Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Preč s hanbou a zábranami

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Je to čudné. V tejto krajine jedlo vždy zohrávalo veľkú úlohu – vyjadrovali sa ním city a rodinné väzby, vítala návšteva. Hovorí sa o nás, že sme pohostinní. Prečo si teda Slováci akosi ešte stále nenašli cestu do ozajstných reštaurácií?

Reštauráciou, prirodzene, nemyslím taký ten podnik, kde nás privíta neoholený čašník buchnutím handrou po stole, aby oprášil omrvinky po predošlých stravníkoch, a z menu vyskočí štyridsať variácií prevlhnutej pizze. To vždy bola a je krčma, aj hostinec je ako označenie na takúto pajtu príliš. Hovorím o reštaurácii, kde pri dverách čaká prirodzene milá a nevtieravá obsluha a v menu sezónne jedlá pripravené špičkovým kuchárom. Bohužiaľ, často keď má Slovák pred sebou voľbu, kam ísť na večeru, vyberie si skôr tú prvú možnosť a nechá sa radšej štyrikrát okradnúť a päťkrát uraziť v krčme, ako by mal čo i len otvoriť dvere na reštaurácii. Chápem, že našincovi bola krčma vždy bližšia ako svet bielych obrusov a naleštených príborov, no je na čase s tým skoncovať.
Na mnohých ľuďoch prechádzajúcich okolo reštaurácie často vidno, ako by aj radi vošli dnu, no nakoniec zaváhajú a presunú sa inam. Pri tom zaváhaní vo dverách im v očiach na chvíľu zasvieti strach. Majú zábrany, že nezapadnú. V takejto reštaurácii predsa určite vládne iná etiketa a oni v nej ľahko môžu zlyhať! Omyl a ťažký predsudok. Nikto vás v nej nebude hodnotiť a opravovať, ako držíte v rukách lyžičku. Obsluha bude taká decentná a taká nevtieravá, že ju ani nezavnímate. Stačí sa správať prirodzene. Keď niečo neviete, spýtate sa a čašník vám zaručene s radosťou všetko vysvetlí alebo ukáže. Večera v dobrej reštaurácii je niečo ako masáž, len si nenechávate masírovať svaly, ale zmysly. Takže sa uvoľnite, pokojne sa vložte do rúk maséra čašníka a nechajte sa unášať.
Veľa ľudí má strach, že v takejto reštaurácií utratia strašne veľa peňazí. Ďalší omyl. Jedlá v nich sú síce drahšie, ale nie o toľko, aby vás to zruinovalo. Vo výsledku dokonca oproti krčme ušetríte. Dostávate totiž špičkovú kvalitu, kuchár vás neošmekne a často pridá niečo navyše. Kým čakáte na jedlo, prekvapí napríklad domácim pečivom s rafinovanou nátierkou alebo po jedle malým dezertom ako pozornosťou podniku. Áno, štvorchodová večera tu môže byť pekne drahá, ale prečo by som si mal objednávať štyri chody? Len preto, že som v dobrej reštaurácii? Keď mám chuť na dezert, idem do Camouflage v Bratislave na úžasné Crème Brûlée. Keď som v Žiline, stavím sa vo Ville Nečas na fantastické konfitované jahňacie stehno. Nemusím si k tomu dávať ešte tri ďalšie chody, len aby sa nepovedalo. Nikto sa na vás nebude pozerať zvrchu, najmä ak im prezradíte, že ste prišli len kvôli týmto ich vyhláseným lahôdkam. Ak vás však ponuka nepustí, neviete sa rozhodnúť a najradšej by ste ochutnali všetko, čo v nej majú, aj tu dobré reštaurácie ponúkajú riešenie. Kuchárovi urobíte najväčšiu radosť, keď si objednáte tak - zvané degustačné menu. Pripraví vám malú hostinu v podobe asi siedmich maličkých chodov z ponuky a často aj mimo nej. Každý kuchár to považuje za výzvu a chce sa predviesť, čo všetko dokáže. Doprajte mu tú možnosť a nebudete ľutovať. Určite sa s vami nakoniec príde aj osobne pozdraviť, a ak prejavíte záujem, rád vám ukáže, ako to v jeho kuchyni vyzerá. Do ozajstnej reštaurácie sa naozaj oplatí zájsť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite