Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zachráňme Budmerice!

.elena Akácsová .časopis

Nie som významná osobnosť literatúry alebo iného umenia, no aj tak mi v pošte minulý týždeň pristávali kamarátmi spisovateľmi preposielané maily s emotívnymi výzvami Gustáva Murína. Išlo vraj o záchranu Budmerického kaštieľa spod pazúrov mrzkých privatizérov, priletivších minulý rok na súkromnom vrtuľníku obzerať si svoju budúcu bezbrannú korisť.

Budmerice sú údajne vo vážnom ohrození, keďže ich prenájom Literárnemu fondu by nemusel byť v najbližších mesiacoch obnovený. Ministerstvo kultúry síce už od decembra tie fámy dementuje, tvrdí, že ide o „vylamovanie otvorených dverí“ či dokonca šírenie poplašnej správy, niektorí znepokojení spisovatelia plus osemnásť zamestnancov Domova slovenských spisovateľov však vedia, že tu ide rovno o ohrozenie slovenskej umeleckej spisby.
Kto by náhodou nevedel, za múrmi tohto pseudoromantického zámku, ktorý dal postaviť v roku 1899 gróf Ján Pálffy a ktorý od znárodnenia v roku 1946 slúži slovenským spisovateľom ako takzvané tvorivo-rekreačné zariadenie, vznikli podľa denníka Plus jeden deň tieto perly slovenskej literatúry: Peter Jaroš – Tisícročná včela, Pacho, hybský zbojník, Gustáv Murín – Mafia v Bratislave, Návod na manželstvo, Jozef Banáš – Zastavte Dubčeka!, Zóna nadšenia.
Nuž, to už stojí za písanie petícií, a samozrejme, za záchranu! Konkrétne v preposielanom elektronickom liste dostali spisovatelia za úlohu urýchlene niekoľkými vetami odpovedať na nasledovné otázky:
1. Aký význam majú Budmerice pre slovenské umenie, žurnalistiku a vedu?
2. Aký význam majú zvlášť pre Vás (osobné skúsenosti)?
3. Prečo by mali ostať zachované pre umenie a nie padnúť do rúk privatizérom?
Zatiaľ sa sumár týchto vyznaní v médiách neobjavil, a ja by som si ho nesmierne rada prečítala, najmä odpovede na bod dva v zátvorke – osobné skúsenosti. Pretože o tom, čo sa deje v kaštieli, som od mnohých, ktorí tam mali česť užívať si tie čudesné postsocialistické all-inclusive služby, počula viacero neuveriteľných historiek, ale všetky off-record. Konečne ich niekto dá na papier a uverejní. To bude plnokrvná literatúra!
Ako čistý platca tejto ustanovizne skrzevá dvoch percent odvedených z každej mojej činnosti v oblasti médií aj ja kričím: Zachráňme Budmerice! Dajme ich do správy niekomu, kto z tejto národnej kultúrnej pamiatky konečne odstráni puch a duch
ROH-áckych zotavovní.

PS: .týždeň pripravuje obsiahlejší materiál o celej kauze aj o nevoľníckych odvodoch do Literárneho fondu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite