Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Nové tabule?
Strana Most-Híd a podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny Rudolf Chmel sa pripravujú na sčítanie ľudu. Začiatkom minulého týždňa najskôr Chmel verejne vyzval, aby sa príslušníci menšín „nezabudli“ prihlásiť k svojej komunite. Osobitne dôležité bude podľa vicepremiéra prihlásenie sa k identite, ktorá sa v očiach väčšiny spája s negatívnymi stereotypmi.
Druhou aktivitou je nový zákon, ktorým chce Most-Híd znížiť percentuálne kvórum na používanie jazykov národnostných menšín. Doteraz mali menšiny zákonný nárok na svoj jazyk, ak ich v obci či meste žilo minimálne 20 percent, Chmel aktuálne navrhuje 15 percent. Ak vychádzame zo sčítania ľudu pred desiatimi rokmi, tak to znamená, že Maďari by možnosť hovoriť po maďarsky na úradoch získali iba v dvoch nových obciach, konkrétne v Rusovciach pri Bratislave a v Slovenských Ďarmotách. Najviac by si polepšili Rusíni, ktorí by právo na svoju materinskú reč získali v ďalších 45 obciach. Rómovia by mohli hovoriť po rómsky v ďalších 29, Chorváti v dvoch, Nemci a Česi v jednej obci navyše. Vicepremiér Chmel návrh považuje za kompromisný, keďže pôvodne plánoval kvórum znížiť až na 10 percent.
Nesúhlasne reagovalo KDH, podľa ktorého vzniká praktický problém s používaním rómskeho jazyka a téma tiež zbytočne otvára staré etnické vášne, ktoré sa pred rokmi podarilo utlmiť. „Krehké dohody z minulosti, ktoré sa rodili ťažko, by sa mali dodržiavať,“ vyhlásil poslanec Martin Fronc (KDH).  
Vicepremiér Rudolf Chmel tvrdí, že o záujmy Maďarov v tejto novele nejde, keďže sa ich má dotknúť iba minimálne. Zákon má podľa neho skôr ponúknuť priateľské podmienky ďalším etnickým menšinám. Zdá sa však, že nové svetlo môže priniesť už zakrátko nové sčítanie ľudu. Ak by totiž pokračoval trend a počet Maďarov by tak ako pred 10 rokmi klesol o niekoľko desiatok tisíc, a ak sa potvrdí, že vo viacerých mestečkách a obciach najmä okolo Bratislavy sa v posledných rokoch v dôsledku prisťahovalectva pomaly zmenila národnostná štruktúra, všetko môže byť inak. Chmelom presadzovaná 15-percentná hranica tak môže za istých okolností slúžiť najmä ako ochrana „doterajších“ maďarských tabúľ a jazykových zvyklostí. Dá sa tiež očakávať, že niektorí slovenskí politici túto tému prepoja s problémom dvojakého občianstva.
.jd

Dohoda nebude
Maďarský minister zahraničia János Martonyi vyhlásil, že návrh Ivety Radičovej na zmluvu o dvojakom občianstve je „zjavne neprijateľný a nerokovateľný“. Budapešť pritvrdzuje a Orbánovo váhanie o zmluve už neplatí. Problém sa tak vracia domov. Béla Bugár tlačí na čas a hovorí, že koalícia sa musí dohodnúť v pondelok. KDH a Obyčajní ľudia ustúpiť neplánujú.
.jd

Nepreplatíme
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) navrhuje zmenu zákona, podľa ktorej bude zakázané preplácať z verejného zdravotného poistenia antikoncepciu. Kritici, ktorí okamžite zacítili vôňu ideológie, však narazili na otvorené dvere: antikoncepcia sa neprepláca ani dnes, výnimkou sú len špeciálne prípady. Uhliarik postup zdôvodňuje ako prevenciu pred lobistami.
.jd

Bohatšia ako Viedeň
Podľa Eurostatu je bratislavský región z hľadiska HDP deviaty najbohatší v rámci Európskej únie. Vykázal 167 percent priemeru EÚ a predbehol tak aj susednú Viedeň, ktorá skončila na 10. mieste so 163 percentami priemeru Únie. Jediným ďalším regiónom spomedzi nových členov EÚ v prvej dvadsiatke je Praha, ktorá skončila na 6. mieste so 172 percentami.
.lk  

Nebezpečné kurence
Kontrola na farme v Čaklove zistila, že jej kurčatá boli kŕmené zakázanou látkou. Poľskej firme, ktorá zakázanú látku zilpaterol dodávala bez povolenia, hrozí pokuta až do výšky 33-tisíc eur. Kurčatá majú vďaka tejto látke väčšiu hmotnosť a ich výkrm trvá kratšie, človeku by konzumácia takejto hydiny mohla poškodiť metabolizmus.                           
.gaš

Menej nehôd
Hlavným cieľom polície na tento rok je znížiť počet dopravných nehôd o päťtisíc. Policajný prezident Jaroslav Spišiak zároveň stanovil, koľko majú policajti objasniť vrážd, odhaliť prípadov násilia s rasovým motívom či znásilnení. „Nadriadený, ktorý ciele nesplní na 100 percent, bude vyhodnotený ako neuspokojivý, a opačne. To platí pre každého, vrátane mňa,“ povedal Spišiak. Za falšovanie štatistík hrozia podľa neho prísne tresty.
.vag
 

Stanislav Zvolenský/
Katolíci cirkevnú daň platiť nebudú, vyhlásil to bratislavský arcibiskup po stretnutí s ministrom kultúry Krajcerom. Minister hovoril o zmene financovania cirkví zmierlivo a chce hľadať originálny model. Dialóg bude pokračovať medzi expertmi.

Jaromír Ruda/
Šéf neuskutočnenej deaflympiády bol zadržaný na hraniciach s Maďarskom. Na krku má obvinenie Úradu boja proti korupcii z podvodu, údajne vylákal od firiem a zväzu pri príprave hier jedenásť miliónov eur. Ručil aj fiktívnou zárukou z americkej banky.

Ján Figeľ/
Minister dopravy zastavil projekt širokorozchodnej trate s Ruskom. Figeľ je za modernizáciu prekladísk na našom území, projekt predĺženia ruských koľají však celkom nevylúčil. „Rezervovaný postoj vlády odráža, že na taký rozsiahly projekt nemáme financie.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite