre a podpredsedu parlamentu za SDKÚ Milana Horta. Svojou troškou prispel aj poslanec Mostu Gábor Gál, ktorý vraj o odpočúvaní politikov tiež počul. Vzápätí sa objavili aj špekulácie, že odpočúvaní sú nielen politici, ale napríklad aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. „Dušan Kováčik zachytil ničím neoverené informácie o možnom odpočúvaní jeho osoby. Tie sa však objavujú pravidelne a špeciálny prokurátor im nepripisuje žiadnu váhu,“ reagoval hovorca generálnej prokuratúry Vladimír Ferko. Krajský súd v Nitre odmietol záležitosť komentovať, keďže celá vec spadá pod utajované skutočnosti.
Minister vnútra označil Štefanovove obvinenia za hry, ktorých cieľom je odpútanie pozornosti. „Pred týždňom sme oznámili, že ideme stíhať konkrétnych ľudí pre nástenkový tender a jedným z podozrivých, kde sme dali podnet na zbavenie imunity, je Štefanov,“ povedal Lipšic. Dodal, že ak existuje akékoľvek podozrenie voči komukoľvek a preveruje sa zákonným spôsobom so súhlasom sudcu, on to bude podporovať. „Polícia a ministerstvo vnútra pôjde po veľkých kauzách. Pôjde aj po veľkých podvodoch, po veľkých spreneverách, po ľuďoch, ktorí si doposiaľ mysleli, že stoja nad zákonom, ako pán poslanec Štefanov. Môj odkaz znie: časy sa zmenili. Nech si pán poslanec Štefanov a jemu podobní zvykajú. Polícia má rozviazané ruky,“ vyhlásil Lipšic.
Ministra sa na svoje odpočúvanie pýtal aj podpredseda parlamentu Hort. Médiám tvrdil, že on sám o ničom nevie a ak chcú viac informácií, majú sa opýtať Kaliňáka. Z toho, aké dôkazy dali Štefanov či Kaliňák zatiaľ na stôl, to však vyzerá skôr na spravodajskú hru ako na politicky motivované odpočúvanie straníckych konkurentov.
.jm

Busta a vášne

Odhaľovanie busty politika Jánosa Esterházyho v Košiciach sprevádzali vášne. Keď chcel miestny výtvarník Peter Kalmus na protest prekryť bustu toaletným papierom, niekoľkí prítomní obdivovatelia Esterházyho ho fyzicky napadli. Proti odhaleniu busty kontroverzného politika sa okrem Jána Slotu vyjadril aj Richard Raši a košický šéf SaS Alexander Barna.
.jm

Testy len raz

Ministrovi vnútra Lipšicovi postačí, ak držitelia zbrojných preukazov pôjdu na psychotesty len raz za života, a to pri žiadosti o preukaz. V spornom bode pripravovanej novely zákona o zbraniach tak ustúpil poslancom, ktorým sa nepáčil pôvodný návrh – testy za 80 eur každých päť rokov. Jeden test detekuje aspoň tých najproblémovejších, tvrdí Lipšic.                
.gaš

Galko vs. Dzurinda

V súvislosti s budúcnosťou slovenskej vojenskej misie na Cypre to zaškrípalo medzi šéfom diplomacie Mikulášom Dzurindom a ministrom obrany Ľubomírom Galkom. Podľa Galka má naša účasť na ostrove za päť miliónov eur ročne minimálny význam a navrhlo ju zrušiť. Dzurinda to označil za poškodzovanie našich záujmov v zahraničí a amatérizmus.                     
.gaš

Čisté KDH?

Prokuratúra už nebude preverovať financovanie KDH, informoval denník Pravda. Kresťanskí demokrati totiž neporušili pri financovaní kampane zákon. Prokuratúra dostala po voľbách anonymný podnet, že KDH neuviedlo vo finančnej správe 118-tisíc eur, ktoré mal za bilbordy zaplatiť advokát Vladimír Šebo. Ten však tvrdí, že nefinancoval stranu, vraj išlo o jeho súkromnú aktivitu.
.vag

Nové miesta

Minister hospodárstva Juraj Miškov po návrate z investičnej road show v USA ohlásil príchod amerických investícií, ktoré majú na Slovensko priniesť 2 500 pracovných príležitostí. Ba čo viac, má ísť o  miesta s vyššou pridanou hodnotou. Firma IBM by mala u nás vytvoriť 550 pracovných príležitostí, spoločnosť AT&T ďalších 300, Hewlett-Packard 600 a firma Johnson Controls ďalších 250 nových pracovných miest.
.lk


Eugen Jurzyca/
Pred poslancami školského výboru minister priznal, že jeho rezort zvažuje spoplatnenie dennej formy vysokoškolského štúdia. Šokoval tým vraj exministra Mikolaja i šéfa výboru Čaploviča. Minister zdôrazňuje, že spoplatnenie by sa udialo len spolu s vytvorením siete štipendií.

Pavol Demitra/
Útočníkovi Lokomotivu Jarosľav a slovenskému reprezentantovi sa v ruskej KHL darí. So sedemnástimi bodmi je zatiaľ najproduktívnejším útočníkom play off. Bodoval v každom z doterajších dvanástich zápasov a vytvoril tak nový rekord ligy.

Ernest Valko/
Do televízie Joj prišiel anonymný list s odpoveďou na otázku, kto je vrahom právnika, kde býval a kde sa nachádza zbraň. Jojka anonym odovzdala polícii, ktorá mlčí. Do akej miery sú informácie relevantné a či môžu posunúť vyšetrovanie, teda nie je známe.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite