Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Česko zachvátila vlna surrealizmu. Minister školstva Josef Dobeš chcel vymenovať za svojho prvého námestníka Ladislava Bátoru, ale viaceré noviny začali biť na poplach: Bátora je národný konzervatívec, euroskeptik, člen iniciatívy D.O.S.T., ktorá organizovala demonštrácie proti Lisabonskej zmluve, na podporu prezidenta Klausa, proti antidiskriminácii a proti povinnej sexuálnej výchove na školách. Bátora však taktiež v roku 2006 (neúspešne) kandidoval za Národnú stranu do Poslaneckej snemovne, a Národná strana je xenofóbna strana, ktorá navrhovala „definitívne riešenie cigánskej otázky“ v podobe vysťahovania Rómov do Indie.

Po mediálnej búrke proti pánu Bátorovi sa ho minister Dobeš zatiaľ rozhodol za svojho námestníka nemenovať a prezident Klaus, ktorý – ako sa ukázalo – ministrovi jeho „nového námestníka“ odporúčal, sa ozval.
Profesor Klaus označil mediálne útoky proti Bátorovi za „malú českú hilsneriádu“. Pripomeňme si, čo bola skutočná hilsneriáda: na prelome 19. a 20. storočia bol žid Leopold Hilsner obvinený z rituálnej vraždy kresťanky Anežky Hrůzovej a odsúdený na trest smrti. Proti procesu a povere o rituálnej vražde sa ozval profesor Masaryk. Hilsner bol nakoniec odsúdený, ale cisár František Jozef mu zmenil trest smrti na doživotie a cisár Karel ho po osemnástich rokoch vo väzení amnestoval.
Takže útoky liberálnej ľavice proti Bátorovi označil Klaus za „malú českú hilsneriádu“. Čím elegantne sám seba prirovnal k profesorovi Masarykovi. Český publicista Bohumil Doležal vtipne poznamenal, že zatiaľ čo Hislnerovi išlo o krk, Bátorovi len o to, že nebude námestníkom ministra.
Celá kauza sa  neskončila, ale len začala. Profesor Tomáš Halík vzápätí obvinil profesora Václava Klausa z obdivu k fašizoidných malomeštiakom. Tým chcel vlastne povedať (ale nemal odvahu to vysloviť otvorene), že profesor Klaus je malomeštiak a fašista. A potom sa do diskusie zapojil ešte profesor Jiří Pehe, ktorý napísal, že profesor Halík má pravdu a profesor Klaus urazil (a) Masaryka, (b) obete antisemitizmu, (c) všetkých. Proste od neobhájiteľného a bizarného až priamo k nehoráznemu a absurdnému.
Prirovnať nemenovanie človeka za námestníka ministra k hilsneriáde bolo veľmi prehnané. Označiť však to prirovnanie za obdiv k malomeštiackemu fašizmu bolo nehorázne. A dokonca ho považovať za urážku všetkých obetí antisemitizmu v dejinách je už kompletne surreálne.
Ukazuje to, aká malicherná a na osobné útoky bohatá je česká intelektuálna scéna – a aké zlé sú vzťahy medzi jej niektorými aktérmi v osobnej rovine. Ale to nič. Ešte vždy si môžeme zaspievať Vivat Academia, Vivant professores!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite