Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Strany majú čierne peniaze

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

Minulý týždeň jeho ľudia obvinili z miliardového daňového podvodu Mikuláša Varehu, vplyvného podnikateľa z východného Slovenska. Chceme robiť na veľkých prípadoch, hovorí riaditeľ Úradu boja proti korupcii Peter Kovařík.

.pokúšal sa vás už niekto podplatiť?
Keď som bol mladý vyšetrovateľ, tak mi istý človek naznačil, že ak nezaistím auto, ktoré malo ísť na náhradu škody, vie sa so mnou dohodnúť.

.ako ste to riešili?
Povedal som mu, že ak mi ešte raz niečo také naznačí, podám trestné oznámenie.

.nemali ste to urobiť hneď?
Nebolo to povedané formou, že mi ponúka peniaze.

.vy ste nikdy nedali ani fľašu koňaku?
Raz sme sa poďakovali lekárovi, ktorý sa staral o starého otca. Sestričkám sme priniesli bonboniéru, lekárovi fľašu, nechcel ju však prijať. Neviem, či by sa to malo robiť, za korupciu to však nepovažujem.

.sú takéto otázky súčasťou policajných testov na detektore lži?
Na fľašu sa zrejme testujúci nepýtajú, skôr na to, či ste niekedy prijali nejakú neoprávnenú výhodu.

.vy ste prešli detektorom?
Áno.

.testujete takto všetkých vyšetrovateľov?
Áno. Je to ťažké vyšetrenie a veľká prevencia do budúcnosti.

.z hľadiska čoho?
Toho, že tí ľudia sú morálne čistí. Keď sa potia na tom kresle, spomenú si na všetko možné.

.ak prešli detektorom šiesti Nitrania, odsúdení za vraždu Ľudmily Cervanovej, je to vážna pochybnosť o ich vine?
Detektor nie je všeliek, je to však pochybnosť významného charakteru. Ak mal niekto v minulosti problém, tak ním neprejde, pretože si na to spomenie. Oklamať detektor, že ste niečo spáchali, respektíve nespáchali, je veľmi ťažké až nemožné.

.ten prípad sa ťahá už od 80. rokov. Ako ste ho vtedy vnímali?
V tom čase som bol ešte študent. Až po revolúcii som sa dozvedel o prípade Cervanová.

.kde ste boli v novembri 1989?
Na vojne v Pardubiciach. Keď sme v októbri narukovali, v kasárňach boli veľké nápisy: NATO je náš nepriateľ. O necelé dva mesiace sme už počúvali Slobodnú Európu, pričom každé dve hodiny sa kontrolovali sklady, či si náhodou niekto nezobral zbrane. Keď som išiel do civilu, s NATO sme už spolupracovali. Na konci sme mali dokonca vystúpenie  nejakých pražských umelcov, ktorí urobili striptíz. (Smiech.)

.čo ste robili potom?
Chvíľu som pracoval na železniciach, začínal som ako výpravca.

.rovnako začínal aj Mikuláš Dzurinda.
Mám síce vzdelanie na premiéra, ale ja nechcem ísť do politiky. (Smiech.)

.ste vyštudovaný strojár, prečo ste v roku 1991 nastúpili k polícii?
Vždy ma lákala práca vyšetrovateľa. Keď som prešiel z okresu na kraj, začal som robiť aj vyšetrovanie vrážd, čo je už zaujímavá šachová partia.

.za dvadsať rokov ste prešli viacerými funkciami v rámci Banskobystrického kraja. Nikdy ste necítili politický tlak?
Nie. Keď dáte hneď na začiatku najavo, že niečo neurobíte, väčšinou to už na vás nikto neskúša.

.za Mečiara sa udomácnil pojem vyšetrovatelia – Stredoslováci, ktorí „upratali” dôkazy v kauze únosu Michala Kováča mladšieho. Tí ľudia vám zrejme neurobili dobré meno, však?
Keď ma niekto zaškatuľkoval, že som šátekovec, tak to bola pre mňa pocta. Vyšetrovatelia – Stredoslováci však boli jedna veľká tragédia.

.v rokoch 1999 – 2007 ste boli v špeciálnom tíme, ktorý vyšetroval Mikuláša Černáka. Aká to bola skúsenosť?
Bola to vysoká škola vyšetrovania. Na začiatku sme mali len jedného svedka, ktorý tvrdil, že ho vydierajú. Proti nemu stála silná skupina podsvetia, ktorej sa báli aj miestni policajti. Navyše mali veľmi dobrých advokátov.

.nemali ste strach?
Strach nie, ale zodral som niekoľko sák, pretože som musel dlho nosiť zbraň. Raz sme zachytili informáciu, že nás chcú vytlačiť z cesty a zobrať vyšetrovací spis, aby sme museli od začiatku všetko rekonštruovať.

.robili ste aj na korupčnej afére bývalého poslanca za HZDS Karlina, ktorého však súd oslobodil. Necítite za to zodpovednosť?
Nie, veď sme ho chytili s peniazmi v kufríku. Mali sme svedka, ktorý spolupracoval s políciou ako agent, a tiež zvukový záznam, ktorý urobili naši ľudia z auta pred budovou.   

.na prstoch obvinených sa však nenašiel reflexný prášok, pretože bol vraj starý. Nebola to chyba?
Ja neviem, či bol použitý nekvalitný prášok, ale to ani nebolo dôležité, pretože obálku s peniazmi nikto neotvoril. Je škoda, že sa týmto prípadom nezaoberal špeciálny súd, ktorý ešte vtedy neexistoval.

.takže Karlin nebol odsúdený pre miestne väzby?
Nad tým nebudem špekulovať. Určite je však oveľa ťažšie nájsť si cestu na špeciálny, ako na okresný súd.

.prekvapila vás ponuka stáť na čele úradu, ktorý má odhaľovať najväčšie korupčné kauzy v krajine?
Keď prišla, musel som si sadnúť. Policajný prezident Spišiak najskôr zavolal môjmu nadriadenému, ktorý to však nezobral. Mal som asi týždeň na rozmyslenie, takže som tvrdo rozmýšľal, či do toho ísť, alebo nie.

.prečo ste si museli sadnúť?
Bol to pre mňa šok. Vedel som, že Odbor boja proti korupcii v Banskej Bystrici, kde som vtedy pracoval, mal dobré výsledky, takže teoreticky to mohlo prísť. Nikdy som s tým však nerátal ani nekalkuloval.

.váš šéf to odmietol hneď?
Áno. Povedal, že si to cení, ale že nechce ísť do Bratislavy.

.potom si Spišiak vypýtal k telefónu vás?
Presne tak. (Smiech.) Keď volal šéfovi, stál som vedľa neho.

.v skutočnosti ste boli až tretí v poradí. Ako prvého Spišiak oslovil Jána Holiča, bývalého šéfa spravodajskej jednotky finančnej polície. Jeho nomináciu však zo dňa na deň stiahol. Poznáte dôvody?
Nie. Hovoril som aj s Jankom Holičom, s ktorým som mal vždy korektný vzťah. Nepátral som však detailne, kedy a prečo prišlo k zlomu.

.holič údajne kopíroval dokumenty na financovanie SDKÚ, ktoré poslali finančnej polícii za bývalej vlády kolegovia zo Švajčiarska. A Robert Fico vraj potom informácie z týchto dokumentov prezentoval na tlačovej besede. Počuli ste o tom?
Nemôžem to vylúčiť, v tých materiáloch boli aj odborné veci. Bolo mi jasné, že buď to ide zvnútra polície, alebo z tajnej služby. Predseda vlády má právo byť prostredníctvom ministra vnútra informovaný o tom, čo sa deje. Len sa to nesmie zneužívať na politické ciele.

.prečo ste váhali, či zobrať Spišiakovu ponuku?
Pretože je to veľmi komplikovaná a pre mnohých zaujímavá pozícia. Úrad sa zaoberá korupciou a ekonomickou kriminalitou, ktoré sú úzko previazané s vplyvnými osobami vrátane politikov. Uvedomujem si, že je to len dočasná funkcia. Keďže nechcem ohýbať chrbát, je možné, že tu nebudem dlho.

.obávali ste sa politických tlakov?
Nevylučujem, že môžu prísť, hoci doteraz odo mňa nikto nič nechcel. Tú funkciu som zobral aj preto, že som pracovne poznal ministra vnútra Daniela Lipšica. Politici nie sú moja obľúbená sorta, jeho však vnímam pozitívne.

.prečo nemáte rád politikov?
Pretože vidíme do vecí, ktoré sa dejú v politike, viac ako bežní ľudia. Často poznáme aj pozadie jednotlivých prípadov, takže o politikoch si nerobím ilúzie. Aj preto je dôležité, aby sme mali pri vyšetrovaní voľné ruky.

.ako pokračuje vyšetrovanie údajnej korupcie pri voľbe generálneho prokurátora?
Robíme výsluchy svedkov, politikov. Vypovedala premiérka Radičová, predseda parlamentu Sulík, poslanec Matovič, zavoláme aj ďalších. Osobne sa mi však veľmi nepáči tento typ vyšetrovania, keď sa svedkov ex post pýtate, či vedia o tom, že prišlo k nejakej korupcii.

.prečo?
Za efektívnejšie by som považoval, keby mi zavolali v čase, keď sa to dialo. Za dvadsaťštyri hodín by sme boli v obraze a začali konať.

.povedali vám politici na výsluchoch niečo zaujímavé?
Neviem o tom, že by tam odznelo niečo, čo by smerovalo k nejakému konkrétnemu cieľu.

.takže sa to skončí zastavením vyšetrovania?
Nechcem prejudikovať, ale predpoklad, že niekto začne hovoriť, že pri voľbe prokurátora sa ponúkali veľké peniaze, tu zrejme nie je.

.ľudia zvnútra prokuratúry aj minister Lipšic tvrdia, že Trnka a jeho kamaráti sa v deň voľby stretli na Generálnej prokuratúre, aby spolu oslávili jeho znovuzvolenie. Nie je namieste preveriť, kto a prečo tam bol?
Vyšetrovanie sa zrejme bude uberať aj týmto smerom.

.to, že bol v spomínaný deň v budove prokuratúry, už priznal napríklad starosta Dolného Baru Oskár Bereczk. Požiadate ho o vysvetlenie?
Predpokladám, že áno. To isté sa týka aj podnikateľa Kočnera, ktorý bol v tejto súvislosti viackrát spomínaný v médiách. Nezasahujem do vyšetrovania, ale budem sa pýtať, či boli vypočutí aj títo ľudia. Ak sa taká oslava naozaj pripravovala vopred, je to veľmi neštandardné.
 
.vy veríte, že tá voľba prebehla čisto?
Bez komentára?

.to je na vás.
Myslím, že po tom, čo prebehlo v médiách, tam nejaký záujem bol. Už to, že sa vôbec preveruje podozrenie, že pri voľbe generálneho prokurátora boli podplatení poslanci Národnej rady, je šialené. Je zrejmé, že tá funkcia je veľmi dôležitá, pretože šéf prokuratúry môže veľa ovplyvniť. Má v rukách obrovskú moc.

.o čom svedčí, že sme sa dostali až do takejto situácie?
Predovšetkým o úrovni spoločnosti. Keď sa však pozerám okolo seba, všetky postkomunistické krajiny prešli rovnakým vývojom. My sa síce tvárime, že tu máme demokraciu, ale to nie je otázka jedného roka. Až keď začnú aj ľudia odspodu vnímať korupciu ako niečo zvrátené, aj politici sa začnú správať inak. Zatiaľ stále platí to komunistické, kto nekradne, okráda svoju rodinu.  

.prečo nebol dodnes nikto obvinený v nástenkovom tendri, ktorým sa váš úrad zaoberá už dva roky?
Tento prípad je veľmi komplikovaný. Podriadeným hovorím, že sa netreba báť stíhať nikoho, ani politikov – ak však máte rozhodnúť, že ich z niečoho obviníte, musíte byť pri zdôvodnení svojho rozhodnutia dvakrát taký precízny a opatrný, pretože každá chyba sa vám vráti späť.  

.váš predchodca Tibor Gašpar pred rokom povedal: „Blížime sa k momentu, keď budeme môcť vo veci rozhodnúť.” Netrvá to pridlho?
Trvá.

.prečo?
Pretože sa to od začiatku vníma ako politická kauza, hoci ja to tak nevidím. Buď je tam trestný čin, alebo nie je. V spise cítiť opatrnosť, opakovane sa robili aj výsluchy, ktoré už neboli nevyhnutné.

.kedy teda rozhodnete?
Dnes je už vyšetrovanie tak ďaleko, že rozhodnutie o vznesení obvinenia alebo zastavení trestného stíhania by malo padnúť v krátkom čase. Všetky základné úkony sú za nami, momentálne sa vyhodnocujú dôkazy.

.smeruje to k obvineniam konkrétnych politikov alebo skôr k zastaveniu stíhania?
Nechcem, aby to vyšetrovateľ vnímal ako tlak na svoju osobu, takže sa k tomu nebudem vyjadrovať.

.je podľa vás dôvod obviniť bývalých ministrov výstavby za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova?
Tento prípad naozaj dosť bije do očí. Jedna vec však je, čo si myslíte o tom, čo sa tam stalo a kto si na tom „lízol”. My musíme všetko podoprieť dôkazmi.

.kedy uzavriete kauzu emisií, ktorú úrad rieši od leta 2009?
Aj emisie sú veľmi problémový prípad. Čakáme na rozhodujúce právne pomoci zo zahraničia, ktoré sa nedajú ovplyvniť.

.nie je to výhovorka? To isté hovoril aj pán Gašpar, keď nevedel vysvetliť, prečo sa niektoré prípady ťahajú aj päť rokov.
Snažíme sa nájsť kanály, ako to urýchliť. Aj emisie sú síce do očí bijúci prípad, treba si však uvedomiť, že hranica medzi zlým obchodným rozhodnutím a spáchaním trestného činu je veľmi tenká. Musíme preukázať, že o emisie mali záujem aj iné štáty, ktoré ich vedeli kúpiť aj bez sprostredkovateľa.

.v tomto prípade už vediete stíhanie za trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa. Obviníte bývalého ministra životného prostredia za SNS Jána Chrbeta?
Ak podpísal rozhodnutie, ktorým sa snažil niekomu pomôcť, tak pred tým nemôžeme zatvárať oči. Je to však na rozhodnutí vyšetrovateľa.  
 
.smeruje vyšetrovanie aj k Jánovi Slotovi?
Neviem, kto bol v pozadí prípadu, ani som po tom nepátral. Pokiaľ však niektorá z osôb, ktoré sú v tom priamo zainteresované, nezačne rozprávať, kto jej dal pokyn, nemôžeme hovoriť o konkrétnych menách. Dovtedy ani nemáme šancu dokázať, kto mohol do toho politicky vstupovať.

.ľudia ako Rastislav Bilas či Norbert Havalec by zrejme nekonali bez koordinácie s politikmi, nemyslíte?
V takýchto prípadoch sa to asi nedá robiť bez toho, aby ten, kto je v pozadí, nedal na to minimálne tichý súhlas.

.viac ako štyri roky riešite aj tunelovanie harvardských fondov. Kedy to ukončíte?
Aj v tomto prípade to závisí od informácií zo zahraničia. Jedna rozsiahla právna pomoc prišla teraz v januári z Českej republiky. Aj toto je však prípad, keď niekto veľmi dobre zarobil, pričom polícia tu nie je na to, aby robila audity firiem, či mohli, alebo nemohli niečo výhodne kúpiť.

.podľa likvidátora fondov Zdeňka Častorála je spolu s Viktorom Koženým jedným z podozrivých aj údajný mecenáš Smeru Juraj Široký. Už ste ho vypočuli?
Áno, dvakrát – naposledy vlani v júli. Spisový materiál je dnes veľmi rozsiahly.

.kauzy, o ktorých hovoríme, sa spájajú s Ficovou vládou, respektíve s jej ľuďmi vo funkciách. Ak sa doteraz nič nevyšetrilo, neznamená to, že úrad podliehal politickým tlakom?
To je ťažká otázka. Neviem posúdiť, či bol pán Gašpar pod politickým tlakom. Teraz určite pod tlakom nie sme.

.ako inak si vysvetliť, že za jeho éry sa nevyšetril ani prípad fiktívnych zmlúv za 62 miliónov korún, ktoré mal v Širokého firme Plastika Nitra podpísať bývalý minister hospodárstva za Smer Ľubomír Jahnátek? Polícia na tom robila päť rokov, aby to potom po uplynutí premlčacej doby zastavila.
Tento prípad som sledoval skôr cez médiá. Ale vnímam ho ako sporný.

.nebol za zastavením vyšetrovania politický kalkul?
To nebudem komentovať.

.gašparov predchodca Jozef Šátek síce odolával politickým tlakom a nechýbala mu ani odvaha. Ani jemu sa však nepodarilo dotiahnuť veľa prípadov do konca. Nebolo to aj tým, že jeho ľudia išli niekedy na súd bez dostatočných dôkazov?
Jozef Šátek bol známy ako veľmi silná osobnosť. Neviem si predstaviť, že by mu niekto zavolal, aby niečo zahral do autu. Keď analyzoval dôkazy, prišiel k takým záverom, že bolo vidieť, že nad tým rozmýšľa. Možno, že ako úrad sme sa púšťali aj do prípadov, kde sme nemali dostatočne silné dôkazy, takže sme na tom pohoreli.

.bolo správne, že ho bývalý minister vnútra Palko odvolal?
Keby som bol jeho nadriadený, ja by som ho neodvolal.

.teraz podliehate Spišiakovi, ktorý bol vtedy so Šátekom v ostrom spore. Na čej strane ste stáli vy?
Na žiadnej. Šáteka som si však ako riaditeľa veľmi vážil. Postavil tento úrad, mal ťah na bránu.

.bol v poriadku spôsob, akým útočil na Spišiaka?
To asi nie. Funkcionári polície by mali diskutovať len na odbornej úrovni. Každá osobná nevraživosť je cestou do pekla. Len čo to začne byť kto z koho, výsledkom je, že jeden z nich odíde.

.minister Lipšic tvrdí, že teraz má polícia voľné ruky. Prečo bolo zastavené vyšetrovanie financovania SDKÚ?
Keby sme mohli zverejniť uznesenie, tak by ste videli, že polícia takto rozhodla po vyhodnotení všetkých dôkazov. Dúfam, že politici zmenia pravidlá sprístupňovania informácií, aby si mohli ľudia urobiť vlastný názor. Zastavenie vyšetrovania v tejto kauze však nebolo motivované politicky, nechceme nikomu kryť chrbát.
 
.to isté by mohol tvrdiť aj Smer, ktorý tiež mal problém s financovaním. A vďaka prokuratúre ho už nemá.
Jasné. Aj preto by som uvítal, keby sa vo všetkých prípadoch financovania politických strán začalo trestné stíhanie. To znamená, aby sa preverili do dôsledkov a až potom sa povedal definitívny záver. Tie kauzy boli totiž odmietnuté – hoci každá z iných dôvodov – ešte pred, respektíve krátko po začatí trestného stíhania.

.vidíte rozdiel medzi financovaním SDKÚ a Smeru?
Apriori nie. Systém financovania politických strán je dnes vážny problém. Máme tu absolútne neúčinný system kontroly, čo strany využívajú. Podnikatelia sponzorujú strany, ktoré nemajú záujem, aby sa o tom dozvedela verejnosť, takže si myslím, že sa to robí aj z čiernych peňazí. Strany sa tak dostávajú do područia tých, od ktorých si v minulosti požičali. Je to bludný kruh: v systéme je totiž veľa peňazí nejasného pôvodu, čo je problém z hľadiska platenia daní aj otvorenosti politikov.

.ako z toho von?
Myslím, že pri financovaní strán by nemal existovať žiadny strop. A každý sponzor by mal byť v účtovníctve, aby sa dalo neskôr porovnať, či dostal nejakú štátnu zákazku na základe férových podmienok.

.problém je, že ani sponzori nechcú byť medializovaní.
Ale potom nemôžu vstupovať do politiky. Ak tam idú, aj oni musia podliehať verejnej kontrole. Inak je jasné, že to robia len preto, že z toho chcú profitovať. Aj samotné strany by mali mať záujem otvoriť to, aby neboli závislé od svojich mecenášov.

.preverujete aj financovanie KDH. Prečo by sme mali veriť, že to neskončí v koši, keď je ministrom vnútra kresťanský demokrat?
Minister sa na tento prípad ani raz nepýtal. Táto kauza je navyše iná ako financovanie SDKÚ či Smeru. Istý človek mal zaplatiť za bilbordy KDH približne 118-tisíc eur, pričom tie peniaze sa nemali objaviť v účtovníctve strany. Vyšetrovateľom však povedal, že nefinancoval stranu, ani ich nikdy v tej veci neoslovil, bola to jeho súkromná aktivita.

.vy mu veríte?
(Úsmev). To nie je otázka viery, ale dôkazov. Nechajme to na vyšetrovateľov.

.mimochodom, všimli ste si, že túto kauzu otvoril v médiách bývalý generálny prokurátor Trnka?
Odkedy sa dostal do otvoreného sporu s vládou, mal viacero takýchto nešťastných vyhlásení. Prokuratúra by sa však nemala púšťať cestou komentovania prípadov z hľadiska politického vnímania.

.vo funkcii ste pol roka, čo ste doteraz urobili?
Snažím sa zmeniť myslenie ľudí tak, aby sme mali výsledky. Napríklad kauzu šéfa deafolympijského výboru Jaromíra R. sme otvorili z vlastnej iniciatívy. Od momentu, keď bol chytený na hraniciach, mu bolo do dvadsaťštyri hodín vznesené obvinenie. Odhalili sme aj viacero korupčných prípadov na ministerstve obrany, do ktorých sú zapletení vysokopostavení funkcionári rezortu.

.pokým Šátek otváral veľké prípady, Gašpar sa sústredil skôr na menšiu korupciu. Akým smerom pôjdete vy?
My chceme ľudí hodnotiť za veľké prípady. V minulosti sme napríklad obvinili lekára, ktorý bral úplatky, pričom sme k nemu hľadali možno šesťdesiat ďalších ľudí, aby sme mali veľa čiarok a dobrú štatistiku. Teraz to bude tak, že v istom momente ten reťazec prerušíme a pôjdeme inde. Radšej menej ťažších prípadov ako veľa malých. Od podriadených na jednotlivých odboroch chcem aspoň jeden prípad za tri mesiace, a desať väčších prípadov za rok. Je však naivné, ak si niekto myslí, že teraz zavrieme desať ministrov, aby sme si splnili úlohu. Pre mňa je veľký prípad, aj keď chytíme riaditeľa nemocnice, ktorý vytvára podmienky na tunelovanie eurofondov.

.ľudia však čakajú, že konečne zavriete aj ministra.
Ja chcem, aby ľudia verili, že keď sa dotkneme niekoho naozaj veľkého, že sa nestiahneme, respektíve, že za to nebudem odvolaný z funkcie. Ak budeme mať dôkazy, obviníme kohokoľvek bez ohľadu na funkciu.

.to hovorili doteraz všetci.
Pozrite sa, korupcia je trestný čin, ktorý prebieha medzi štyrmi očami. Čím ide vyššie, tým je tých dvojo očí, ktoré sa dohadujú, od seba ďalej. To znamená, že systém odčerpávania peňazí je ďaleko sofistikovanejší a ťažšie odhaliteľný. Len čo do toho vstupujú sprostredkovateľké firmy, ktoré vystavujú rôzne fiktívne faktúry, je to ešte zložitejšie.

.jaroslav Spišiak ohlásil prvú veľkú reformu polície, založenú na výkonoch. Čo si o nej myslíte?
Vnímam ju veľmi pozitívne, hoci medzi policajtmi vyvoláva obavy. Keď však ľudia zistia, na základe čoho sú hodnotení, začnú robiť to, čo sa od nich očakáva.

.čo znamená reforma pre váš úrad?
Operatívcov hodnotíme podľa toho, koľko získajú informácií – samozrejme, s ohľadom na ich závažnosť a výpovednú hodnotu. U vyšetrovateľov je dôležité, koľko vznesú obvinení, respektíve, koľko podajú návrhov na podanie obžaloby, ktoré budú akceptované prokurátorom.

.čo ak bude robiť vyšetrovateľ na veľkom prípade rok či dva?
Keď niekto otvorí miliardovú ekonomiku, budeme ho hodnotiť aj podľa toho, koľko podá návrhov na zaistenie majetku. Toto sa doteraz na Slovensku nerobilo.

.keď nebudete mať tých desať väčších prípadov za rok, odstúpite z funkcie?
Predpokladám, že policajný prezident ma v takom prípade odvolá. Ja však verím, že tých prípadov bude aspoň šestnásť.

Peter Kovařík/
narodil sa 9. marca 1967 v Banskej Bystrici. Po skončení Vysokej školy dopravy a spojov vo Zvolene pracoval niekoľko mesiacov v ŽSR ako výpravca. Od roku 1991 pôsobí v polícii, do roku 2004 bol vyšetrovateľom. Potom sa stal zástupcom riaditeľa Odboru boja proti korupcii Stred v Banskej Bystrici. Od augusta 2011 je riaditeľom Úradu boja proti korupcii. Je ženatý, má jedno dieťa, žije v Banskej Bystrici. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite