Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dcéra guráž

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Mattie Rossová trochu pripomína literárnu Zazie z metra Raymonda Queneaua, „drzaňu" par excellence. Ani jedna z nich si neberie servítku pred pusu, keď sa rozprávajú s dospelými, hoci sú tí dospelí aj nebezpeční, čudní, prefíkaní, hoci aj vyzerajú ako veľký chlap s jedným okom, hrubými spôsobmi a presnou muškou.

Príbeh Skutočnej guráže, najnovšieho filmu bratov Joela a Ethana Coenovcov, sa odohráva v čase, keď boli ešte americký Západ divoký a Juh ďaleký, kolty viseli chlapom prekliato nízko, prepady poštových a bankových vlakov boli na dennom poriadku (aspoň vo svete celuloidovom), keď bolo prenikanie bielych tvárí na indiánske územia život ohrozujúcou frajerinou a v prérii bol len jediný obchod so zmiešaným tovarom. 
Mattie Rossová (Hailee Steinfeldová) má štrnásť rokov, keď jej otca, spravodlivého dobráka, zákerne zabije vagabund Tom Chaney (Josh Brolin, ktorý hral aj v inom coenovskom filme: Táto krajina nie je pre starých). Mattie s černošským sluhom kúpi v mestečku truhlu pre otca, ale už sa domov nevráti, lebo treba ešte všeličo vybaviť, uzavrieť, treba totiž pomstiť otcovu smrť na vlastnú päsť, kým je stopa horúca, kým nevychladne priamo pred očami nemastných-neslaných mužov zákona. Ale neodchádza sama. Najprv si vypapuľuje od miestneho obchodníka peniaze, potom si najme pomocníka, vskutku svojrázneho, ale všetci o ňom vravia, že je najlepší. Maršal, čosi ako oficiálny lovec zločincov, Reuben J. Rooster Cogburn (Jeff Bridges – alias Big Lebowski) má čiernu pásku cez oko, neutíchajúci smäd, skvelú povesť, istú ruku, v hlave rozum, mnoho skúseností, obrovskú odvahu, ale nedôveru k malým gurážnym dievčatkám, ktoré si chcú kúpiť jeho služby. Napokon sa však, aby film mohol pokračovať, Mattie podarí Cogburna presvedčiť. Vydajú sa na lov Toma Chaneyho v trojici, aj texaský ranger LaBoeuf (Matt Damon) si na neho brúsi zuby za hrdelné zločiny, čo Chaney napáchal v jeho rajóne.
Bratia Coenovci napísali scenár k Skutočnej guráži podľa rovnomenného románu klasika americkej westernovej literatúry Charlesa Portisa a vyzdvihli kvality predlohy: „Portisov román je vtipný. To bola jedna z vecí, ktorá nás priťahovala a z nej vyplynula myšlienka príbeh adaptovať. Chceli sme, aby humor z knihy prešiel aj do filmu. To bolo pre nás dôležité,“ hovorí Joel a Ethan dodáva: „S dialógmi to bolo podobné, ich formálnosť, kvetnatosť tiež pochádza z literárnej predlohy.“  Prvý raz bol príbeh, opäť pod tým istým názvom, sfilmovaný v roku 1969 a Cogburna v ňom stvárňoval slávny John Wayne, ktorý postavu odvážneho maršala (po boku Katherine Hepburnovej) hral aj v ďalšom filme inšpirovanom Portisovým dielom – Rooster Cogburn (1975).
Coenovci sú majstri, majstrovsky si vyberajú témy, silné príbehy, hercov – Jeff Bridges je v tom filme dokonalý, dokonale coenovský, dokonale westernový, hrdinský... Ich žánrové filmy sú takmer bez výnimky poctou žánru a zároveň jeho invenčným obohatením.  (Joel: „My tento film žánrovo zatrieďujeme ako dobrodružný mladícky príbeh. Odohráva sa v Amerike v Oklahome, v roku 1878, takže je to vlastne western, ale my ho vnímame trocha inak. Väčšmi ako western v úvodzovkách. Je to dobrodružný príbeh s trappermi starého Západu.“) Typickým humorom (dosť čiernym) aj iróniou a atypickými charaktermi sú prešpikované všetky ich opusy ako živý organizmus krvou naliatymi cievami, z ktorých  tá krv často v potokoch vyteká von. A ešte jedna vec je v coenovských filmoch prítomná: patriotizmus, ktorý neprivádza do rozpakov. Aj keď si z nej strieľajú, ironizujú ju, odhaľujú ju – milujú ju. Svoju Ameriku. (A Amerika zjavne ľúbi ich – desať oscarových nominácií za Skutočnú guráž nech slúži ako dôkaz.)

Skutočná guráž (True Grit). USA 2010. Námet: Charles Portis. Scenár a réžia: Ethan a Joel Coenovci.  Hudba: Carter Burwell. Kamera: Roger Deakins. Hrajú: Hailee Steinfeldová, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin a ďalší. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite