Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA BYŤ HIN Keby som bol Steve McQueen
Barbourka je nepremokavá športová bunda anglickej firmy Barbour. V skrini ju má každý, kto sa chce považovať za celebritu alebo je aspoň členom anglickej kráľovskej rodiny. Nie je zas až tak drahá, aby si ju nemohli dovoliť aj obyčajní ľudia, ale na rozdiel od väčšiny odevov, táto bunda má tým väčšiu hodnotu, čím je staršia, pretože to znamená, že k smotánke patríte už dlho. Navyše, čím je staršia, tým menej smrdí po voskovej impregnácii a viac po nositeľovi. Na jeseň, pri príležitosti 75. výročia značky, sa dostane na trh v limitovanej edícii kolekcia búnd, košieľ a svetrov na počesť Steva McQueena, inšpirovaná jeho starými fotografiami v barbourke na motorkách v rámci Endura aj na klasických športových autách. Fotky kráľa „coolerov“ sa objavia aj na potlači podšívky.
http://www.luxist.com/gallery/exclusive-barbour-steve-mcqueen-collection/3828199/

TREBA SI ZASPOMÍNAŤ Na spartakiádne tenisky vojakov
Celkom iné retro ponúka zreinkarnovaná slovenská značka Novesta. Tenisky STAR sú redizajnom pôvodnej športovej klasiky, asi najúspešnejšieho modelu textilnej obuvi v bývalom Československu, vyrábanej v 60. rokoch v ZDA Partizánske. Využívali ju športovci, turisti, cvičenci spartakiád aj armáda. Vtedy nemali veľmi na výber, uvidíme, ako zafunguje domáca retro nostalgia na otvorenom trhu a v pestrejšej farebnosti. Súčasný majiteľ investoval nielen do výroby, ale aj do vlastného štúdia Inspire-Design, ktoré spolupracuje aj so slovenskými a českými študentmi dizajnu. Okrem tenisiek budú na výber aj mestské gumáky, oxymoronový hit v topánkovej móde posledných sezón. Minulý rok obehli viaceré dizajnové veľtrhy, tento rok by mali začať behať po našich uliciach.
http://www.novesta.sk/

TREBA SA PRISPÔSOBIŤ
Náladový gauč
Moody Couch Hanny Emelie Ernstingovej získal druhé miesto v súťaži mladých dizajnérov [D3] Contest na nábytkárskom veľtru IMM v Kolíne nad Rýnom, o ktorom sme v .týždni nedávno písali. Autorka gauča vychádza z filozofie, že forma sa má podriadiť nielen obsahu, teda telu používateľa, ale aj jeho nálade a emóciám. Gauč je súčasťou série spolu s Náladovým hniezdom a Náladovou kabelou. V podstate ide o predĺženie poťahu o tri metre viac ako je samotné pevné telo gauča, takže sa dá rôzne tvarovať, dá sa ním zakryť, dá sa do neho zababušiť, stiahnuť ho na zem, alebo si z gauča urobiť bunker. Okrem prešívania a vatovania autorka pracuje aj s novými materiálmi, ako je 3D textil, ktoré sú zatiaľ v nábytkárskom priemysle takmer neznáme.
http://www.hannaernsting.com/moodycouch.html

TREBA JESŤ POMALY
A potom šup do Hammamu
Slow Food čiže „pomalé jedlo“ je protikladom súčasnej (ne)kultúry rýchleho stravovania. Ide o renesanciu kultúry stolovania, vychutnávanie tradičných domácich jedál. Napríklad teraz je u nás prirodzený čas fašiangových zabíjačiek, kapusty a jabĺk, ľahké exotické jedlá treba odložiť na zahraničné dovolenky. S tým súvisí aj používanie čerstvých a sezónnych surovín od miestnych farmárov. Na Slovensku sa k tejto filozofii hlási svojou kuchyňou i cukrárňou hotel Amade Chateau na Žitnom ostrove v obci Vrakúň, také malé Vrakúnske Versailles. Zreštaurovaný kaštiel zo 17. storočia, v ktorom sídlil rod Amadeovcov, pravidelne navštevovala Mária Terézia. A to tam vtedy ani nebola ďalšia atrakcia pre pôžitkárov – pravé turecké kúpele Hammam.  Trenčianske Teplice aj fast-foody majú vážnu konkurenciu.
http://www.hotelamade.sk/
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite