Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Treba inovovať: Tradičné remeslá s mladíckou neúctou
Mladí tvorcovia dokážu pristupovať k starým vzorom, tradičným technikám, formám a materiálom bez zbytočnej bázne a s potrebnou drzosťou. Tradičnému remeslu tak dávajú novú energiu. Zbytočné ignorujú a invenčne využijú len to, čo si vie nájsť prirodzené miesto v ich tvorbe. Práve na mladých je zameraná súťaž remeselného dizajnu Kruhy na vode. Zostáva už len posledných pár dní, konkrétne do 2. 3, keď sa uzavrie výstava prác zo 6. ročníka tejto súťaže v dvoch bratislavských výstavných priestoroch ÚĽUV-u v Bratislave. Nenechajte si ujsť ani dva ocenené objekty: Potetované stolíky Martina Jankuru, ktorý sa nebál použiť pseudofolklórnymi gýčiarmi sprofanované vypaľovanie do dreva či šperky Ivety Mihálikovej, citujúce paličkovanú čipku technikou rezania laserom. 
Treba lietať: Aspoň desať metrov nad vodou
Už v marci by sa mal začať v USA predávať lietajúci stroj JetLev, ktorý desať rokov vyvíjal Raymond Li. Stroj lieta až do výšky 10 metrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 35 km za hodinu. Vyzerá to trochu smiešne, ide o akýsi hybrid vodného skútra a lietajúceho stroja, poháňaný dvoma vodnými tryskami. Ručným riadením sa reguluje prietok vody cez trysky a tým sa dá ľahko a veľmi pohodlne riadiť smer aj rýchlosť pohybu.  Uletieť z vody sa s JetLevom nedá, pretože hadicami je napojený na sprievodné plavidlo. Nie je ešte jasné, či by túto hračičku mohli využívať na niečo zmysluplné aj záchranári, ale určite si nájde svojich fanúšikov. Stačí zohnať 129 000 eur na nákup.  
Treba recyklovať: Mysliteľ opäť myslí 
V roku 2007 ukradli v holandskom Múzeu Singer Laren sedem bronzových sôch, medzi nimi aj repliku Mysliteľa od Augusta Rodina, ktorého hodnota sa pohybuje medzi 3 až 10 miliónmi dolárov. Zlodeji sochy surovo roztĺkli a predali do zberu. Ťažko poškodenú sochu sa teraz podarilo pozliepať dohromady. Práce začali v roku 2009 a boli pri nich použité aj najnovšie technológie – 3D scaner a 3D tlačiareň. Scanerom sa najprv zosnímali rozbité kúsky, potom originál sochy v Paríži a následne sa digitálne porovnali. Najväčšou 3D tlačiarňou na svete vymodelovali chýbajúce kúsky a vďaka nim mohli reštaurátori celú sochu dať dokopy. Od januára až do mája sa dá výsledok práce vidieť v múzeu.  
Treba separovať: Aj na pikniku treba myslieť eko
Kto sa dal na boj, musí byť dôsledný. Kto separuje odpad, nesmie poľaviť ani na chvíľu. Pre ozaj dôsledných separátorov vymysleli hraví chlapci z akarchitectes.com šesťzložkový prenosný odpadkový kôš, do ktorého sa dá vytriediť odpad i na pikniku vo voľnej prírode, pri záhradnom grilovaní či na nečakaných stretnutiach ľudí, kde sa konzumuje ale nie sú k dispozícii príslušné nádoby na oddelenie smetí, kompostu, papiera, plastov, skla, plechoviek. Prirodzene i použitý materiál na tento prenosný kôš, papier a lepenka, môžu byť po použití recyklované. Čo môžu? Musia. Pri pohľade na divoké slovenské skládky a všadeprítomné smeti v prírode, sa dá dosť ťažko predstaviť, že by sa niečo také dalo úspešne predávať aj u nás.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite