Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Predbežné Nie pre Figeľa
Plán vládneho kabinetu, presunúť 400 miliónov eur z programov na podporu vzdelania, informatizácie spoločnosti, sociálnej inklúzie, vedy či výskumu do diaľnic, sa stretol s nepochopením Bruselu. Nato, aby Európska komisia odklepla Slovensku premiestnenie väčšieho množstva peňazí z eurofondov na diaľnice, musíme najprv dokázať, že vieme minúť 700 miliónov eur, ktoré už na ten účel boli nachystané. Taký je výsledok minulotýždňového rokovania ministra dopravy Jána Figeľa v Bruseli. Európska komisia je pritom nespokojná s tým, že diaľnice staviame príliš draho, i so skutočnosťou, že návrh na realokáciu prostriedkov prišiel bez dopadových analýz a širšej diskusie.  
Vláda odôvodňovala snahu presunúť peniaze z podpory znalostnej ekonomiky ich nízkym čerpaním (približne na úrovni desať percent). Avšak vedci, ktorí proti tomu spisovali petície, sa bránia veľkou byrokratickou náročnosťou, a tým pádom ťažkou dostupnosťou eurofondov. Kabinetu Ivety Radičovej navyše vyčítajú, že pripravením vedy, už aj tak podvyživenej, o ďalšie prostriedky ohrozuje budúcu konkurencieschopnosť Slovenska.
Program na podporu dopravy sa v súčasnosti čerpá  približne na sedemnásť percent. Ján Figeľ považuje za pozitívum aspoň to, že ako priechodná sa ukazuje možnosť presúvať prostriedky v rámci operačného programu. Medzitým sa diaľničné prepojenie Bratislavy a Košíc ďalej komplikuje a nebude zrejme hotové ani do volieb v roku 2014. Figeľ chce najskôr stavať východný 60-kilometrový diaľničný úsek medzi Martinom a Prešovom. Ďalšia možnosť je vynaložiť celý balík peňazí z programu dopravy na tunel Višňové pri Žiline, ktorý je z hľadiska výstavby najnáročnejší. V oboch prípadoch ide o to, aby sa stavalo, čo je najviac pripravené, aby Európska únia odsúhlasila dodatočné prostriedky. Ďalšie možnosti financovania, ktoré zvažujú ministerstvo dopravy i odborná verejnosť, sú napríklad úvery Európskej investičnej banky alebo menšie PPP projekty, ktoré by však mali byť transparentnejšie.   
Predseda opozičného Smeru Robert Fico už údajne vyhlásil, že premiérka Iveta Radičová klamala a minister dopravy Ján Figeľ zlyhal na celej čiare. Rozhodnutie vlády vraj nebolo predkonzultované s vedeckými pracoviskami a univerzitami. Zároveň predseda Smeru predpovedal, že vláde sa žiadne ďalšie prostriedky získať nepodarí.  
.lk

Múzeum komunizmu
Vláda sa rozhodla, že už nebude rokovať v novej budove Úradu vlády a jej zasadnutia sa budú odohrávať v starej budove. V novej budove by malo vzniknúť múzeum komunizmu. „Chcem, aby sme tu dali k dispozícii aj pôvodnú literatúru, aby tu boli filmy a prednášky,“ povedala na margo využívania novej budovy premiérka Radičová. Dobrý nápad.
.jm

Bez vinníka
Banský úrad v Prievidzi ukončil vyšetrovanie tragédie v Hornonitrianskych baniach z leta 2009, pri ktorej zahynulo 20 baníkov. Bane sa dopustili pochybení, no spoluvinné mali byť podľa posudku aj prírodné faktory, preto nie je možné určiť vinníka. Pre prokuratúru však bude záväzný až posudok vyšetrovacieho tímu, na ktorom sa pracuje v Česku.            
.gaš   

Blanárik zostáva
SaS vyhlásila, že nevidí dôvod na odvolanie riaditeľa NBÚ Františka Blanárika (HZDS), ktorý za komunizmu donášal vojenskej kontrarozviedke. „Pokiaľ si konkrétni ľudia robia svoju prácu náležite, nevidíme dôvod tlačiť na ich výmenu,“ povedal denníku SME predseda SaS Richard Sulík. Neskôr svoje stanovisko zmenil s tým, že bude iniciovať preverenie, či Blanárik nezastáva svoju funkciu protizákonne.  
.vag

Žitňanská ustúpila
Voľba generálneho prokurátora bude verejná, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) však na rokovaní vlády v niektorých veciach ustúpila prokurátorom. Reforma prokuratúry síce napríklad počíta  s výberovými konaniami, prokurátori v komisiách však budú mať právo veta. Prokuratúra tiež nebude povinná zverejňovať svoje uznesenia, ak by to mohlo ovplyvniť trestné konanie.
.vag

Vyhlásenie profesorov
Až 40 profesorov lekárskych a sociálnych vied podpísalo vyhlásenie na podporu zdravotníkov, ktorí nechcú v univerzitných a fakultných nemocniciach vykonávať umelý potrat. Vyhlásenie iniciovala Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, aby aj takto podporila bratislavskú Univerzitnú nemocnicu v snahe nevykonávať potraty. Vyhlásenie podporili aj rektori oboch zdravotníckych vysokých škôl a dekani všetkých štyroch slovenských lekárskych fakúlt.
.eč


Mikuláš Dzurinda/
Minister podporil bieloruskú opozíciu netradičným krokom. Nielenže hovoril o izolácii Lukašenka na stretnutí ministrov V 4 v Bratislave, ale zorganizoval aj verejný protest proti Lukašenkovmu režimu, na ktorý pozval aj zástupcov bieloruskej opozície.

Štefan Harabin/
Po tom, ako zmena zákona otvorila zasadnutia Súdnej rady aj pre verejnosť a novinárov, zvolal Štefan Harabin rokovanie tohto orgánu do východoslovenskej Sniny. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to označila za zlomyseľnosť.

Ján Kvorka/
Na exposlanca Smeru si po skončení jeho mandátu počkal návrh na obžalobu pre podozrenie, že zbil mladého Róma. V roku 2006, keď sa čin stal, ho totiž kolegovia nezbavili imunity. Verejnosť možno usúdi, že Kvorka konal správne, reagoval Robert Fico.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite