Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA UČIŤ Škola varenia pre gurmánov
Aj keď niektorí jazykoví puristi tvrdia, že gurmán je žrút, teda človek, ktorý jedlo žerie, a nie vychutnáva, a že jediné správne označenie labužníka je gurmet, odborníci tvrdia, že to je síce pôvodný preklad, ale odvtedy sa význam slova gurmán posunul k fajnšmekrom aj vo francúzštine. V každom prípade, škola varenia na adrese www.pregurmanov.sk nie je určená pre žrútov, ale pre vychutnávačov, a to takých, ktorým nestačí jedlo len jesť, ale chcú sa ho naučiť variť od najlepších kuchárov z najlepších reštaurácií. Niektoré kurzy na najbližší mesiac sú už beznádejne obsadené, napríklad Talianska kuchyňa Marcela Ihnačíka alebo francúzska Igora Čehyho, ale zopár miest je ešte voľných v stredomorskej kuchyni Jaroslava Hladíka, plnej rýb či mexická kuchyňa Miguela Pereza.
www.pregurmanov.sk

TREBA SKÚMAŤ Vývoj detskej reči na vlastnom dieťati
Mať rodičov vedcov nie je žiadna slať. Môžete sa nechtiac stať pokusným králikom, ako sa to prihodilo  synovi kognitívneho vedca Deba Roya z MIT. Ten nedávno predstavil výskum, ako sa vyvíjali rečové schopnosti jeho syna prvých 90 000 hodín po narodení. Od chvíle, ako ho priniesli z pôrodnice, snímali kamery s rybím okom každú miestnosť v dome. Softvérom Blitzscribe následne  zanalyzovali 200 terabytov dát, aby vyselektovali konkrétne slová. Potom zostrihali videá, s vývojom slov v priebehu mesiacov – napríklad od „b“, „ba“ až po jednoznačné „the ball“, lopta. Analýza dokázala, že ak sa dieťaťu starostlivo venujeme a opakujeme správne slová, ktoré sa snaží povedať, vyvíja sa jeho reč lepšie. Roy chce metódu využiť aj na komerčné účely. Hádam mu to syn za zdedené peniaze odpustí.
http://www.fastcompany.com/1733627/mit-scientist-captures-his-sons-first-90000-hours-on-video

TREBA DOBÍJAŤ VODOU
Príručná vodná elektrárnička
Smädný pútnik má pred sebou novú dilemu. Dať poslednú kvapku vody svojmu vyprahnutému telu alebo mobilu? Po dobíjačkách na solárnu energiu sa totiž má v najbližších dňoch dostať na trh dobíjačka The PowerTrekk, ktorá funguje na vodu. Svoj mobil, čítačku či foťák si teraz budete môcť cez USB port dobiť aj na miestach, kde nie je ani elektrina ani slnko, teda aj v noci. Stačí doliať trochu vody. Ono v skutočnosti nejde o nejakú príručnú vodnú elektrárničku, voda tu pôsobí ako aktivátor vodíkového palivového článku, kde sa vyvíja plyn reakciou so sodíkom. Aby nevznikla prudká chemická reakcia, výrobca to obchádza pomocou silicidu. Lacný špás to nebude, cena za škatuľku so štyrmi náplňami, ktoré po vypotrebovaní bude treba dokupovať, bude okolo 200 eur.  
http://www.powertrekk.com/product/
http://www.flickr.com/photos/powertrekk/5431569259/

TREBA KOMPOSTOVAŤ Skutočne recyklovateľné tenisky
Keď módne tenisky, tak priateľské k životnému prostrediu, inak ste totálne out. Ale o tom sme už v .týždni písali. Amsterdamská firmička Oat shoes vyvinula módne tenisky, ktoré po použití môžete zahrabať do záhradky alebo hodiť do kompostu a pohnojiť tak s nimi nejaké rastlinky, pretože sú z biodegradovateľného materiálu. Po tom, čo tento nápad získal cenu Green Fashion Awards a obehol cez internet celý svet, traja tvorcovia sa nestačia čudovať velikánskemu záujmu o svoje hnojace topánky a nestačia uspokojovať dopyt. Budú účinkovať v akomsi zelenom hip-hoperskom filme, v ruskej televíznej šou a získali zmluvu s talianskym výrobcom športového oblečenia. Už len treba dúfať, že sa tie tenisky nezačnú rozkladať na nohách skôr, ako skončia v komposte.
http://www.facebook.com/OATShoes#!/album.php?id=157228460958150&aid=57604
http://www.oatshoes.com/
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite