Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Povstanie mladých
V čase uzávierky .týždňa ešte nebolo jasné, či 41 rokov vládnuci diktátor Muammar Kaddáfí prežije na čele Líbye tento víkend. Kaddáfího pád sa napriek aktívnemu odporu zdal nezvratný po tom, čo demonštranti ovládli mnohé mestá vrátane druhého najväčšieho mesta Benghází s takmer 700-tisíc obyvateľmi (celkovo má Líbya asi 6,4 milióna obyvateľov). Len v hlavnom meste Tripolis s 1,7 milióna obyvateľmi bolo všetko bez života, obchody boli zatvorené, ulice prázdne. Kaddáfímu vraj prišla na pomoc elitná jednotka z Mugabeho Zimbabwe, táto informácia sa však koncom minulého týždňa nedala potvrdiť. Povstalci sa v rôznych líbyjských mestách chystali na veľký pochod do Tripolisu, ktorý by psychopatického diktátora nadobro odstavil. Zrejme ich odhodlanie nezastaví ani štedrá ponuka vlády, ktorá chce obyvateľom radikálne zvýšiť mzdy o 400 dolárov na rodinu.
Podobne ako predtým v Tunisku a Egypte aj v Líbyi zohrávajú v uliciach kľúčovú rolu mladí nespokojní muži, ktorí sa hnevajú pre vysokú nezamestnanosť a zlú pracovnú perspektívu – tú často nemajú ani tí, ktorí dosiahnu vyššie vzdelanie.
Proti severoafrickým diktátorom sa tak obrátila demografia. Ešte v polovici 60. rokov žilo v púštnej Líbyi asi 1,5 milióna ľudí, o desať rokov neskôr ich už bolo 2,3 milióna. V roku 1984 vzrástol ich počet podľa sčítania ľudu na 3,6 milióna a dnes je ich viac o takmer tri milióny. Priemerný Líbyjčan má tak okolo 24 rokov (na porovnanie: priemerný vek Slovákov je približne 37 rokov), asi tretina populácie má menej než 14 rokov a len zhruba štyri percentá majú viac než 65 rokov.
Život Líbyjčanov sa navyše v posledných desaťročiach presunul do miest, kde ich teraz žije okolo 90 percent. Nahnevané mladé mestské obyvateľstvo – to všetko hralo v posledných dňoch proti Kaddáfímu. Ten síce proti povstalcom nasadil ozbrojené zložky a počet obetí sa odhadoval na mnoho stovák, ale na motivované davy mladých to už asi stačiť nemôže.
Z ročnej správy UNICEFU, ktorú prerozprával nemecký týždenník Der Spiegel, vyplýva, že vo svete žije miliarda mladých ľudí vo veku 10 až 19 rokov. Pritom až 90 percent z týchto mladých žije v rozvojových krajinách, čo predstavuje aj pre ďalšie vlády nemalé riziko.
Viac o Líbyi, Kaddáfího ére a o tom, ako vidí severoafrické revolúcie Izrael, sa dočítate v rubrike .svet.
.mh

Protesty
Nepokoje sa vyskytli aj v Severnej Kórei, pravdaže, v menšom rozsahu ako v arabskom svete. Aj tak je to významný moment, pretože aj v tejto krajine sa diktatúra obáva inšpirácie „jazmínovými revolúciami“. Podľa juhokórejských novín Chosun Ilbo sa v Severnej Kórei ešte 16. februára protestovalo proti nedostatku potravín a elektriny. Na pád Kim Čong-ila to však zatiaľ nevyzerá.
.mg

Zemetrasenie
Novozélandské mesto Christchurch postihlo minulý utorok zemetrasenie, ktoré môže mať aj dve stovky obetí. Zatiaľ je nezvestných 228 ľudí, potvrdilo sa úmrtie vyše stovky zasypaných. Je to najhoršia prírodná katastrofa na Novom Zélande za posledných 80 rokov. Koncom týždňa pretrvávali nádeje na záchranu niektorých zasypaných, pravdepodobnosť však hovorila proti nim.
.mg

Drahá ropa
Vlna revolúcií, ktorá zachvátila arabské krajiny, vyvolala tlak na zvýšenie cien ropy. Padla hranica 120 dolárov za barel a ceny sa ešte môžu zvýšiť. Investičná banka Goldman Sachs nevylučuje, že pri pretrvávaní problémov v Líbyi by ropa mohla byť na prídel. Obavy tiež spôsobuje fakt, že pocit všeobecného ohrozenia môže spustiť špekulácie, ktoré cenu ropy vyženú ďalej nahor. 
.lk  

Prezbrojenie ruskej armády
Až 650 miliárd dolárov plánuje do roku 2020 vynaložiť Rusko na modernizáciu svojich zastaraných vojenských kapacít. V čase, keď sa počet vojakov znížil o 200-tisíc, chce Moskva nakúpiť 600 bojových lietadiel, tisíc vrtuľníkov a stovku plavidiel, vrátane ôsmich nukleárnych ponoriek a dvoch lietadlových lodí. Posilnená má byť tiež protiletecká obrana krajiny.
.lk

Zakážu KSČM?
České ministerstvo vnútra pod vedením Radka Johna sa bude možno usilovať na súde o zákaz parlamentnej KSČM. Špeciálny tím ministerstva, ktorý v minulosti docielil zákaz Dělnickej strany, zbiera podklady v súvislosti s činnosťou komunistov. V prípade, že ľudia pod Johnom uznajú, že môžu vyhrať na súde, podajú proti KSČM žalobu. Podľa aktuálneho prieskumu je za zákaz strany, ktorá sa stále nezriekla komunistickej ideológie, 50 percent Čechov.
.mh


Julian Assange/
Britský sudca rozhodol, že zakladateľ portálu WikiLeaks môže byť vydaný do Švédska na súdne stíhanie, a že tým nebudú porušené jeho ľudské práva. Vo Švédsku je Julian Assange obvinený zo sexuálneho útoku a zo znásilnenia – tieto činy švédske právo definuje inak ako napríklad britské.

Barack Obama/
List z amerického ministerstva spravodlivosti adresovaný Kongresu oznámil, že prezident už nepokladá zákon z roku 1996, ktorý zakazuje federálne uznanie manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia, za ústavný. Počas predvolebnej kampane mal Obama opačný názor.

Petr Nečas/
Český premiér sa s ministrom financií Kalouskom už nevie vystáť. Hoci ich strany, ODS a TOP 09, sú si ideovo blízke, osobná nevraživosť rastie. Nečas naposledy napomenul Kalouska za to, že na ODS útočí kvôli zákazke ministra Vondru. Kalousek sa mu obratom vysmial.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite