Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA ZBIERAŤ UMENIE: Jarná aukcia výtvarných diel
Prestali ste veriť euru aj finančným a komoditným burzám? Možno nastal čas investovať do umenia. Ak máte radi napätie, a neviete, odkiaľ začať, môžete 8. marca na 96. jarnej aukcii výtvarných diel SOGA skúsiť výhodne vydražiť kúsok, ktorý sa vám bude časom zhodnocovať,. Ak ste nestihli predaukčnú výstavu, všetky diela nájdete na internete. Aukcia je verejná a kto sa preukáže vstupenkou vo forme katalógu, má nárok vyzdvihnúť si za zálohu aj dražobné číslo. Podmienky dražby však odporúčame vopred dobre naštudovať. Najvyššie vyvolávacie ceny majú také diela ako Akt s osuškou pripisovaný Ottovi Muellerovi, Mládenec z Bošáce od Martina Benku,  Pastier oviec od Jána Hálu  či olej Viery Žilinčanovej Do hôr a Žena v kroji od chrbta od Miloša A. Bazovského.


338 Do hôr
267 Akt s osuškou,
126 Mládenec z Bošáce
128 Žena v kroji od chrbta
11 Pastier oviec

TREBA PREHODNOTIŤ: Indická whisky Amrut
Ak ste si doteraz mysleli, že najlepšia whisky môže byť len z tradičných škótskych či írskych paliarní, je načase prehodnotiť svoje rebríčky a uvedomiť si, že v čase globalizácie je možné aj to, aby sa do rešpektovanej „whiskovej biblie" Jima Murraya na rok 2010 dostala ako tretia najlepšia na svete indická whisky Amrut Fusion s 97 bodmi zo 100 možných. Ešte pred pár rokmi táto značka len miešala lacnú škótsku a predávala ju ako indickú. Teraz whisky skutočne vyrába a je to veľmi dobrá Single Malt. Vďaka horúcemu podnebiu v Bangalore dozrieva v sudoch veľmi rýchlo, takže degustátori porovnávajú 4-ročnú Amrut s desaťročnou whisky zo Speyside. Všetky Single Malt whisky od Amrutu sú vynikajúce, ale z Fusion sa zostavovateľovi výberovej biblie priam zježili vlasy na hlave.  


TREBA PÍSAŤ ŠTÝLOVO: Klávesnica New Yorker Art Deco
Generácia odchovaná na počítačoch asi vôbec nepochopí nadšenie, ktoré pri pohľade na túto čistú retro klávesnicu zasvitne v oku každého, kto začínal písať na starých písacích strojoch. Bolo treba do nich poriadne udrieť, aby sa láskavo zdvihla príslušná mechanická páčka a vyrazila cez karbónovú pásku príslušné písmeno. My ostatní môžeme rozmýšľať, kde vziať nejakých dvetisíc „doláčov" na túto krásnu a funkčnú počítačovú klávesnicu, pripojiteľnú cez USB na PC aj MAC, ktorá vzdáva hold klasickému štýlu Art Deco zvečnenemú na Chryslerovej budove v New Yorku a do ktorej sa dá podobne energicky mlátiť, ako do mechanických kusov. Vyrába ich ručne steampunkový výmyselník, technický umelec, jednoducho šialenec Richard „Doc“ 

TREBA MAŤ NADHĽAD: Kamera so štyrmi vrtuľami

Fotografie z vtáčej perspektívy sú zaiste krásne, málokto si však môže dovoliť zaplatiť let helikoptérou, lietadlom či iným vznášadlom ponad fotogenické objekty. Fotografov určite nadchne lietajúci osemrotorový model vrtuľníka Draganflyer X8 na diaľkové ovládanie, ktorý možno prakticky poskladať do malého vaku, váži necelé dve kilá. Je výkonný, tichý, funguje aj v silnom vetre a ak sa jeho pilotovania chytí neskúsený či veľmi nezručný navigátor, sám radšej bezpečne pristane. A čo je najdôležitejšie, to, čo sníma, vidí fotograf zo zeme a môže to diaľkovo riadiť. Dá sa naň pripojiť viacero rôzne výkonných kamier a fotoaparátov, dokonca aj s nočným videním. James Bond by to určite hneď bral.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite