Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Obvinení ministri
Polícia požiadala prokuratúru, aby do parlamentu podala návrh na zbavenie imunity poslanca Igora Štefanova (SNS). V čase, keď bol ministrom výstavby, sa mal totiž dopustiť trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní v takzvanom nástenkovom tendri. Zákazku za 3,6 miliardy korún získalo konzorcium firiem Avocat a Zamedia, ktoré majú blízko k predsedovi SNS Jánovi Slotovi.
Polícia obvinila aj Štefanovho predchodcu v kresle ministra Mariána Janušeka (SNS), bývalého riaditeľa Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Radoslava Behúla, bývalého riaditeľa odboru realizácie programov regionálneho rozvoja Tomáša Labaya a Zdenku Kudláčovú, ktorá vystupovala ako odborne spôsobilá osoba pre verejné obstarávanie.
Podľa denníka SME našiel znalec v jej počítači návrh zmluvy medzi ministerstvom a víťazným konzorciom. Dokument tam bol uložený deň predtým, ako výberová komisia otvárala obálky. Ide o kľúčový dôkaz, autorom návrhu má byť spoločnosť Avocat. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) povedal, že polícia koná so súhlasom prokuratúry. Tá však ešte nerozhodla, či navrhne parlamentu, aby zbavil Štefanova imunity.  
Ak sa tak stane, koaliční poslanci návrh podporia. Opozičný Smer vyčkáva. „Počkáme, či Generálna prokuratúra podá do parlamentu podnet. Ak sa tak stane, oboznámime sa s ním a zaujmeme postoj,“ povedala hovorkyňa strany Silvia Glendová. SNS sa Štefanova zastala a na Generálnu prokuratúru doručila podnet na ministra Lipšica, ktorý vraj neoprávnene nazrel do vyšetrovacieho spisu.
Poslankyňa Anna Belousovová, ktorú nedávno vylúčili z SNS, naopak, pripustila, že bude hlasovať za zbavenie imunity. Nástenkový tender bol jedným z najväčších škandálov Ficovej vlády. Bývalým ministrom Štefanovovi a Janušekovi hrozí v prípade dokázania viny až dvadsaťročné väzenie. Podozriví sú totiž aj z trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomocí verejného činiteľa.
Na Slovensku ešte nebol odsúdený žiadny minister. Lipšic na otázku, či verí, že sa tak stane v prípade Štefanova s Janušekom, odpovedal: „Táto vec je v kompetencii Špeciálneho súdu, ešte bude treba niečo urobiť s Najvyšším súdom.“ Na Najvyšší súd sa totiž môžu odsúdení odvolať v prípade, že im bude dokázaná vina. Predsedom súdu je Štefan Harabin.
.vag

Proti živnostníkom
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) predstavil návrh na reformu odvodov. Zamestnanci by podľa neho mali platiť menej, živnostníci a dohodári o vyše 10 percent viac. Výhodou nového systému má byť jednoduchosť. Miklošov návrh kritizovali viacerí ekonomickí analytici, ale najmä poslanci Peter Zajac (OKS) a Anton Marcinčin z KDH. Viac na stranách xxxx.
.jd

Prokurátori sú proti
Prokurátori zrejme pôjdu proti zmene zákona o prokuratúre, ktorú presadzuje ministerka Žitňanská (SDKÚ). Predseda Rady prokurátorov Ľudovít Kopernický predpokladá, že sa Generálna prokuratúra obráti na Ústavný súd. Legislatívne zmeny podľa nich nerešpektujú samostatné postavenie prokuratúry, ktoré garantuje Ústava, poslanci by mali podľa neho novelu odmietnuť.
.eč

Spor o Cargo
Ministri Ján Figeľ a Ivan Mikloš sa sporia o železničnú spoločnosť Cargo. Kým minister financií navrhuje sprivatizovať celých 100 percent podniku naraz, minister dopravy uvažuje len o 66-percentnom podiele. Mikloš svoj návrh obhajuje skutočnosťou, že najväčšou hodnotou Carga je jeho podiel na trhu, ktorý však firma sústavne stráca. Aby sa vygenerovala vyššia cena, má sa predaj uskutočniť až po ozdravení zadlženej firmy.
.lk

Rozbili gang
Polícii sa podarilo dolapiť bankomatový gang, ktorý vyčíňal na Slovensku i v blízkom zahraničí minulý rok. Pri rozsiahlej akcii boli zadržané tri osoby, medzi nimi aj údajný šéf gangu Ján Golis. Tomu sa vraj „uľavilo“, že ho prepadla polícia, uviedol veľavravne šéf polície Spišiak. Našli sa aj technické pomôcky a auto, ktorým bankomaty vytrhli.            
.gaš

Štrajk lekárov
Minulú stredu časť lekárov v Bratislave, Prešove a Nitre protestom upozornila na stav v zdravotníctve a jeho „nedostatočné financovanie“. Ich ambulancie hodinu neordinovali a lekári tiež demonštrovali pred fakultnou nemocnicou v Prešove. Lekárske združenie žiada základný plat pre lekárov na úrovni trojnásobku priemernej mzdy.                             
.gaš


Richard Sulík/
vyhlásil v relácii TV Markíza, že Európska únia je čistý socializmus, a preto treba niekedy jasne povedať, čo je a čo nie je dobré. Predseda parlamentu opäť dokázal, že nemá problém vyjadriť sa politicky nekorektne, ale na rovinu. Občas mu to vyjde.

Daniel Lipšic/
má za sebou bohatý a plodný týždeň, ktorý pomohol posilniť jeho imidž. Najprv na tlačovke oznámil, že alkohol za volantom bude trestným činom, a potom oznámil, že vyšetrovateľ požiadal prokuratúru o zbavenie poslaneckej imunity poslanca Štefanova.

Kristián Takáč/
Novým štátnym tajomníkom za SaS na ministerstve hospodárstva bude doterajší zamestnanec Európskej komisie so slovenským aj švédskym občianstvom. Má sa venovať energetike. Ktovie, aké skúsenosti si zástupca liberálov zo „socialistickej EÚ“ donesie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite