Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Prišla knižka, normálne, poštou, s výrazným červeným nápisom na obálke – pracovný výtlačok – nepredajné. O pár mesiacov by mala byť bestsellerom. Taký je plán, kvôli tomu prišla, aby bol publicista v obraze, keď to vypukne, a ak sa mu bude chcieť, aby prispel pár riadkami. Najlepšie recenziou v čomsi mienkotvornom. Nie je podmienkou, aby tá recenzia knižku posvätila, pokojne ju môže znosiť pod zem. Niet žiadnych podmienok okrem tej, aby si knižku ten, komu prišla, nechal zatiaľ pre seba.

Tá knižka nie je nezištný dar, ale súčasť mechanizmu, ktorý by tú knižku mal pomôcť predať. Nezáleží na kvalite a neplatí, že dobré veci sa predajú samy. Tú knižku dostali všetci ľudia zo zoznamu, dostali sa naň pre ich erudíciu, ich slovo, ktoré by ešte malo mať váhu. V neposlednom rade i preto, že by sa im malo dať veriť. Nie že nenapíšu krivého slova, ale že vydržia, kým nevyprší embargo.
Ľudia zo zoznamov takto dostávajú knihy, filmy, videohry, hudobné albumy, a tak ďalej. O tom, že veriť sa im nedá, svedčí fakt, že tie veci sa zväčša ocitnú na internete ešte v ten deň, ako prídu, bez ohľadu na to, čím sú majetkom, na aké účely slúžia a aký krutý bude trest. Dá sa to pochopiť, lebo ľudia zo zoznamov sa takto stávajú spoluzodpovednými za to, čo s vecou bude ďalej, a nenechať si ju pre seba je často jediným spôsobom obrany.
Byť na zozname totiž nie je výsadou, ale prekliatím svojho druhu, erudovaní diváci, čitatelia, hráči, ktorí by zo svojej prirodzenosti mali stáť na strane kupujúcich, stávajú sa rukojemníkmi PR. Trójske kone, ktoré sa stali inštitucionalizovanou súčasťou distribučnej stratégie, a to všetko preto, že už neexistuje ani literatúra, ani kinematografia, ani hudba, ani videohry, ale iba trh. Nie filmy na dívanie sa, knihy na čítanie, hry na hranie a hudba na počúvanie, ale veci na predaj.
Stalo sa to, čo sa stane vždy, keď sa hodnota zredukuje na cenu. Ako ľudia zo zoznamov dostali, tak dávajú ďalej. Zadarmo. Byť na akomkoľvek zozname je nebezpečné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite