Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lamb (znovu) na Pohode!

.časopis .hudba

Na festival Bažant Pohoda prídu po dvoch rokoch Lamb. Bude to ich prvý koncert na festivale na Slovensku.

V roku 2009 sme sa na Andyho Barlowa a Lou Rhodes veľmi tešili. Lou už predtým hrala dvakrát na letisku sama (teda prvýkrát s jedným gitaristom, druhýkrát so svojou kapelou) a bolo to krehké a krásne. Veľa sme sa vtedy rozprávali o jej spolupráci s Andym a o o ich kapele Lamb. S Andym bola stále v osobnom aj pracovnom kontakte (spievala napríklad na nahrávkach jeho kapely Luna Seed), no Lamb považovala za viac-menej uzavretú kapitolu.
Napriek tomu sa v lete 2009 dali Andy a Lou dokopy a vydali sa do sveta na „spomienkové" turné. V rámci neho prišli aj na Pohodu, mali hrať v sobotu večer ako headlineri na hlavnou stejdži, ale zo známych dôvodov sa v tom čase už nikde na letisku nehralo. „Sme z toho, čo sa na Pohode stalo, hrozne smutní," napísala mi Lou pár dní po festivale, na ktorom bola, ale nevystúpila. „Stále myslím na priateľov z Pohody a určite sa tam vrátim – buď sólo, alebo s Lamb."
Keď vyšiel minulý rok jej tretí sólový album One Good Thing, viacerí sme spozorneli. Jedným z producentov bol Andy Barlow, vo viacerých piesňach aj hral, a tak úvahy o prípadnom „regulárnom" (nielen spomienkovom) návrate skupiny Lamb boli nutkavé a neodbytné. V jeseni minulého roku to už bolo jasné: Andy Barlow a Lou Rhodes začali nahrávať nový album, dnes už vieme, že sa bude volať „5" a že oficiálne vyjde 5. mája. A dnes už vieme aj to, že Lamb vystúpi na Pohode.
Skupina Lamb vznikla v roku 1996, keď sa v Manchesteri stretol elektronický producent Andy Barlow so speváčkou Lou Rhodes. „Bol som zahĺbený do elektroniky a bítov," povedal pred dvoma rokmi v rozhovore pre .týždeň Andy. „Lou na druhej strane vždy išlo o piesne, slová, emócie. Keď sa tie dva prístupy spojili, dochádzalo takmer k explóziám. Ja som si zúrivo strážil svoje teritórium a ona svoje. Ale potom prišlo na svet dieťa, ktorým bola naša hudba."
To je práve to tajomstvo: v prípade Lamb nejde o downtempové bíty s hosťujúcimi spevákmi, ako v Massive Attack, alebo s temným zaklínaním ako u Trickyho, nie je to melodický trip hop aký robí Morcheeba ani džezom šľahnutá elektronika so zlomenými ženskými vokálmi, aká je doma vo vydavateľstve Ninja Tunes. V Lambe je niečo z toho všetkého a zároveň sa na nič z toho nepodobá. Andyho hudba je totiž nesmierne zaujímavá, nie je škrtená úzkym límcom trip hopu či drumandbassu, je plná bohatých harmónií, je v nej džezový groove, umne skomponované sláčiky a keď treba, aj ostré, metalické tresky. Lou spieva svojím krásnym, mierne zatiahnutým hlasom akoby ležérne, len tak a napriek tomu ide z jej spevu miestami až neznesiteľne veľa energie a citu. Rodičia môžu byť na toto svoje dieťa skutočne hrdí.
Lamb vydal za prvých desať rokov svojej existencie tri vynikajúce a jednu veľmi dobrú platňu. Ďalšie obdobie Lambu sa práve začína.
Keď som sa pred dvoma rokmi Andyho pýtal, prečo sa rozhodli prísť do Trenčína, povedal: „Jeden môj kamarát bol párkrát na Pohode, a tak som sa ho opýtal, aké to tam je a on povedal „Oh, it´s fantastic!“ No a, samozrejme, Lou tam dvakrát hrala a povedala, že je to „really luvely festival“. To sú ľudia, ktorým dôverujem a preto ideme na Pohodu."
Lamb teda zahrajú na Pohode. A okrem nich aj Portishead, P.I.L., Moby, Beirut, FM Belfast, M.I.A. a mnohí ďalší. A to ešte stále nie je všetko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite