Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muhammad VI.

.časopis .týždeň vo svete

Muhammada VI. môžeme pokojne označiť za osvieteného monarchu, ktorý Maroku „nedemokraticky vnútil“ viacero demokratizačných prvkov.

Narodil sa v roku 1963, študoval právo a politické vedy v Maroku i vo Francúzsku. Na trón nastúpil v roku 1999. V roku 2002 sa oženil s počítačovou špecialistkou Salmou Bennaniovou a vyhlásil, že nebude praktizovať polygamiu ako jeho predchodcovia. (Ešte jeho otec Hasan II. mal rozsiahly hárem.) Maroko za jeho vlády zažilo prílev ekonomických príležitostí a liberalizáciu pravidiel pre zahraničné investície. K pozitívam jeho panovania patrí prijatie zákona Mudawana, ktorý zlepšil postavenie žien. Mudawana definuje postavenie osôb v rámci rodiny, rieši pravidlá manželstva, polygamie, rozvodu, dedičstva a tiež opatrovníctva detí. Pôvodné znenie
sa datuje z roku 1956, najnovšia verzia z roku 2004 priniesla viacero pozitívnych zmien. Medzi ne patrí zvýšenie minimálneho veku pre vstup do manželstva na 18 rokov pre mužov i ženy, uzákonenie rovnakej zodpovednosti za rodinu pre mužov i ženy a viac práv pre ženy, napríklad pri uzatváraní manželských zmlúv. Mudawana dnes obmedzuje polygamiu a oficiálne určuje rovnosť pohlaví pred zákonom slovami „ženy sú pred zákonom sestrami mužov“. Celkovo sa postavenie žien za Muhammada VI. v Maroku zlepšilo, hoci nie všetky zákony sú dôsledne uplatňované. V roku 2009 hodnotila Európska únia Maroko ako krajinu, ktorá zo štátov na južnom pobreží Stredozemného mora dosiahla v oblasti vlády zákona a demokratizácie najviac. Naopak, kritiku vyvolalo reformné úsilie kráľa Muhammada VI. medzi islamistami, ktorí ho obvinili, že zákon Mudawana je príliš ovplyvnený sekulárnymi ideami zo Západu a nerešpektuje tradičnejšiu verejnú mienku v Maroku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite