Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo by znamenalo odvolanie Fica

.dušan Čaplovič .časopis .klub

Keby prešiel návrh Richarda Sulíka, Slovensko by vyvolalo zbytočnú pozornosť. Pre krajinu ani demokraciu nič dobré. Pokúsim sa odosobniť a nepozerať sa na problém ako politik Smeru. Úplne sa mi to nepodarí, ale chcem ukázať, že v spore ide o viac ako len o osobu Roberta Fica.

Návrh na odvolanie opozičného podpredsedu parlamentu bol len výkrikom do tmy a pokračovaním nepodarenej komunikácie a prezentácie aktivít predsedu parlamentu.  Odvolanie zástupcu opozície nebýva v parlamentnej demokracii zvykom. Pokiaľ, samozrejme, svojho zvoleného kandidáta nestiahne samotná opozičná strana. Treba tiež pripomenúť, že predseda a podpredsedovia Národnej rady Slovenskej republiky sú volení a odvolávaní v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov. Ďalej, že podpredseda parlamentu je zodpovedný plénu parlamentu, nie jej predsedovi, ako si to často práve navrhovateľ tohto odvolania vysvetľuje. Richard Sulík rád tvrdí, že podpredsedovia sú mu podriadení. Keby to tak bolo, aj poslanci by boli jeho pracovníkmi, a nie slobodne zvolenými zástupcami občanov. Môžeme sa nad tým pousmiať, ale nemalo by nám ujsť, že ide o znásilňovanie demokracie a ústavného systému, o absenciu politickej kultúry a nepochopenie toho, v čom spočíva práca podpredsedov a poslancov parlamentu. Žiaľ, väčšina poslancov naďalej mlčí.
Čo by však vyvolala v zahraničí správa, že vládna väčšina odvolala opozičného podpredsedu parlamentu? Dnes ide o hypotetickú otázku. Menej hypotetické je, prečo pánu Sulíkovi chýba politické myslenie, prečo v jeho konkrétnych krokoch absentuje politická kultúra. Myslím, že nebude prehnané tvrdiť, že témy by sa okamžite chytila socialistická frakcia Európskeho parlamentu. Robert Fico a jeho politika je dnes medzi socialistami a sociálnymi demokratmi pozitívnevnímaná, o čom svedčí aj naša nedávna spoločná návšteva Spolkovej republiky Nemecko a prijatia na najvyššej úrovni predstaviteľov SPD. Podobne je to aj v Európskej komisii.  Preto sa nedivím, že koaličná rada ten nezrelý návrh aj odmietla. Príčina odvolania plávala na vode. Veď keby tak uvažovali americkí republikáni, tiež by mohli odvolať demokratov vo vedení Kongresu. Dôvod by sa našiel: v 30-tich štátoch USA vyhlásili jeho zdravotnú reformu za neústavnú. Nikdy to však neurobia. Jednak ctia politické tradície a tiež to nie sú politickí kaskadéri, ale demokrati.
Odvolanie opozičného podpredsedu parlamentu a predsedu najsilnejšej parlamentnej strany by bolo iste medzinárodným fiaskom. A tiež fackou demokracii, voličom Smeru a sympatizantom dlhodobo najúspešnejšieho politika na Slovensku, tak ako ho vníma väčšina občanov Slovenskej republiky.

Autor je poslanec NR SR.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite