Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gorbačovov smiech

.claire Berlinski .časopis .klub

Pavel Strojlov je ruský exulant. Žije v Londýne a na svojom počítači má päťdesiattisíc nepublikovaných, nepreložených a prísne tajných dokumentov odcudzených z Kremľa. Väčšina z nich sa datuje do obdobia krátko pred koncom studenej vojny. Ukradol ich v roku 2003 a ušiel z Ruska. Pred pár rokmi by tieto dokumenty mali pre CIA hodnotu miliónov.

Dnes sú svedectvom, ktoré hovorí príbeh o tom, čo to bol komunizmus, čo sa stalo pred jeho kolapsom a čo by o tom svet mal vedieť. Napriek tomu Pavel Strojlov nedokáže nájsť nikoho, kto by sa postaral o ich uloženie v slušnej knižnici, nikoho, kto by ich preložil a publikoval. Skutočnosť je ešte horšia, nedokáže nájsť nikoho, koho by tie dokumenty vôbec zaujímali.
Strojlov pritom tvrdí, že jeho dokumenty „vypovedajú úplne nový príbeh o konci studenej vojny. Všeobecne akceptovaná verzia dejín tohto obdobia pozostáva takmer úplne zo samých mýtov. Tieto dokumenty dokážu zruinovať každý mýtus.“
Je to naozaj tak? Nedokážem to potvrdiť. Nečítam po rusky. Zo všetkých tých Strojlových dokumentov som videla iba niekoľko, ktoré boli preložené do angličtiny. Ale možnosť, že Strojlov nepreháňa, si zaslúži náš záujem a podnecuje zvedavosť.
Napríklad taký Gorbačov. Dokumenty na neho vrhajú omnoho temnejšie svedectvo, než ako je bežne vnímaný. V jednom zo zápisov sa spolu s politbyrom smeje, keď bol informovaný o tom, že Sovietsky zväz zostrelil let Kórejských aerolínií 007 v roku 1983. Bol to pritom zločin, ktorý nebol iba monštruózny, ale ktorý uvrhol svet na pokraj nukleárneho Armagedonu.
Tieto minúty zo stretnutia z Politbyra zo štvrtého októbra 1989 sú rovnako znepokojujúce:  
Lukjanov  oznamuje, že skutočných obetí na námestí Tien-an-men je tritisíc.
Gorbačov: Musíme byť realisti. Podobne ako my, aj oni sa musia brániť. Tri tisícky.. No a čo?

Autorka je americká novinárka, spisovateľka, investigatívna blogerka a píšuca cestovateľka, žije v Istanbule. Prispieva do viacerých médií, najmä do City Journal a Ricochet, pracuje pre Manhattan Institute. Napísala knihu o Margaret Thatcherovej a dva špionážne romány.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite