Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexandr Vondra: morálny rozmer

.časopis .profil

Nejako sa nám to celé sype, zišlo na um nejednému z nás, keď sme sa dozvedeli, že český minister obrany Alexandr Vondra je zrejme namočený v polmiliardovej afére. Práve on totiž dosiaľ patril k bojovníkom proti korupcii.

Je Alexandr Vondra naozaj vinný? Kde sa začína a kde sa končí jeho osobná zodpovednosť? Ide naozaj o politickú pomstu, ktorou ho stíha Miroslav Kalousek? Alexandr Vondra hovorí o sústredenej kampani voči svojej osobe, o tom, že ho chcú odstaviť, zdiskreditovať a znemožniť ľudia, ktorí o svedomí nemajú ani potuchy. Vondra dodáva, že on za svoje svedomie „sedel“ vtedy, keď jeho momentálny verejný žalobca číslo jeden, minister Miroslav Kalousek, bol členom komunistami tolerovanej Československej strany lidovej. Teda strany, ktorá za totalitného režimu pomáhala vytvárať ilúziu volebnej slobody, ilúziu, ktorej nik neveril.
Meno Alexandra Vondru sa stalo jedným z najskloňovanejších v českých médiách. V kauze, ktorá sa v súvislosti s ním takto nečakane vynorila, je mnoho nejasností. A veľa ľudí sa pýta, aký vlastne Alexandr Vondra v skutočnosti je.

.na zámku a v undergrounde
Tak trochu workoholik, ktorý priveľa pracuje, hovoria o ňom tí, ktorí ho poznajú viac ako len profesijne. Asi to má ešte z toho disentu, pomyslí si človek, keď číta o všetkom, čomu sa Vondra venoval za totality. V tom období vyštudoval vysokú školu – študijný odbor geografia na Prírodovedeckej fakulte pražskej Karlovej univerzity –, dlho sa však v akademickom prostredí nezdržal. Na vlastnú žiadosť z univerzity, kde po skončení štúdia pracoval, odišiel. Uchýlil sa do „azylu“ na zámok Liběchov, kde sa stal správcom ázijských zbierok Náprstkovho múzea.
Aby to však nevyzeralo ako zámocká idylka. Prišli roky aktivity v protikomunistickom undergrounde. Vondra sa stal manažérom zaujímavej a dosť bizarnej kapely Národní třída. Podľa jej vtedajšieho speváka Jáchyma Topola šlo v Národní tříde viac ako o hudbu, šlo jednoducho „o srandu“. „Celé to totiž bola hlavne zábava pre nás a krúžok kamarátov,“ čítame slová Jáchyma Topola v knihe Tomáša Weissa Jáchym Topol –Nemůžu se zastavit, ktorú vydalo ako súčasť svojej edície Rozhovory české vydavateľstvo Portál. „Ozajstní muzikanti tam boli asi iba bratia Stádníkovci. Ostatní boli začínajúci spisovatelia a maliari a podľa toho to aj vyzeralo... Mnoho vystúpení sa aj skončilo totálnym nezdarom a naším útekom z pódia. „Bezvadná a divoká doba!“ Hrali, podľa Jáchyma Topola, žáner, ktorý so zveličením nazývali „katolícky džez“. Viac ako muzika to bol jednoducho underground, prejav názoru a životného štýlu, vyjadrenie odporu k sivej mase pritakávačov. A tento spolok rebelantov, ktorí sa odmietali stať stádom, manažoval Saša Vondra. Neskôr bol hovorcom Charty 77, stal sa členom poľskej Solidarity a udržiaval kontakty s disentom v iných komunistických krajinách. S Jáchymom Topolom a Ivanom Lamperom, neskôr prvým šéfredaktorom Respektu, vydával Revolver revue, samizdatový časopis, ktorý sa nadlho stal vzorom pre slobodu vyjadrenia na papieri. Bolo to v čase, keď sloboda nebola a za názor sa pykalo. Saša Vondra bol za aktivity v disente väznený na Ruzyni a na Pankráci.

.vo vrcholovej politike
Po revolúcii sa Vondra stal zahraničnopolitickým poradcom prezidenta Václava Havla a neskôr prvým námestníkom ministra zahraničných vecí. Od roku 1997 do roku 2001 bol českým veľvyslancom v Spojených štátoch, v rokoch 2001 až 2002 bol českou vládou poverený, aby pripravil summit NATO v Prahe.
V čase českého Predsedníctva EÚ bol Alexandr Vondra šéfom vládnej sekcie pre predsedníctvo. A s týmto jeho pôsobením súvisí škandál, ktorý údajne pripravil český štát o desiatky miliónov korún. Firma Promopro, s ktorou vláda uzavrela zmluvu o poskytovaní audiovizuálneho servisu pre české predsedníctvo, totiž napokon vyfakturovala za svoje služby niekoľkonásobne viac, než sa očakávalo. V zmluve však žiadny limit na sumu určený nebol a, čo je ešte nepríjemnejšie, vôbec neprišlo k výberovému konaniu. Podľa tvrdení českých Hospodářských novin pritom nebolo také jasné, ako tvrdí Vondra, že zákazku podobných rozmerov nemohol zvládnuť nikto iný. HN ako možnú alternatívu spomína firmu AV Media, ktorá o ňu aj mala záujem. Tender však nebol, Promopro jednoducho zákazku dostala – a bodka. Kto za to môže, to je a bude predmetom vyšetrovania.
Ide naozaj o bezprecedentný prípad korupcie, alebo je to šlendriánstvo Vondru a jeho tímu? Alebo sa napokon preukáže, že Kalousek len viedol kampaň proti Vondrovi?
Už teraz je na vážkach Vondrov kredit – kredit bojovníka proti korupcii, bývalého disidenta a človeka a väzňa svedomia. Morálny rozmer celej kauzy je tak akosi ešte ohromnejší a smutnejší než tie desiatky miliárd korún, o ktoré údajne prišiel český štát za Vondrovho šéfovania sekcii pre Predsedníctvo EÚ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite