Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Prečo sa Íri nahnevali
Írsko bývalo „ekonomickým tigrom“ Európskej únie a  príkladom úspechu, k akému môže krajinu posunúť využívanie eurofondov, eura a iných výdobytkov Bruselu. Dnes je z Írska iný príklad. Príklad toho, ako môžu občania demokraticky prejaviť svoj hnev.
Voľby sa konali 25. februára, hlasy sa sčítali minulý týždeň a bolo to jasné: hlavná opozičná strana Fine Gael získala 76 kresiel, labouristi 37 kresiel, bývalá vládna strana Fianna Fail 20, strana Sinn Fein 14. Strana zelených, ktorá vládla spoločne s Fianna Fail, nezískala ani jediné kreslo.
Predčasné voľby dal vyhlásiť končiaci írsky premiér Brian Cowen po tom, čo musel prijať „ekonomickú pomoc“, pôžičku v sume 85 miliárd eur od EÚ a MMF s takmer 6-percentným úrokom. Ešte pred voľbami boli Íri zvedaví hlavne na to, ako sa nová vláda vyrovná s deficitom štátneho rozpočtu, ktorý po záchrane bánk stúpol na hrozivých 32 percent HDP. Fianna Fail v kampani hlásala, že dve tretiny sumy, potrebnej na zníženie deficitu, bude čerpať z úspor vo verejných výdavkoch a jednu tretinu z daní. Strana Fine Gael, jej hlavná oponentka, sľubovala, že 27 percent potrebnej sumy získa z daní, zvyšok z krátenia štátnych výdavkov, ale aj z predaja majetku štátu. Fine Gael však zároveň prisľúbila, že od Európskej únie vyjedná zníženie drasticky vysokého úroku pôžičky. Nezabudla ani na vyhlásenie, že na zodpovednosť povolá finančné inštitúcie, ktoré sa na vzniku neúnosnej situácie podieľali – konkrétne Anglo Irish Bank a Irish Nationwide Building Society.
Nečudo, že Íri sa hnevajú. Nezamestnanosť sa pomaly blíži k štrnástim percentám a domy, zakúpené v čase ekonomického rozmachu krajiny pred piatimi rokmi, stratili väčšinu kúpnej ceny. Íri sa opäť utiekajú za hranice, ako už toľkokrát predtým v dejinách, a hľadajú uplatnenie v emigrácii. V tejto situácii je predstava, že majú splácať „europomoc“ s vysokým úrokom, veľmi ťaživá. Íri sa tak zadlžujú na mnoho rokov, navyše ich hnevá, že zahraniční investori, ktorí svojím správaním voči írskym bankám krízu napomohli, zostávajú nepotrestaní. „Vláda nás hodila cez palubu,“ odkázali pri volebných urnách. Ale aj: „Brusel nás hodil cez palubu.“ Írsko má dojem, že po rokoch, keď bolo v EÚ premiantom, stráca nielen finančne, ale pre Úniu sa stáva nepríjemnou a nákladnou príťažou, krajinou, na ktorej názor sa prestáva dbať.
.mg

Irán v uliciach
Režim Mahmúda Ahmadínedžáda sa bojí. V Teheráne sa konali demonštrácie, na ktorých použil režim proti demonštrantom tvrdé zásahy vrátane bitky a slzotvorného plynu. Iránska opozícia protestuje proti väzneniu opozičných vodcov, bývalých prezidentských kandidátov Míra Hosejna Músavího a Mahdího Karrúbího. Podľa tamojších zdrojov sú títo muži aj so svojimi manželkami zatvorení a izolovaní pred svetom.
.mg

Pápež a Židia
Benedikt XVI. vo svojej knihe Ježiš z Nazaretu predkladá teologické argumenty tvrdenia, že židovský národ ako celok nezodpovedá za smrť Ježiša Krista. Neznamená to, že by katolícka cirkev bola dosiaľ presvedčená o opaku – ale na intelektuálnej rovine je takáto teologická analýza prelomová a zároveň, ako sa vyjadrili aj židovskí učenci, prispeje k boju proti antisemitizmu.
.mg

Clegg vysvetľuje
Britský vicepremiér Nick Clegg predniesol prejav, v ktorom sa venoval otázke multikulturalizmu. Táto ideológia je v poslednom čase terčom kritiky hláv európskych štátov a Clegg (liberálny demokrat) sa ju aspoň sčasti podujal obhájiť. Podľa neho je multikulturalizmus podstatný pre fungovanie „otvorenej, sebavedomej spoločnosti“. Zároveň vystúpil proti segregácii komunít, ktorá z multikulturalizmu často vyplýva.
.mg

India a EÚ
V indickom hlavnom meste Naí Dillí protestovali ľudia infikovaní vírusom HIV proti dohode o voľnom obchode medzi EÚ a Indiou (FTA). Takmer 2 000 demonštrantov z Indie a ďalších ázijských krajín vyjadrilo obavy, že dohoda, ak nadobudne platnosť, prinesie drastický vzostup cien generických liečiv, ktoré predlžujú život HIV pozitívnym pacientom nielen v Indii, ale celkovo v rozvojových krajinách.
.mg

Drahšie poistky ženám
Súdny dvor EÚ rozhodol, že lacnejšie poistky, ktoré majú ženy vďaka nižšiemu riziku, sú diskriminačné. Od decembra 2012 sa tak musia meniť poistné programy. Eurokomisárka Viviane Redingová rozhodnutie privítala. Slovenská premiérka Radičová aj minister financií Mikloš ho označili za absurdné. Proti sú aj dotknuté poisťovne. Už sa objavili úvahy o napadnutí poistiek, ktoré sú lacnejšie na základe veku či zdravotného stavu.
.lk


Ahmad Šafík/
Predseda egyptskej vlády, ktorého vymenoval ešte Husní Mubarak, bol od začiatku tŕňom v oku protestujúcim občanom. Teraz Šafík odstúpil – funkciu odovzdal do rúk egyptskej armády. Je jasné, kde je v krajine skutočná moc.

Wouter Beke/
Belgicko je na tom ako predtým: stále žiadna vláda a stále noví vyjednávači, ktorí majú zabezpečiť jej sformovanie. Albert II. vymenoval už siedmeho, stal sa ním líder flámskej kresťanskodemokratickej strany CD&V Wouter Beke.

Šahbáz Bhattí/
Pakistanský minister pre menšiny už neuskutoční svoj zámer zmeniť zákon o rúhaní, na základe ktorého odsudzujú v Pakistane na trest smrti za vyjadrenie názoru. Jediného kresťana vo vláde zavraždili v jeho aute ozbrojenci, ktorí sa prihlásili k Talibanu a al-Káide.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite